SO HN: Usvojen budžet za 2016. godinu

SO HN: Usvojen budžet za 2016. godinu

8
Podijeli

so hn 2602 2Nakon pauze od sat koju je tražio Klub odbornika DPS-a nastavljena je vanredna sjednica Skupštine. Glasovima vladajuće koalicoje DPS – Izbor izglasan je predlog budžeta za 2016 u iznosu 17.125.000 eura kojeg je predložio vd predsjednik opštine Dragan Janković.

Očekuje se početak redovne 18. Sjednice skupštine i ponovni izbor predsjednice Nataše Aćimović, kandidatkinje Izbora.

Picerija i restoran

Iz diskusija opozicije prije napuštanja sjednice

so hn 260216 sijacicPredsjednica Kluba odbornika Građanskog saveza, Jovana Šijačić, je ukazala predsjedniku SO, da su dobili mišljenje Agencije za spriječavanje korupcije, po kojem je trećina odborničkog saziva u konfliktu interesa, te da njihov Klub odbornika neće učestvovati u radu ove ali i narednih skupštinskih zasijedanja, dok se ovakva kršenja zakona ne otklone.
Nezavisni odbornik Obrad Gojković, je upozorio da u ovakvom sazivu SO u kojem se prema njegovim informacijama 10 odbornika nalazi u konfliktu interesa, nijedna usvojena odluka ne može smatrati validnom.
so hn 260216 gojkovicPo njemu postoje tri grupe odbornika: oni koji će glasati budžet, jer je to u interesu vlasti, oni koji imaju vlastiti interes u izglasavanju budžeta, ali i treća grupa koja je napustila zasijedanje, jer su mišljenja da koalicija Izbor – DPS ne funkcioniše, te da su vanredni izbori nužnost.
Ponovio je da je vrlo problematična stavka budžeta, 2,6 miliona vrijedan projekat LED rasvjete, jer onaj ko je sastavljao tehničke karakteristike i specifikaciju predmeta javne nabavke, prepisao je iste uslove tenderske dokumentacije iz Plava. Na tender su uložene tri žalbe preduzeća koje su smatrale da je on namješten, jer je firma Hesel lajt, nakon Plava takođe dobila posao u Herceg Novom.
Dragan Šimrak, odbornik SDP-a, poručio je, da je vrlo neprijatno iznenađen viješću sa kojom su odbornici bili upoznati tek jutros, da će se 18. redovna sjednica, koja je već prethodno odložena, održati i to bez priloženih materijala.
– Ovo je politički dogovor koji neće donijeti dobra gradu. Treba da razgovaramo o budžetu kojeg je predložila Nataša Aćimović, za koju je Upravni sud donio presudu da je nelegalno vršila funkciju predsjednice Opštine. Pride imamo mišljenje uvaženog prof. Đorđa Blažića, da sve odluke i rješenja koje je potpisala tokom tog nelegalnom mandata, nemaju validnost. Ovo je prevršilo svaku mjeru i mi nećemo učestvovati u radu SO, poručio je Šimrak.
so hn 260216 maricDr Savo Marić, odbornik Novske liste, je ocijenio da vlast u Herceg Novom funkcioniše na kompromisima. Poručio je Dušanu Radoviću Krušu, osnivaču Izbora, da bude razborit i pragmatičan i da se odvoji od onih koji „vole“ Herceg Novi, te da mu je zahvalan što je baš on pokazao “ko je vjera, a ko nevjera“.
Odbornik SNP-a Stevo Cvjetković, ocijenio je da je budžet skroman i deficitaran. Istakao je da se Opština zadužuje na način što je podigla kredit od komercijalnih banaka u visini od milion eura i kod Fonda za razvoj kredit od, 1,5 miliona eura:
– Na takav način ostavljaju se nekoj budućoj vlasti samo dugovi. Izdvajanja u visini od 2,6 miliona eura za LED rasvjetu su nepotrebna jer ima prioritetnijih problema za rješavanje u gradu.
Nezvisna odbornica Ljiljana Bojanić, je ocijenila da cirkus ima svoja pravila, a vašar služi za razonodu, te da nema riječi da opiše situaciju u Opštini, osim da kaže da su građani zavijeni u crno.
so hn 260216 4Odbornik PzP-a, Milovan Baždar, ociijenio je da budžet predstavlja popis želja, posebno u njegovom kapitalnom dijelu, te da je riječ o političkom dokumentu u kojem su željene brojke neizvjesne i nesigurne.
Odbornica SNP-a, Danijela Đurović, ocijenila je da je Novi grad čuda i ukazala na vrlo ozbiljne proceduralne greške koje pravi Andrija Radman, predjednik SO, ne poštujući odluke Upravnog suda i jasne poruke Agencije za sprječavanje korupcije. Takođe mu je prigovorila da se sve više upliće u izvršnu vlast što je nedopustivo.
Budžet za ovu godinu planiran je na 17.125.000 eura. Najveće učešće u ukupnim primanjima je prihod od poreza na imovinu planiran na 3. 800.000 eura, zatim prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 3.000.000 eura. Od valorizacije zemljišta na poluostrvu Luštica planiran je prihod od 2. 845.000 eura. Rashodi operativnog budžeta su 10.948.000, a kapitalnog 6. 177.000 eura.

8 Komentari

  1. Ovako nije nikad ni jedna opstona u CG i sire izblamirana.ostsce za picu i pripovjedanje. Ko ovo podrtava ne zeli dobro nikome, posebno ne mladom narastaju.

Ostavite komentar

*

code