Sofija: Prezentovani Fašinada i Bokeljska mornarica kao dio nematerijalne kulturne baštine

Sofija: Prezentovani Fašinada i Bokeljska mornarica kao dio nematerijalne kulturne baštine

663
0
Podijeli

Bugarskoj i evropskoj javnost u okviru izložbe “Nematerijalna kulturna baština Jugoistočne Evrope”, u Sofiji predsvaljeni su Fašinada i Bokelsjka mornarica, kao dio nematerijalne kultulturne baštine Crne Gore.

Izložba je realizovana kroz saradnju Regionalnog centra za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope (UNESCO Centar II kategorije) u Sofiji i nacionalnih muzeja i Ministarstava kulture. Na njoj je predstavljen izbor od po dva nematerijlna kulturna dobra zemalja regiona.

Kako je saopšteno iz Ministasrtsva kulture, na više od 50 fotografija prikazana je raznovrsnost nematerijlne kulture Jugoistočne Evrope, sa posebnim akcentom na elemente folklora, narodnog izraza, znanja i umijeća koje lokalna zajednica baštini kao dio svoje tradicije i kulture.

Elementi nematerijalne kulturne baštine Crne Gore prezentovani na izložbi dobili su status nematerijalnog kulturnog dobra 2013. godine, na osnovu kriterijuma autentičnosti, integriteta i jedinstvenosti, kao i nesumljivog istorijskog i umjetničkog značaja.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code