Solarni paneli školi na Toploj donose samoodrživ sistem, bez troškova za struju

Solarni paneli školi na Toploj donose samoodrživ sistem, bez troškova za struju

18
Podijeli

Najveća osnovna škola u Herceg Novom, “Dašo Pavičić” na Toploj, kroz program energetske efikasnosti ostvarila je značajna ulaganja. Tako je i ova školska godina počela sa solidno opremljenim učionicama i kabinetima. Međutim, projekat nije do kraja okončan i u narednom periodu ovdje su riješeni da ga nastave. Novi direktor škole, Branislav Krečković kaže za Radio Jadran da je neophodna ugradnja solarnih panela:

– Oni bi obezbijedili školi samoodrživ sistem. To znači da će biti nezavisna u troškovima za grijanje i električnu energiju u odnosu na Ministarstvo. Imamo određenih inicijativa da škola iskoristi sredstva evropskih fondova, u iznosu od 2 miliona eura. To bi bio prvi put u Crnoj Gori da neka škola funkcioniše na takav način, tako da su troškovi za struju bespotrebni. Škola može imati svoju struju, što bi bio veliki iskorak, ocijenio je on.
Ipak, implementaciji solarnih panela predstoji duga procedura, odnosno priprema za “povlačenje” novca i EU fondova, pa on u ovom trenutku nije mogao precizirati kada bi projekat mogao početi sa realizacijom:

Picerija i restoran

– Treba naći ozbiljnog strateškog partnera, naročito kad je riječ o konsaltingu, zatim slijedi potpisivanje ugovora sa Ministarstvom, o izrada fizibiliti studija, konkurisanje ka fondovima, kod kojih su inače programi energetske efikasnosti najpopularniji. Tek tada stičemo uslove da dobijemo novac. Kada se to desi, možemo pričati šta će biti i kada, pojasnio je on.

A škola u Igalu?

Krečković nije želio da komentariše dugogodišnju inicijativu za izgradnju škole u Igalu, kazavši da je to nešto što ipak “prevazilazi njegove ingerencije”. Ocijenio je odličnom saradnju sa roditeljima djece koja tamo pohađaju nastavu, kao i entuzijazam sa kojim su prostorije starog Dječijeg odjeljenja Instituta, uz njihovu pomoć, koliko toliko dovedene u red. Slična situacija je i sa područnim odjeljenjem u Sutorini, za koju smatra da je najbolje rješenje za djecu sa Igala:

– Na neki način roditelji to ne žele da prihvate. Ta škola je solidno sačuvana, sa jednom adaptacijom bi se riješio problem škole u Igalu. Udaljena je 3 km od grada, arhitektonski odlično riješena, sa svim sadržajima neophodnim za modernu školu. Kao direktor bih insistirao na tome. Mnogo su manja ulaganja, jer objekat već postoji, samo mu treba adaptacija. Ali, ponavljam, to je samo moj prijedlog koji nije sa oduševljenjem prihvaćen. Svi žele školu u centru Igala, a znamo koliko je Igalo prenaseljeno. Ipak, odluka je na Ministarstvu, kazao je on.

Prilaz školi na Toploj i dalje problematičan

Jedan od pripriteta koji treba riješiti u matićnoj školi jeste i rješavanje prilaza zgradi, koji se koristi kao prostor za parkiranje. Iako je dio puta oko škole sa južne i sjeverne strane asfaltiran, prilaz je i dalje sporan i opasan za đake:

– Pohvalio bih spremnost lokalne uprave da nam pomognu i sa njima smo trenutno u pregovorima da se ovaj problem riješi. Postoji inicijativa, s obzirom da se ulica nalazi na školskom zemljištu, da se obezbijedi tako što će biti namijenjena isključivo zaposlenima, postavljanjem rampe, što bi iziskivalo i izmjenu saobraćaja. Lokalna uprava nam je predložila pomoć oko podizanja betonskog zida na zapadnoj strani škole, kako bi se ulica “učvrstila”, naveo je on.

Prvi školski radio razglas

Novi direktor OŠ “Dašo Pavičić” želi da ta ustanova bude savremen prostor sa svim sadržajima koji će animirati đake, pa je tako nastala i inicijativa za postavljanje razglasa, odnosno formiranja svojevrsne radio stanice. To će biti prvi put u jendoj osnovnoj školi u Crnoj Gori:

– Izabrana je grupa učenika koja će tokom velikog odmora razmjenjivati informacije vezane za školu, zabavne sadržaje, mogućnost slušanja muzike po njihovom izboru. Mi se tu nećemo miješati. Sve trebalo da bude gotovo do kraja mjeseca. Donatorska sredstva su obezbijeđena, u visini od oko 800 eura za novu tehniku i zvučnike po školi. Oni će kasnije biti instalirani i u dvorištu, naveo je on.

Za najmlađe, koja koriste produženi boravak, biće otvorena igraonica na prvom spratu škole. Time će OŠ Dašo Pavičić postati jedna od 5 škola u Crnoj Gori, koja će imati takav prostor. Donaciju je obezbijedio trgovinski lanac Aroma u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

18 Komentari

 1. Želimo da Vas obavjestimo da ste prenijeli dezinformaciju o prvom školskom razglasu i radio stanici.Naime,u OŠ ,,Milan Vuković” već skoro osam godina(tačnije od 22.12.2009) postoji radio stanica ,,MV” koja je u funkciji razglasa,što znaju svi naši učenici i njihovi roditelji.Radio stanica ima svoju redakciju na čijem čelu je profesorica Duška Jovanović,a redakciju čine učenici naše Škole.Na talasima ove radio stanice prenose se sve informacije vezane za rad i život Škole,odnosno etos Škole,i obilježavaju se svi važni događaji u Državi,Evropi i svijetu.

 2. Pustimo se sada politikanstva. Energetska usteda je prioritet svuda u svijetu. Banjo, ti si jedini direktor koji se upustio u promjenu svjesti zatucanih struktura ucmalog grada, valjda sto si i sam radio poslove u realnom sektoru. Siguran sam da tvoje ideje nece docekati sljedeci vijek da se realizuju, jer inertna zajednica bi najradije status-quo, pogotovu oni u foteljama. Puna podrska od bivsih kolega koji cijene tvoje pregalastvo. Pozdrav sa Tople 3.

  1
  1
 3. Sve su ovo hvale vrijedne aktivnosti,samo malo upozorenje u vezi solarne enrgije.To sto se dobije iz panel nece pokriti ni dio rasvjete,a kmoli grijanje.Podsjetio bih na euforiju kja je vladala kad je Porto Montenegro pustio u rad solarnu centralu,pisali su novinari da ce cak dio struje ustupati gradu.Sada ta struja jedva napaja jednu lanternu.

 4. Dobro osnovne škole se odrzavaju – kako tako, ali sta je sa srednjoskolskim centrom na Savini ?
  Polupani prozori, fasada otpada, školsko igralište pretvorili u parking….sramota.

 5. Skola u Sutorini??? Posebna prica!!! Eto jedino velika zgrada, nista drugo. Tu nema obrazovanja, vaspitanja, autoriteta…svake godine sve gora

  4
  2
 6. Nekada je samodoprinos rješavao probleme stanovništva,samodoprinos za vodu,samodoprinos za električnu energiju,za izgradnju porodilišta,kada je sve bilo društvena svojina.Juče i danas je počeo koncept neoliberalizma,koji ne rješava mnogo problema,odnosno treba vremena mnogo da to sjutra bude bolje?Treba se maksimalno zalagat da svi plaćaju poreze,kako bi budućim generacijama bili bolji uslovi.

  6
  1
 7. Stvarno kako neko moze traziti skolu u Igalu??? Igalo koje ima 7000 stanovnika! Pa jos i skolu zele. Ma kako da ne. Bolje bi bilo da se naprave apartmani, hoteli ili ko zna sta.

  19
 8. Kad skola ne bude placala struju valjda ce onda imati dovoljno sredstava da kupi krede i sundjere posto su svojevremeno i to trazili roditeljima da donose. Da ne govorimo o krecenju i pustim zavjesama ili ne daj boze klimama koje redovno finansiramo.

  18
  2
 9. Sad ce ovaj do penzije pricati o implementaciji solarnih panela ! Kolko ima ,bar jos 15 godina.Ajde da pocnemo sa klozetskim soljama i stolicama.

  17
  3
  • Cestitam na komentaru, jer bivsi dir. nije uradio bas nista. samo se drzi svog programa i jos ga vise prilagodi EU standardima. Tu je tajna uspjeha. Puno srece u menadzerskom radu, jer obicni ljudi ne shvataju ulogu direktora. Misle da je to funkcija da se svadjas sa roditeljima i kolektivom. Trebace ti puno razumjevanja.

 10. Kako to sad,
  kad je prosla opstinska vlast pocela sa time bilo je kritika na kila , sad ste dosli Jovo na gotovo pa se silite ni PortoNovi nije bijo dobar sad je savrsen , koja ste vi pracka

  3
  11

Ostavite komentar

*

code