SOUTH RIVER POSLIJE DVA MJESECA NAPUSTIO BRODOGRADILIŠTE

SOUTH RIVER POSLIJE DVA MJESECA NAPUSTIO BRODOGRADILIŠTE

99
0
Podijeli

Italijanski brod “South river” napustio je jutros JBB nakon dva i po mjeseca dokovanja, potvrdio je Radiju Jadran predsjednik Sindikata JBB, Mladen Krivokapić.

“Završeno je samo ono što je najhitnije – stavljeni čepovi i puštena voda u balast, kako bi mogao da ide. Mi sada nastavljamo remont na druga dva broda, koji su već u velikom doku – jedan je “Barža 92”, drugi “Prometheus”. “Prometheus” bi takođe trebalo da ide za najviše 4-5 dana, jer na njemu nema mnogo posla”, pojasnio je Krivokapić.
Podsjetićemo, od 6 brodova koji čekaju završetak remonta, oko italijanskog “South rivera” podiglo se najviše “prašine”. Zbog odbijanja nastavka remontovanja dok ne dobiju pismene garancije od Vlade za isplatu otpremnina, krajem jula intervenisala je italijanska ambasada koja je uputila zvanični protest Vladi i menadžmentu Brodogradilišta. Kolike su tačno finansijske posljedice zaustavljenog remonta u Bijeloj znaće se tek kada kompanije ispostave odštetne zahtjeve. Prema saznanjima Krivokapića, do danas nikakav odštetni zahtjev za “South river” nije upućen menadžmentu, mada on smatra da će se to riješiti upravo na nivou rukovodstava kompanija. On takođe nije mogao da kaže ni koliki će biti odštetni zahtjev za “South river” koji će morati da finansira JBB, u slučaju da zahtjev bude upućen na adresu Brodogradilišta.
“Mislim da je po tom pitanju situacija “može, a i ne mora biti upućen”, ali evo vidjećemo svakako u narednom periodu”, kazao je Krivokapić.
Podjsetićemo takođe i da su bivši radnici iako su protestovali, vodili brigu o dokovima i sigurnosti u Brodogradilištu, pa su tako 10. avgusta brzom intervencijom spriječili moguću ekološku katastrofu. Naime, zbog punjenja 10 tona vode u tankove “South rivera” dok je bio u doku, prijetilo je izlijevanje između 3 i 4 hiljade litara nafte. Inspektor sigurnosti Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar, koji je obavio uviđaj na brodu, utvrdio je da je brod suv te da njemu nije bilo vode. Sindikat Brodogradilišta nazvao je izvještaj “sramnim” i tvrdio da posjeduju video i foto dokumentaciju da je u brodu ipak bilo vode.
Italijanski “South river” na dokovanje i remont stigao je u JBB 29. juna, dan prije uvođenja stečaja.
Krivokapić je za kraj podsjetio i da bi sjutra trebalo da im budu isplaćene i plate po minimalnom iznosu za firmu koja je u stečaju, u visini od 196 eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code