Spaljen Crvenko Surlašić: Osunetio palme, pojeo led rasvjetu i donio smrad

Spaljen Crvenko Surlašić: Osunetio palme, pojeo led rasvjetu i donio smrad

17
Podijeli

Pustilo je nebo karnevaliste iz pet gradova okruženja, učesnike 49. Praznika mimoze, da u razdraganoj, opuštenoj i šarenoj povorci od Igala, do Gradske tore, prodefiluju. Pozdravljeni brojnim Novljanima i gostima Gradska muzika, trombonjeri, mažoretke, klovnovi, predvodili su karnevalske grupe iz Šapca, Pančeva, Rijeke, Strumice , Viskova, ali i najbližih susjednih opština Tivta, Budve. Pridružili sui m se volonteri novske Srednje škole, članovi Bayamo salse i naravno NVU Maškare.

Ulicama grada odzvanjali su bubnjevi i trube, štrecali smo od pucnjave trombonjera, cupkali i plesali u karnevalskim ritmovima, zaboravljajući na temperaturu od svega par stepeni iznad nule.
Kruna večeri suđenje i spaljivanje karnevala, Crvenka Surlašića, počelo je iza 21 h. Dugo je ova spotoba i krivac za sve lose u protekloj godini, bio izložen osudama građana, pa je čak od bube tokom februara postao čovjek štetočina.

Picerija i restoran

U procesu suđenja uloge su imali: Slobodan Nepristrasni, sudija, potkupljen i kompromitovan, Ljubinko Pohotni – Trufaldino, Arlekinov zli brat blizanac, koji na sve načine zagovara spaljivanje, stara ulizica i bestidnik, Arlekino, komedijant kojeg je Crvenko izbavio iz sumornog realnog svijeta i vratio među ’žive’ i Branislava Datula, indolentni i zbunjeni advokat odbrane. Voditeljka Dragana započela je proces optuženom, Crvenku Surlašiću.

Trufaldinove otrovne riječi su bile presudne:
“Ovaj nezasiti prasac strašni, odveo nas je sve u krasni! Zbog ove štetočine je turista sve manje, a dokaza ima i da nam je poćero i kupce Banje. Cijelo šetalište je zlikovac pojeo, a i plac škole u Igalo je razrovao. Pola Boke i cijeli Novi Brodogradilište je hranilo, u Letoniju i Tursku nam od njega pobjegoše dokovi, sram ga i stid bilo! Jedino se grita ne denja, ostavi ga ispred ulaza, ova debela napast lijenja. A kriv je i za mnogo drugog jada što je snašlo ovog grada! I zato treba da strada, jednom za svagda!”

Svi prigovori odbrane su odbačeni, jer je zbog pojave Crvenka Surlašića, tog parazita i gnjide, Novljanima i plata manja:

“Zbog njega su političari lijeni, i daju prazna obećanja. Usporio nam je sudove i izio spise iz arhive, u grad niko ništa ne dovata, a besposleni teško žive. Dok u drugim gradovima prave akcioni plan, Surlašić nama donio je smrad! Zbog njega se kolektor đavolji, kopa sedam godina, pojeo je i LED rasvjetu, gradom vlada tmina! Meljine nam smrde, pod Forte Mare još je gore- poručio je Trufaldino, dodajući da je zlikovac ne samo osunetio palme, no i sijalice gradske jede taj gospodar tame, a ljetos je podmetnuo i požar. Osim toga posvađao je i boćare, ribare i novinare”.

Na kraju sudija je presudio:” Optuženi je kriv po svim tačkama optužbe, a boga mi I odbrane! Sud ga kažnjava smrtnom kaznom – paljenjem” .

Dosta uzbuđenja i olakšanja nakon svega, bar u iluziji Novskog karnevala. Zabava u srcu grada nastavljena je dugonajavljivanim koncertom beogradske grupe Van Gogh.

17 Komentari

 1. Tekst suđenja krnevalu je bolji nego ikad.Logično je da ga pojedini ne razumiju,nažalost.Zlonamjerne i naručene tu i ne ubrajam,nebitni su.Je li tekst pisao Stevo ?

  3
  2
 2. Zanimljivo spominju prodaju banje zamislite koliko je dvolicna ova vlast koja je bila protiv prodaje banje a sada zale sto se nije prodala. Eto drage moje kolege iz banje koga smo podrzali!

  18
  21
 3. I ja se slažem sa ovim pod imenom Fešta, da bi možda iduće godine trebalo završnicu Praznika Mimoze održati na Škveru i to u popodnevnim satima, a muzika i ostalo veselje može da se nastavi i do kasno u noć, za odrasle. Divno je bilo noćas na trgu, veličanstveno, predivne maske, uložen veliki trud, organizacija odlična, bez i jedne zamjerke i nije tačno da je ikome bilo branjeno da fotografiše….vidi se na snimcima, pa svi su imali aparate u rukama. Samo zlonamjerni mogu tu nešto zamjeriti. ODLIČNO! BRAVO ZA SVE UČESNIKE I ORGANIZATORE!

  31
  6
 4. Kafane dje su nekada stari Novljani uzivali festival sada krase prazni stolovi koji cekaju VIP goste a da ne pricamo o momcima koji rade a ne znaju da rade pa su zabranili od Bonace do trga pa bellaviste prema sahat kuli. Ne moze se vise ni kod sata popeti. A jos mi mladjani momak rece da je zamoljen da ne lentra jer nije novinar. U sta se pretvara ova festa koja je uvjek bila za gradjane a ne za televiziju i VIP ekipu

  36
  18
     • Soj, kad bih vam obijasnio licno shvatili bi. Ja volim nasu festu ali mislim da momci koji rade u SUB treba da pitaju gdije i zasto a ne samo da se namrste i kazu “ne moze” Nije nikome drago kada mu se kaze da ne moze kuci a jos kad je mladji bar 40 godina od tebe onda je to bas ruzno

 5. Divno je bilo za gledat, ali za djecu koja sjutra moraju da porane je bilo i naporno. Bilo bi dobro dogodine organizovat spaljivanje tokom dana, uz mediteranske klapske pjesme, na mulo na Skver,a uvece neka bude zavrsni koncert.
  Ipak, zbog djece vecina nas smatra da bi tako bilo zgodnije. Sve pohvale, uzivali smo u svim manifestacijama, i zeljno iscekujemo nove feste! Bravo, bravo bravo …..i za Novljane i za ljude koji su dosli uzivat zajedno sa nama! Djeca vec pitaju kad cemo opet?

  55
  7
  • Paljenje Krnevala je satiricna forma cesto i sa sporkim rijecima i nije namijenjen djeci. Nigdje na svijetu, pa ni ovdje. Tekst jeste bio slab mlak i dosadan neduhovit ali je opsti utisak feste povoljan. Samo drugi put nadjite nekog ko umije da pise i poznaje obicaje.

   6
   19
   • meni se tekst svidio i glumce sam razumio i držali su pažnju a koliko se dalo primjetiti čak je i publika reagovala i ja koji nemam običaj da dobacujem paliiiii =))

Ostavite komentar

*

code