SPEKTAKULARNA IZLOŽBA – “AMERIČKI POP ART” U HERCEG NOVOM

SPEKTAKULARNA IZLOŽBA – “AMERIČKI POP ART” U HERCEG NOVOM

269
0
Podijeli

Publika u Herceg Novom u prizemlju i na spratu Galerije Josip Bepo Benković ima od sinoć nesvakidašnju priliku da pogleda 30-ak radova šest vrhunskih umjetnika, koji su obilježili američki pop art, pravac koji je nastao 60-ih godina prošlog vijeka.

Izložba poput ove, u prestižnoj Galeriji Josip Bepo Benković u Starom gradu, ne dešava se često ni u mnogo većim zemljama od naše, a u lijepom Herceg Novom, vidjeti američki pop art djeluje nestvarno, kazala je otvarajući spektakularnu postavku American pop art, istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić.
Govoreći o okolnostima pod kojima je nastao pop art u Americi, ona je podsjetila da je to vrijeme kada počinje da se razvija industrijsko društvo, a televizori da zamjenjuju radio i kada ljudi masovno idu u bioskope. Postoje filmske i rok zvijezde, poput Elvisa Prislija, Merlin Monro i počinje veoma da se razvoja advertajzing:
– Treba da budemo svjesni okolnosti u kojima se nalazi moderna umjetnost u tom trenutku. To je vrijeme kada cvjeta apstraktni ekspresionizam, za koji je karakterističan gest, upis umjetnika, njegova osjećajnost i psihologija. Nova generacja umjetnika dolazi iz miljea strip crtača i crtača koji počinju da se bune protov toga. Takva umjetnost je sterilna i apstraktna za njih. U njima nema predmeta, svakodnevnog života i umjetnici poput Andyija Warhola, Lichtensteina, Rosenquista, Rauschenberga, počinju da crtaju iz svakodnevnog života, iz popularne kulture koja je ranije bila nezamisliva. Uzimaju banalne predmete, boce coca cole, konzervu supe, uzimaju pop idole i oni počinju da budu predmet njihovih interesovanja – opisala je Karadžićka vrijeme nastajanja pop arta.
Ono što američki pop art razlikuje od engleskog, koji se u isto vrijeme razvija, jeste nedostatak satire, ironije spram novog konzumerskog društva. Nova Amerika je sirova, ali istovremeno vrlo privlačna i zavodljiva svojim sadržajima svima dostupnim i umjetnici bez upisa ruke, gotovo na inpersionalan način počinju da prenose ono što ih okružuje, najčešće kroz formu grafike:
– Grafika postaje dostupna svima. Ne ukida se aura umjetničkog djela, ali upravo ta grafika omogućava veću distribuciju i veći priliv popartističkih radova u sve domove. I ono što je zanimljivo za pop art jeste zapravo i to što je to prvi posljednji veliki pravac moderne umjetnosti, za koji svi planetarno znamo. On je dao neke nevjerovatne rezultate koje danas možemo da vidimo. Postoje tašne, moda u enterijerima, u namještaju, gdje se osjećaju uticaji pop arta. Neko ne mora da zna da je to djelo Andy Warkhola, ali svima je poznata Merlin Monro sa njegovih serigrafija, sa tako ekstatičnim, živim bojama, koje su negdje industrijske. Jer, sam Andy Warkhol je želio da bude kao mašina, da produkuje radove i da se ne osjeti njegova subjektivnost u njima – sa žarom o ovom pravcu umjetnosti, koji je uticao na sve i ima izuzeteno naslijeđe, govorila je Ljiljana Karadžić.
Ovo je kultni događaj, priređen u hercegnovskoj Galeriji Josip Bepo Benković nakon tri decenije, ali i za Herceg Novi, koji slovi za grad umjetnika i cijelu Crnu Goru. Desio se zahvaljujući organizatorima, JUK Herceg festu i Galeriji Josip Bepo Benković, pokrovitelju TO Herceg Novi, ali i komesaru izložbe, Vojislavu Kilibardi. On je ideju da se na jednom mjestu nađe šest najznačajnijih autora američkog pop arta, sa djelima iz kolekcije galeriste i vlasnika slika iz Ljubljane, Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića, uspio da realizuje nakon dvije godine.
Galerija Josip Bepo Benković, sinoć je bila prepuna, a posjetioci oduševljeni i zapitani pred neobično privlačnom umjetnošću – koliko to sve može da košta? Odgovora preciznog nema, osim riječi-mnogo. Međutim, ono što sigurno nikog ne košta, a može sebi priuštiti narendih mjesec jeste obavezna posjeta Galeriji Josip Bepo Bneković i beskrajno uživanje u jedinstvenim djelima najvećih ikona pop arta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code