SPELOLOZI „SUBRE“ SPASILI PSA

SPELOLOZI „SUBRE“ SPASILI PSA

137
0
Podijeli

U speleo akciji u jami u blizini Đevojačkih greda (šira zona sela Kameno), članovi planinarskog kluba „Subra” spasili su juče psa.

Načelnik speleološke sekcije Dejan Verigo dan ranije je dobio dojavu gdje se nalazi pas. Nesretna životinja je ko zna kada i kako upala u jamu na rubu livade i iz nje nije bilo načina da se sama izvuče.
U akciji spašavanja učestvovalo je 6 planinara, od kojih su se dvojica spustila uz pomoć speleološke opreme u jamu (Dejan Verigo i Danilo Brajović) ne bi li psa spasili od sigurne smrti. Značajnu pomoć u akciji pružio im je hercegnovski veterinar, Boško Medić, ustupivši sredstvo za omamljivanje i transportni kavez.
Najteži dio posla bio je bezbjedno izvesti psa napolje, priča Željko Starčević iz PK „Subra”. Životinja je ko zna koliko vremena provela na dnu jame i bila je veoma nepovjerljiva. Srećom, lijek ubrizgan u hranu je učinio svoje, pa je pas konačno bezbjedno podignut konopom nakon nekih sat uzaludnih pokušaja. Začudo, nije imao vidnih povreda od pada u jamu, niti je bio dehidriran. Bio je samo mokar, prljav od blata i,+ kao što i izreka kaže: gladan kao pas.
Radi se o psu srednje veličine, mješancu bez ogrlice. Kako je zdravstveno stanje psa bilo zadovoljavajuće, a postojala je opasnost da neko od učesnika bude povrijeđen u pokušaju da životinju odvedu do nadležnih gradskih institucija, „pala” je odluka da se pusti na slobodu. Čim su ga odvezali pas je iskoristio priliku i pobjegao koliko ga šape nose.
– Ubuduće će, sigurni smo, izbjegavati jame u širokom luku. Što se Subrinih speleologa tiče, ovo im nije prva akcija ovakvog tipa, a posljednja slična bila je izvedena prošle godine kada je spašen jarac sa litice na kojoj se bio beznadno zaglavio – podsjeća Starčević.

Picerija i restoran

pas spasavanje 2

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code