SPORAZUM O KONZERVACIJI GRADILIŠTA KOLEKTORA NE ANULIRA RASKID UGOVORA SA ĆELTIKĆOGLUOM

SPORAZUM O KONZERVACIJI GRADILIŠTA KOLEKTORA NE ANULIRA RASKID UGOVORA SA ĆELTIKĆOGLUOM

97
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Sanacija i konzerviranje gradilišta kanalizacionog kolektrora i vodovodne mreže duž hercegnovske rivijere, biće završena do 25. juna, sa tri podizvođačke firme glavnog izvođača, turske kompanije Ćeltikćoglu, sa kojim je opština Herceg Novi raskiunula ugovor.

Kolektor će biti završen do maja iduće godine, ukoliko se nakon sezone postigne sporazum sa podizvođačima i opština dobije dodatne garancije da će projekat biti završen bez problema. Tako će formalno Ćeltikćoglu biti vraćen u posao, ukoliko ne bude insistirao na aneksu ugovora. Jer, u tom slučaju Opština bi ostala bez 2 miliona eura odštete koje izvođač treba da plati zbog neispunjenih obaveza – saopštili su na pressu predsjednik Opštine Nikola Gojković i predsjednik SO Herceg Novi, Andrija Radman.
– Konzervacija gradilišta se očekivala još prije mjesec, ali tražili smo najbolje rješenje, da bismo zaštitili grad i građane Herceg Novog. Konzervacija i sanacija gradilišta je počela juče. Izabrali smo jedino izvodljivo rješenje gledajući interes grada i širi interes – kazao je Gojković, obrazlažući da je ugovor sa Ćeltikćogluom raskinut, a sporazum o vraćanju obale u prvobitno stanje postignut sa podizvođačima, Milenium, Albstar i CMC.
Andrija Radman je podsjetio da je lokalna samouprava zatekla ogroman problem kome je posvetila dvije trećine svog vremena i rada, cijeneći da je ovo kapitalni projekat od ogromnog značaja za Herceg Novi.
– Od prvog dana naišli smo na situaciju da imamo izvođača koji niti radi ugovorni posao u ugovorenoj dinamici niti kvalitetno, pravdajući se neobjektivnim izgovorima. Opština nije bila u mogućnosti niti je imala pravo da produži rok za izgradnju kolektora kako je to tražio izvođač, da prihvatimo opravdanost kašnjenja i time se odreknemo skoro 2 miliona eura koje nam pripadaju kao odštetni zahtjev. Nismo mogli da prihvatimo da su krivci svuda samo ne kod izvođača – obrazložio je Radman uz tvrdnju da se izvođač postavio ucjenjivački. Umjesto da pojačava dinamiku radova on je usporavao, uslovljavajući opštinu da se odrekne odštetnog zahtjeva, da produži rok i da mu stvori prostor za još godinu da problem traje.
Sve vrijeme bilo je informisano Ministartvo održivog razvoja i Ministarstvo finansija, koji su donirali sredstva za projekat. Prema Radmanovim riječima prepušteno je Opštini da ocjeni šta je najbolji interes.
– Sve što smo radili bilo je u skladu sa procedurama KFW banke, uz njihovu uključenost i saglasnost. Angažovali smo nezavisnog FIDIC eksperta. Od svih smo dobili mišljenje da je za projekat jedino izvjesno da ovaj izvođač ne može da završi projekat kako je on postavio stvari i da će sigurno doći do finansijskog kolapsa izvođača ukoliko krenemo u naplatu penala – objasnio je dalje Radman, uz tvrdnju da su sve pokušali, od aktiviranja garancija od 4,2 miliona eura do obavještenja izvođača o tome šta je prioritetno uraditi na gradilištima kroz 20 tačaka. Turskoj firmi je dat rok 28 dana, a on nije ništa uradio.
Zato je najavljen raskid ugovora, koji je stupio na snagu 14. maja. Ta opcija je bila manje rizična od zadržavanja nepouzdanog izvođača.
Onda se desila i opstrukcija Ćeltikćoglua kada je opština pokušala da sa Mas Gintašom dogovori konzervaciju gradilišta. On je pokušao sudskim putem da pritisne opštinu kako bi pristala na produžetak ugovora, iako je ugovorom jasno precizirano da sud nije nadležan u ovakvom sporu nego da se prvo mora pokrenuti arbitraža.
– Oni su takođe preko Ambasade Republike Turske izvršili pritisak, ili molbu da se Ćeltikćoglu posveti iznalaženju kompromisa, a ne ucjenjivanja i našli smo kompromisno rješenje. To je da se zaključi sporazum da podizvođači Ćeltikćoglua budu garant da će posao biti završen. Ne radi se o nastvaku ugovora sa Ćeltikćogluom, nego se radi o posebnom pravnom aktu, gdje se nakon raskida ugovora izvođač obavezuje da konzervira i obezbijedi gradilišta. Obavezali su se da će to uraditi u punom kapacitetu i radove završiti do 25. juna – istako je Radman.
Taj posao će opština fianansirati iz sopstvenog učešća u projektu. Ukoliko uređenje obale bude završeno kako je dogovoreno u najskorije vrijeme počeće razgovori o nastavku ugovora sa garancijama podizvođača da će kolektor završiti kvalitetno.
– Fidic ugovor je specifičan i prezicira rok završetka radova. Ugovor treba nastaviti dok se god radovi ne završe sa našim pravom da naplaćujemo odštetu. To je u ovom momentu 2 miliona eura koje će opština imati pravo i osnovu da naplati od izvođača, odnosno da umanji cijenu radova. Drugi uslov je da nam oni predlože precizan dinamični plan radova, sa vremenskim markerima i da ostupanje znači automtski raskid ugovora i njihovo saglasje da možemo angažovati drugog izvođača – naveo je Radman osnovne uslove koje je postavila opština Herceg Novi i koji su načelno prihvaćeni.
No, ovim je samo privremeno riješeno pitanje kolektora da se ne bi desilo da i sljedeća, treća sezona, bude sa razrovanim gradom.

Picerija i restoran

ODGOVORNOST?

Odluke oko kolektora u prethodnom periodu su bile linija manjeg otpora, a mi smo imali hrabrosti da presječemo stvari, odgovorio je Radman na novinarsko pitanje oko odgovornosti za propuste u ovom poslu.
– Nismo imali vremena da se bavimo koliko je ko odgovoran zbog ovakvog stanja. Bilo je važnije da rješavamo stavri i krećemo dalje. Kada definišemo sva pitanja oko nastvaka ugovora, ili novog tendera, bavićemo se ko je kriv, jer moramo položiti račune zašto je sve ovako, da ne bi lokalna samouprava nosila teret svih problema koje vide građani. Njima danas nije važno ko je kriv, već što imaju prašinu, raskopano šetalište, nespreman grad za sezonu – istakao je Radman.

KOLIKO ĆE KOŠTATI RASKID, ILI NASTAVAK UGOVORA?

Ukoliko se ne bi pravno obnovio ugovor sa Ćeltikćogluom, povećali bi se troškovi za 20-ak procenata predviđene vrijednosti projekta. Jer, onda bi došlo do novog tendera, novog vremena i novog izvođača koji sigurno neće raditi po istim cijenama posao koji je neko prethodno započeo i ugovorio čitav projekat, čulo se na pressu.
– Raskid ugovora je najskuplja varijanta, a produženje ugovora, vraćanje sa istim izvođačem, neće koštati opštinu dodatno. Čak ćemo imati plus, jer ćemo imati odštetne zahtjeve prema izvođaču-investitoru. Ali, shvatite, da je nama najvažnije da posao završimo i da nećemo odustati od odštetnih zahtjeva, ne zato što ne želimo, nego zato što je to krivično djelo – istako je Radman uz tvrdnju da je i podizvođačima cilj da ostanu u projektu, jer im Ćeltikćoglu nije isplatio zarađeni novac. Ako ne završe konzerviranje gradilišta, znaju da nema nastvaka ugovora, koji im je biti-ili ne biti.
– Oni će uraditi sve da ispoštuju dogovoreno i da ne bude kašnjenja kako bi stvorili sebi poziciju da se ugovor nastavi i da oni naplate svoja potraživanja – uvjeren je Radman.
On je objasnio da opština kao investitor ne rukovodi plaćanjima. Ona su definisana i idu kada ih ovjere izvođač, nadzor i KFW banka. Ni jedna situacija koja je ovjerena nije ostala neisplaćena, mada ima izvedenih radova na kolektoru koji nisu plaćeni, jer nijesu istestirani.
Posljednja informacija nadzora je da je završeno 68 odsto kolektora, nakon testiranja, a 82 odsto položenih cijevi, kazao je predsjednik Nikola Gojković:
– Preostalih 17 odsto po meni može biti diskutabilno, jer je riječ o težim dionicama. Tako ispada da nije ostalo puno posla, ali ustvari jeste. O tome ćemo nakon sezone, a sada je važna konzervacija gradilišta do 25. juna. Po našim planovima kolektor bi trebalo da bude završen u februaru 2016, ali neka to bude 1. maj i bićemo zadovoljni – kazao je Gojković.

ZAŠTO PRIJE JAVNOST NIJE OBAVJEŠTENA O SITUACIJI SA KOLEKTOROM?

Izostanak blagovremenog obavještavanja javnosti oko situacije sa kolektorom stvorilo je negativnu klimu i osude izvršne vlasti da nema kapaciteta da dovede 18.5 miliona eura vrijedan posao do kraja, iako su ga njeni prethodnici ugovorili, pratili i još prošle godine u februaru morali da raskinu ugovor sa izvođačem.
– Taj rizik smo ukalkulisali kada smo odlučili da raskinemo ugovor. Znali smo da imamo obavezu da informišemo građane, ali morate shvatiti da je ovo jako kompleksan i pravi problem. Bilo je važno, a to nam je sugerisao i ekspert da svoje namjere i poteze ne iznosimo u javnost da ne bi izvođač mogao da ih zloupotrebljava i pogoršava našu pravnu situciju. Išli smo na dva kolosjeka: da imamo dobru taktiku u slučaju da sve krene najgorim putem – sudskim postupkom, arbitražom, kako je ugovoreno i paralelno sa tim da pokušamo naći kompromis – kazao je Andrija Radman.
Neka bude „grijeh” ove vlasti što dva mjeseca nije izlazila u javnost, ali politički rizik je mnogo manji od suštinskog da ovaj projekat moramo definisati i uraditi, kazao je Radman i dodao:
– Znamo da ćemo veliku političku štetu iz ovoga proizvesti, ali prioritet je bio riješiti problem, a ne dobiti političke i druge probleme, pa makar to značilo našu slabost da se uhvatimo u koštac sa problemima.
– Kada se sve na kraju definiše pokazaće se da li je bila slabost ili naše umjeće da se sa ovim pitanjem izborimo. Mi smo prekinuli svaku korespodenciju sa izvođačem jer je njegova jedina intencija bila da od nas dobije informacije od nas kako ćemo se postaviti u arbitraži. Morali smo biti spremni na arbitražu. Uostalom saopštiti suprostavljenoj strani svoje argumente i osnove na kojima ćete bazirati arbitražni postupak je pogubno po onoga ko učestvuje u njemu. Zato nismo izlazili u javnost – objasnio je Radman, uz tvrdnju da će od jeseni svako odstupanje od sporazuma za nastavak projekta, značiti raskid ugovora.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code