Sporazum u turizmu: Crna Gora i Bugarska uvode čarter letove i aranžmane...

Sporazum u turizmu: Crna Gora i Bugarska uvode čarter letove i aranžmane za daleke zemlje

1632
1
Podijeli

U Herceg Novom su večeras crnogorski ministar odživog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i njegova bugarska koleginica, Nikolina Angelkova potpisali  sporazum o saradnji u turizmu. Opravdano je ekonomsko povezivanje dvije zemlje s obzirom da raste i zanimanje  bugarskih turista za Crnu Goru. Samo u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno 15 odsto više gostiju iz Bugarske.

sporazum cg bugarskaSporazumom je predviđeno formiranje mješovite komisije radi otvaranja trećih dalekih tržišta, zajedničkog kreriranja novih aranžmana i razvoja viskog turizma i uključivanja sjevera Crne Gore. Uspostavljanjem čarter linija između Sofije i Podgorice, povećaće se razmjena turista i mogućnost ulaska bugarskog kapitala u Crnu Goru, kazao je ministar Gvozdenović:

Picerija i restoran

„Računam da će sporazum dodatno podstaći aktivnsoti koje su vezane za inovativna rješenja u turizmu. Crna Gora je prepoznata u Bugarskoj kao zemlja koja u kratko vrijeme uspjela da dovede najbolje svjetske brendove, kao što su Hilton, Regent, Aman, One&Only i td.“ – istakao je Gvozednović koji kaže da su iz Ministarstva poslali bugarskim partnerima kompletnu dokumentaciju kako bi „isprovocirali bugarski kapital za određene projekte u Crnoj Gori“.

Bugarska ministarka  je potvrdila da će mješovita komisija dvije zemlje početi sa razmjenom informacija na polju kulturnog, istorijskog turizma, filmske industrije… Razmotriće o mogućnosti direktmih letova od Sofije do Podgorice i formiranje  zajedničkih turističkih paketa za udaljena tržišta kao što su Kina, Japan i Južna Koreja. Ona je je čestitala desetogodišnjicu nezavisnosti Crne Gore i prenijela podršku njene zemlje našoj na polju evropskih i evroatlanskih integracija.

Ugledni turistički radnici regiona nastavili su nakon ovog čina priču  o destinaciji kao brendu na Međunarodnoj konferenciji o reginalnoj saradnji. Konferenciju naredna tri dana organizuje  Balkanska asocijacija hotelijera ( BAHA) u saradnji sa kompanijom „Lighthouse of Montenegro“ i Opštinom Herceg Novi.

Godišnja nagrada alijanse hotelijera dodjeljena je  ministarki turizma Bugarske, Nikolini Angelovoj. Sjutra na brodu „Vodena kočija“ uz obilazak Perasta i Kotora uslijediće diskusije o  “Destinaciji kao brendu” i “Budućnosti destinacijskih menadžment organizacija u regionu”. Biće  riječi i o brendiranju Perasta i Gospe od škrpjela. Već u četvrtak planirana je debata o „Nelojalnoj konkurenciji u hotelijerstvu“, „Značaju hotelijera u brendiranju destinacije“ i „Menadžmentu ili franšizi kao modelu upravljanja“.

Gvozdenović u Kotoru i Tivtu

gvozdenovic kotor 140616Tokom popodneva ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović posjetio je kotorksu i tivatsku opštinu i sa rukovodstvom  razgovarao o planiranim projektima. U oba grada je ohrabren povećanjem turističkog prometa za oko 20 odsto. Očekuje bolju sezonu. U Kotoru je dobra bezbjednosna situacija i to ne može poremititi turističke tokove, tvrdi  ministar.

„Bezbjednost je ključna za svaki grad. Informisani smo da je ambijent u gradu dobar, da sve to dobro funkcioniše i da je ovo dobra prilika da pozovemo sve turiste iz čitavog svijeta da posjete Kotor. Grad koji je pod UNESCO-vom zaštitom, koji je jako dobro pozicioniran na svim međunarodnim medijima. Ovo je poseban grad sa posebnim kvalitetom, a ove druge stvari biće riješene” – poručioje Gvozdenović, računajući da će i investitori krenuti sa obnovom „Fjorda“. Jer, do sada su platili 300 hiljada poreza iako objekat nije bio u funkciji.

Predsjednik opštine Kotor, dr Aleksandar Stijepčević kazao je da su dobili podršku za rješavanje projektnih dilema, od kojih je ključna saobraćaj.

gvozdenovic tivat 140616Iz Kotora je Gvozdenović produžio za Tivat, gdje je dobio uvjeravanja predsjednice dr Snežane Matijević da napreduju infrastkturni projekti, kolektor i postrojenje za preradu otpadnih voda, kao i da se uskoro očekuje probni rad. Napravljena su i dva nova hotela i Tivat sigurno postaje novi crnogorski brend. Ipak, evidentna je betonizacija obale u Boki, a novinari su posebno ukazali na slučaj Krašića i gradnje privremenog objekta na Verigama, odnosno skrnavljenja Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki. Gradnja se obavlja uz sve dozvole Ministarstva i Morskog dobra i uništava dio  zaštićene baštine Uneska: „Konačni izgled tog objekta je nešto drugo nego što je to sada slika radova na terenu – očekujem da se to brzo završi i da taj prostor dobije izgled kakav su stručna lica predvidjela da odgovara svim elementima zone pod zaštitom UNESCA” – odgovorio je Gvozdenović, koji, kako je rekao, osjeća odgovornost za progres u crnogorskom turizmu.

Za razliku od Luštice Bay i Porto Montenegra neki investitori godinama kaskaju sa najavljenim ulaganjima, kao što su Lepatane, ostrvo Sv.Marko i Ostvro Cvijeća, Plavi horizont. Nije rješenje da država od Rusa otkupi najveće bokeljsko ostrvo, ali se problem može prevazići značajno većim porezom na neizgrađeno građevinsko zemljište, kazao je ministar. On je dobio uvjeravanja da će Katari diar intenzivirati gradnju u naredna dva mjeseca u uvali Pržna.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code