Sportski centar u Igalu: Objekat s mnogo mogućnosti, ali „vuče“ dug od...

Sportski centar u Igalu: Objekat s mnogo mogućnosti, ali „vuče“ dug od 40 hiljada eura

2406
10
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_sportski_centar_igaloObjekat koji radi tokom cijele godine i svih sedam dana u sedmici, Sportski centar Igalo stalno iziskuje nove programe samoodrživosti, ali i ulaganja. O tome u kakvom je stanju, kako funkcioiniše i kakvi su planovi, razgovarali smo sa novim v.d direktorom, Zoranom Odalovićem, koji je na toj funkciji od početka decembra 2015.godine.
– Detaljno sam se upoznao sa funkcionisanjem i poslovanjem Centra, koji se finansira iz tri izvora. Prvo, iz subvencija Opštine za usluge koje Centar pruža svim sportskim ekipama sa teritorije Opštine, koje treniraju i odigravaju zvanične utakmice. Drugo, od zakupnine hotela i restorana koji pripadaju Centru. Treće, iz sopstvenog poslovanja (iznajmljivanje sale, teniskih terena, itd) – objašnjava Odalović.
DOO Sportski centar Igalo je prije dvije godine iz Javne ustanove, oslonjene na budžet Opštine, preregistrovan u društvo sa ograničenom odgovornošću. To je danas samostalno preduzeće čiji je osnivač Opština i uglavnom uspijevalo je da posluje pozitivno.

– U periodu 2013./2014. pored subvencija Opštine i zakupnine od hotela i restorana, Centar je ostvario ¼ ukupnih prihoda sopstvenim poslovanjem. Međutim, u tekućoj godini, nije ostvaren prihod od sopstvenog poslovanja na nivou prethodne dvije, što će bitno uticati na krajnji finansijski rezultat. Zatečena finansijska situacija u Centru je opterećena dugovanjima kumuliranim u toku ove poslovne godine, u iznosu oko 40.000 eura. Kako u zimskom periodu nema mogućnosti ostvarivanja većih prihoda iz sopstvene djelatnosti, oslonjeni smo na redovnu subvenciju Opštine, koja ne pokriva mjesečne troškove Centra. Takođe, imamo zastoj u isplaćivanju zakupnine za hotel i restoran u posljednja dva mjeseca. To sve jasno ukazuje na insolventnost koja će potrajati, dok će dugovanja rasti – ističe Zoran Odalović.

Picerija i restoran

Klizi pod, velika potrošnja struje, nema teretane

images_slike_dogadjaji_2015_sport_mart_kk_primorje_150315Objekat Centra, sa pripadajućim otvorenim terenima, još u izgradnji doživio je devastaciju koja ograničava njegovu funkcionalnost i samoodrživost. Osnovni proizvod Centra – sportska sala – nefunkcionalna je iz više razloga:
– Sportski pod u sali je propao odmah po postavljanju. Jer, ugrađen je laminatni parket, koji je apsolutno neprimjeren našem podneblju, betonska ploča na koju je parket postavljen nije iznivelirana, te pod klizi. Takođe, nijesu izvršeni ni izolaterski radovi. Ovaj problem proizvodi znatno lošiji finansijski efekat iskorišćenosti sale, jer je cijena zakupa 50% niža u odnosu na okruženje. Agregati za klimatizaciju sale i zagrijevanje vode su energetski neefikasni, pa je potrošnja električne energije, uprkos minimalnoj upotrebi, prevelika i preskupa, što negativno utiče na uslugu – objašnjava Zoran Odalović.
Osim toga u sklopu Centra ne postoji teretana bez koje ozbiljne pripreme sportista nisu moguće. Nema ni pomoćne sale koja bi rasteretila glavni objekat, a bila bi od velikog značaja za ostvarivanje boljeg finansijskog efekta. Odalović dalje navodi i da u foajeu nema poslovnih prostora koji bi doprinosili finansijskim efektom, ali i stvaranju atmosfere i povećanju posjete i opšteg interesovanja za sami Centar.
Sporan je i važan segment samoodrživosti Centra – multifunkcionalnost sale.
– Sala je apsolutno neakustična, odnosno kakofonična, tako da je eventualno održavanje koncerata i sličnih manifestacija veoma upitno. Hotel i restoran, izgrađeni da bi bili u funkciji Centra, su dati u dugoročni zakup, bez vidljivih rezultata u dovođenju sportista koji bi koristili usluge Centra, što je bila osnovna namjera pri sklapanju ugovora sa zakupcem. Vrijedan benefit ovog odnosa je cijena zakupa koja u potpunosti pripada Centru, a koja je do prije dva mjeseca uredno izmirivana.
No, zaposleni u Centru održavaju objekat sa pažnjom dobrog domaćina, izvlačeći maksimum iz onoga što im je povjereno. Prema riječima vd direktora, u Centru radi 12 zaposlenih, a s obzirom da Centar radi svih 7 dana u sedmici, do 23 h, broj zaposlenih je optimalan.
Planovi za poboljšanje uslova funkcionisanja objekta su uglavnom povezani sa ulaganjima koja u ovom trenutku izgledaju neopravdana.
– Razlog takvog stanovišta je „starost“ objekta koji je zapravo nov, a već iziskuje značajna sredstva za sanaciju elemenata koje je trebalo riješiti tokom izgradnje. Ipak, nadamo se da će u dogledno vrijeme, jedan po jedan problem biti rješavan, kako bi Centar postigao veći stepen funkcionalnosti i samoodrživosti. Naravno, finansijska sredstva za sanaciju, prvenstveno očekujemo od osnivača Opštine Herceg Novi – ističe Odalović.

Protekla takmičenja

druga djecija olimpijada 5U ovom zdanju tokom 2015.godine organizovano je niz događaja, a treba izdvojiti: Balkansko prvenstvo u karateu za mlađe kategorije od 29.-31.maja, Međunarodni turnir u džudou u okviru Praznika mimoze, Mimoza open – međunarodni turnir u džiu-džicu u februaru, Međunarodni turnir u karateu u okviru Praznika mimoze, Prvenstvo Crne Gore u streličarstvu, Regionalno i opštinsko takmičenje srednjih i osnovnih škola iz Crne Gore, završni turnir Prvenstva Crne Gore za seniorke, završni turniri Prvenstava Crne Gore u košarci, muških i ženskih selekcija u više starosnih kategorija.

10 Komentari

 1. direktor u izgradnji,pa direktor poslije izgradnje.Ista osoba.Pa on ima sve odgovore.Ako ne zadovoljavaju,na odgovornost on.Misli,prolazi vrijeme,pa ce se zaboravit.
  0  0
 2. Evo vam riješenja . Pronađite lako imenom i prezimenom ko je sklapao ugovore i dilove kad se pravila dvorana… Identifikujte i personalizujte problem. Onda vidite dal ta osoba ima i koliko ima imovine i odakle 😉 Usput nema logike da toliki objekat ima onakav pod 🙂 sramno je to
  0  0
 3. ljubomire,procitaj knjige o jadranu da bi mogao da raspravljas.ako si mlad,ok.ako si dosao edukuj se.ako se ne preziivas danilovic.onda je do dijagnoze.
  0  0
 4. Najbolji recept za izvuci firmu iz dugova, je zaposliti kadar iz DPS,i to sto vise,to bolje.Tako je sad dovedeno nekoliko ljudi.Tako se sigurno ide u plus!?! Naravno opstina da placa i plate i zakup termina,i struju. Vidjecemo ucinak i ovoga V.D a!
  0  0
 5. Naravno da je to taj Zoran.Vi Simo,ili ste se doselili ili ste zlonamjerni.Zoro je bio uspjesan u katastru i u RVI,a da ne pricamo da je bio jedan od najboljih vatwerpolista jadrana.Ko je vas kandidat za direktora SC-neko iz zagorskih sela _Pustite covjeka da radi,vidjecemo kako ide.
  0  0
 6. Tokom same, dugogodisnje izgradnje hale, nista nije odradjeno kako treba, ocigledno.Valjda se zna ko je tada bio direktor, v.d., direktor u izgradnji isl. i dje su isle pare i zasto nije odradjena rabota kako Bog zapovijeda!? E sad, pozovite te ljude na odgovornost, pa neka oni finansiraju sanaciju.
  0  0
 7. znamo gdje su 40.000 hiljada zasto niko nista ne preduzima
  a zasto se stetni ugovor sa rusom ne raskine za onoliki hotel i onoliki restoran u centru igala 4.500 eura .mjesecno moze donositi min 15.000 eura nemojte se sprdati .
  Dajte rezultate gospodine odalovicu inace necete biti dugo na tom mjestu. a da ne pricamo o platama pojedinih starih radnika .. ….. tu ekonomisite i to dobro.
  0  0
 8. DALI JE OVO ONAJ ZORAN,KOJI JE NEKAD BIO ŠEF KATASTRA,PA DIREKTOR RVI.NEŠTO TAMO NIJE ILO MNOGO USPJEHA,KOLIKO MI SE ČINI.ALJDA ĆE OVDJE BITI OLJE.
  0  0

Ostavite komentar

*

code