Sportski turizam: U Herceg Novi stižu brojne vaterpolo ekipe

Sportski turizam: U Herceg Novi stižu brojne vaterpolo ekipe

8
Podijeli

Herceg Novi je tokom prvomajskih praznika bio veoma interesantna vaterpolo destinacija. Proteklih 10-ak dana tri inostrane ekipe odlučile su da svoje slobodne dane i pauze u takmičenjima iskoriste za boravak u našem gradu.

– Po kvalitetu, istakao bih ekipu Barselone, koja je boravila ovdje na petodnevnim pripremama sa dvije mlađe selekcije, sa kojima smo aktvino sparingovali i izmjenjivali znanje i iskustvo u vaterpolu –  priča za Radio Jadran, direktor VK Jadran Carine, Miloš Mračević.

Picerija i restoran

Barselona tradicionalno ima odličnu školu vaterpola, jednu od najboljih u Španiji, pa je privilegija i zadovoljstvo imati u gostima jednu takvu ekipu, dodaje Mračević.

Španci su iz Herceg Novog otišli sa pozitivnim iskustvom i impresionirani radom sa Jadranovim trenerima.

Pored Barselone, u Novom je boravila i jedna amaterska ekipa iz Francuske, koja je obavila 5 treninga. Njihovi 2 i po sata dugački treninzi zadivil su upravu Jadrana.

– To je bilo neočekivano, s obzirom da naše ekipe, koje su na dosta većem nivou, treniraju do 2 sata. Možda oni toliko uživaju u vaterpolu da im je jedostavno trening od 2 sata kratak zbog čega su ga i produžili – navodi Mračević.

Njima se na jednom treningu prodružila grupa od 7 Norvežana, koji su ranije kontaktirali upravu sa željom da dođu i posjete klub i prostorije na Škveru i kao dio tradicije i kulturnog nasljeđa igranja vaterpola u Herceg Novom probaju jedan kratak trening, jer nisu na plivačkom i vaterpolo nivu profesionalaca.

Norvežani su nakon treninga otišli sa Škvera više nego zadovoljni načinom na koji ih je uprava Jadrana ugostila.

Peh sa električnim grijačem bazena i dalje je aktuelan, zbog čega je tek jedan dio treninga i sparing utakmica organizovan na Škveru, kada je temperatura vode zagirjana samo od sunca bila na zadovoljavajućem nivou.

Na petodnevnom vaterpolo kampu u Novom boravila je i ekipa iz Holandije, a bili su uočljivi na posljednjoj utakmici finala Prvenstva Crne Gore u Institutu, jer su na tribinama bili najveseliji i najpozitivniji navijači i dali dodatnu notu tom meču. Oni su Jadran bodrili i na finalnoj utakmici u Budvi.

 

Mračević je mišljenja da bi trebalo da se ugledamo na njih kada je riječ o energiji i ljubavi koju unose u vaterpolo. Holanđani su petodnevne pripreme u Herceg Novom obavili kroz kombinovane treninge na Škveru i u Igalu, kao i kroz  sparing utakmice sa Jadranovim ekipama.

 

Na priprema u Herceg Novom boravila je i njemačka vaterpolo ekipa “OSC Potsdam” iz Berlina. Vrijeme u Herceg Novom su iskoristili za svakodnevne sparing utakmice za selekcijama Jadrana Carine. Tokom februara u našem gradu bile su i grupe iz Holandije i Finske.

Dinamično i tokom ljetnje sezone

Tokom ljetnje turističke sezone Škver je tradicionalno centar za pripreme velikog broja vateprolo ekipa i reprezentacija. Nacionalna selekcija, na čelu sa Vladimirom Gojkovićem, biće prva koja će obaviti pripreme, a njihov dolazak Mračević najavljuje za sredinu maja.

Reprezentacija će u Novom boraviti do odlaska na finalni turnur Svjetske lige, a nakon toga i na Mediteranske igre, a zatim i Evropsko prvenstvo.

Tokom avgusta na Škveru će biti organozovan turnir juniorskih reprezentacija, a učešće su već najavili Mađari, Italijani, Amerikanci, pa i Australijanci.

Pored toga u najavi su i pripreme ekipa iz SAD-a, Južne Afrfike, kao i iz evrposkih zemalja poznatih po dobrim vaterpolo ekipama. To će donijeti mnogo dobrog iskustva vaterpolistima Jadrana, koji će svakodnevno imati prilku da treniraju i razmjenjuju iskustva sa inostranim igračima i trenerima, navodi Mračević.

Zahvaljujući Jadranu, Herceg Novi je prerastao u ozbiljnu destinaciju sportskog turizma, odnosno destinaciju vaterpola i to treba da prepozna i lokalna Turistička organizacija.

– Sama činjenica da ekipe dolaze i van sezone govore o našem kvalitetu, imidžu i renomeu koje je Jadran kroz utakmice u Ligi šampiona i kroz druge aktivnosti izgradio i ispromovisao širom Evrope. Možemo da budemo zadovoljni, a vjerujem da su zadovoljni i hotelijeri, čije su usluge koristili – zaključio je Mračević.

8 Komentari

 1. Promovisanjem vrednosti i tradicije Crne Gore putem vaterpolo kampova Power Swim saljemo pozitivnu sliku u svet! Prezadovoljan sam saradnjom i gostoprimstvom koju smo imali u prethodnom periodu. Ne samo od strane uprave VK Jadran vec od svih subjekata koji su djeci iz Holandije ucinili boravak u Herceg Novom nezaboravnim: VK Jadran Carine, osoblje hotela Lighthouse, Belavista Travel (tour operator), brod Aleksandra (Djenovici), restoran Tweens, treneri i mladi sportisti VK Jadran (mali dzentlmeni) i naravno nezaboravni sjor Ivo.
  Da podsetim: do dolaska i tokom boravka jedne ekipe u Herceg Novi potrebno je puno rada i truda pogotovo od strane uprave VK Jadran Carine koja je garant kvalitetu. Dovoditi djecu iz Evrope koji imaju mogucnost izbora odlaska na druge destinacije poput Italije, Malte ili Spanije je uspjeh sam po sebi i moramo biti ponosni sto sve vise ekipa dolazi u Crnu Goru.
  Nadam se nastavku uspjesne saradnje i bice nam drago da ponovo budemo Vasi gosti. Ne samo gosti VK Jadran Carine vec gosti Herceg Novom i prelijepoj Crnoj Gori. Hvala svima!

  15
  4
 2. Zaista odlično,lijepa prezentacija,kako vaterpola,tako i grada! Još da je bilo pameti ,pa da je nadkriveni bazen ,eto para koliko hoćeš,a ovako crkni do ljeta,dok sunce ne ugrije!!!!

  10
 3. Svi mogu na bazen osim gradjana HN
  Iskreno se nadam da će se naći neki modus da i gradjanstvo moze u nekom terminu da koristi bazen
  I naravno Stevo i Mića će to da urede kao dlanom o dlan ?

  12
  3

Ostavite komentar

*

code