Sprema se Mala fešta jesenjih ukusa

Sprema se Mala fešta jesenjih ukusa

1553
2
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

jesenja festa press 231115Nastojeći da doprinesu obnovi duha zajedništva i kreativnom pristupu vremenu u kojem živimo narednog vikenda iz Udruženja Ruke nastavljaju sa autentičnim lokalnim feštama. U ciklusu stađunskih fešti prvo Male fešte od naranče, pa Fešte na skalama pripremaju u petak i subotu, u saradnji sa drugim NVO i pojedincima, Malu feštu jesenjih ukusa.
Na glavnom gradskom Trgu u Novom u subotu će biti predstavljeni plodovi jeseni, karakteristični za ovo podneblje, kao i proizvodi od žižula, rogača, kaka, šipaka, ali i grožđa, kivija i mandarina. Predsjednica Udruženja Ruke, Milina Kovačević navodi da će i ova fešta promovisati kreativnost mladih i starijih sugrađana, od kojih su neki i umjetnici:
– Domaćice i volonteri iz Herceg Novog, brojna Udruženja sa kojima sarađujemo biće zajedno na istom zadatku, da Herceg Novi predstavimo što atraktivnijim za svako godišnje doba, da se sa posjetiocima vratimo duhu okupljanja na otvorenim prostorima, uz dobro raspoloženje, bokun po nečega, muziku. Želimo da obnovimo taj duh entuzijazma koji je potreban svakoj sredini – priča Milina Kovačević.
jesenja festa narancePosjetioci će moći da degustiraju sokove, likere, čak i vina. Jedan humanitarni sto biće sa tortama od jesenjih plodova. Torte će biti na aukciji, a sredstva će biti dodjeljena za liječenje malog Martina Stepanovića. Predviđene su prezentacije Udruženja koja se bave kreativnim radom, muzičko zabavni program sa plesom i pjesmama iz ovog kraja i posebnom pjesmom posvećenoj ovoj fešti.
Osnovcima i srednjoškolcima biće stručno predstvljene sve voćne kulture jeseni na oglednom prirodnjačkom stolu dan prije glavne fešte, u petak, na istoj lokaciji. Učenici Srednje škole imaće izložbu „Ulicom šipka“, koja će biti postavljena u izlozima hercegnovskih butiga od šipki do Trga. Tako će cijeli grad biti poligon za umjetnost i kreativnost.
Neizbježan dio fešte su i rukotvorine, kao odraz kreativog korišćenja slobodnog vremena, pa direktorka NVO „Ruke“, Maja Erenji napominje da svaki put organizuju radionice za djecu i odrasle inspirisane temom fešte:
– Ovoga puta smo napravili radionicu u prostorijama NVO „Nova šansa“, praveći proizvode od dekupaža, inspirisane jesenjim plodovima i bojama. Bilo nas je 25-oro i sve što smo napravili biće izloženo tokom fešte. Mi se ne bavimo proizvodnjom rukotvorina, već povezujemo stvaraoce i nudimo im priliku da pokažu svoja djela na stađunskim feštama – priča Erenji.
Svoj doprinos fešti daće i Udruženje žena „Bonaca“ iz Zelenike koje postoje devet godina. Predsjednica Dušanka Dević ističe da žele da podstaknu obnovu duha zajedništva u gradu i da žene, uglavnom, penzionerke, pokažu svoju kreativnost:
– Izlagaćemo proizvode od kivija, nara, mandarina, biće nešto i za prodaju. Napravićemo tortu za humanitarnu aukciju. Samo da bude lijep dan.
Lijepom danu se nadaju i organizatori, koji imaju i alternativna rješenja u slučaju da se u subotu ne pojavi sunce.
Za Malu feštu jesenjih ukusa, NVO Ruke dobila je na opštinskom konkursu 2000 eura.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code