SPREMNA APLIKACIJA HERCEG NOVOG ZA TITULU EVROPSKE PRIJESTONICE KULTURE

SPREMNA APLIKACIJA HERCEG NOVOG ZA TITULU EVROPSKE PRIJESTONICE KULTURE

193
0
Podijeli

Herceg Novi je pripremio aplikaciju da se do 23. oktobra kandiduje kod Evropske komisije za titulu Evropske prijestonice kulture 2021. godine.

Preko 50 gradova Evrope bili su do sada nosioci ove titule, čime su postigli prestiž i dobili privilegiju u korišćenju sredstava za ubrzan razvoj kulturnog života, predstavljanje bogatog kulturnog nasljeđa i izgradnju infrastrukture, saopštile su na pressu savjetnica predsjednice Opštine Nataša Martić, i koordinatorka izrade aplikacije „Herceg Novi 2021″, Tamara Lepetić.
Herceg Novi je od početka godine u pripremama za titulu Evropske prijestonice kulture 2021, a zvaničnu odluku Skupština je usvojila u maju. Tom poslu sada je već posvećen internacionilni ekspretski tim koji je pripremio aplikaciju na 80 strana. Ona mora biti dostavljena do 23. oktobra.
– Grad Herceg Novi je u postupku izrade strateških dokumenata koji će definiasati dugoročne smjrenice razvoja. Ovakvim pristupom grad Herceg Novi ima za cilj razvoj u oblasti kulture, ali i ukupnu društvenu afirmaciju – kazala je Martićka.
Sastavni dio idejnog projekta kandidature je i stvaranje mreže gradova partnera, Kotora, Tivta, Budve i Cetinja, koji pružaju za sada logističku podršku. Osim toga Herceg Novi se otvara za međudržavnu i prekograničnu saradnju. Već je dobio zvaničnu podršku grada Ljubljane za projekat, gdje je nedavno boravila delagcija Herceg Novog. Tom prilikom je grad pod Orjenom postao i član Eurocities mreže, koja okuplja preko 50 gradova Evrope.
– Konkretno ovo se odnosi na saradnju Muzeja grada Ljubljane i Muzeja grada Herceg Novog, saradnju “Ljubljana festivala” i javne ustanove kulture “Herceg Fest”, kao i dvije Turističke organizacije, ali i podsticanje saradnje između umjetnika u ovim gradovima. Prisustvo Herceg Novog na ovim forumima bilo je od izuzetnog značaja, jer je to bila prilika da se čuju iskustva drugih gradova koji su nastojali da ukažu na načine na koje oni prevazilaze npr. problem revitalizacije kulturnog sadržaja u smislu dovođenja kulture u svakodnevno okruženje, na pjacete i trgove i sl, zatim, uspostavljanje veze između različitih sektora i nivoa kulturnog stavralaštva, od pojedinaca, preko NVO-a, pa sve do javnih institucija kulture – istakla je Lepetićka.
Poklon iz Ljubljane, boca sa porukom, simbolizuje saradnju njihovog Vodovoda i Muzeja Grada, odnosno potrebu za vodom kao i za kulturom:
Prema riječiam Nataše Martić, postioje tri faze projekta. Nakon aplikacije, koja je prva faza i koja će koštati Herceg Novi 275 hiljada eura ide druga za koja će biti potrebno isto toliko novca.
– Druga faza završava u decembru 2016.godine, kada se saznaje da li je grad dobio titulu za 2021.godinu. Tokom 2016.godine se razrađuje aplikacija po dubini, jer u njoj navodimo koji su to potencijali koje Novi ima, i koje će benifite imati od same titule. Treća faza podrazumijeva zahtjevan i ambiciozan period od pet godina, za koju će biti potrebno 15 miliona eura. Predviđa se jačanje kapaciteta u oblasti javnog, privatnog i civilnog društva, jačanje postojećih kulturnih institucija i stvaranje novih, uspostavljanje strateškog partnerstva državnim institucijama i sradnje između kulture, turizma, obrazovanja te javnog, privatnog i NVO sektora itd – napominje Martićka.
Do sada je Herceg Novi, samo za prvu fazu potrošio trećinu predviđenog budžeta, ipak Novi, prema njenim riječima neće morati sam da obezbijedi 15 miliona eura. Jer, samo otvaranje aplikacije označava i otvaranje evropskih fondova kao da je Crna Gora država članica EU, pa će se novac crpiti iz fondova.
Na primjer grad Košice je za 22 projekta čiji je budžet iznosio 70 miliona eura, 90 odsto sredstava dobio iz evropskih fondova -ilustrovala je Martićka:
– Javni sektor snosi jednu trećinu budžeta do 2021.gopdine, to je oko 5 miliona eura koje nacionalni i opštinski partneri u prvom prstenu moraju da izvdovoje za 6 godina. Ostalo će privatni sektor, Fondovi, state holderi, klijenti, investitori…
Ove godine, nije bilo rebalansa budžeta Opštine Herceg Novi pa su neophodna sredstva za aplikaciju obezbijedili Turistička organizacija i JUK Herceg Fest kod kojih je napravljen rebalans finansijskog plana, a koji će biti usvajan na narednom zasijedanju SO Herceg Novi.

Picerija i restoran

– Izrađena aplikacija za kandidaturu Hreceg Novog za Evropsku pijestonicu kulture 2021. biće prezentovana Vladi Crne Gore sjutra u 10 h, s obzirom da je to i državni projekat. Međunarodni tim koji priprema i realizaciju projekat čine deset uglednih eksperata iz Slovenije, Italije, Engleske, Njemačke i Srbije na čelu sa direktorom projekta Aleksandrom Pekovićem. Njihov rad do sada je koštao između 130 i 150 hiljada eura. Jedini konkurent Herceg Novom za prestižnu titulu 2021.godine za sada je Novi Sad.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code