Spremno 568 spasilaca na vodi

Spremno 568 spasilaca na vodi

0
Podijeli

Crveni krst Crne Gore sproveo je četiri obuke za spasioce na vodi tokom maja i juna, sa 11 termina za ovjeru postojećih licenci, pa je za ovu sezonu zakupcima crnogorskih plaža na raspolaganju 568 licenciranih spasilaca na vodi, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore i Javnog preduzeća Morsko dobro.

Na kursevima je obučeno 96 novih spasilaca, dok je 472 postojećih uspješno prošlo provjere i ovjerilo svoje licence. I ove godine je povećanje broja obučenih spasilaca, što znači da postoji i veća zainteresovanost lica za ovaj vid profesije, saopštavaju iz Crvenog krsta i Morskog dobra.

Picerija i restoran

S obzirom na to da je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spasavanje na vodi, program obuke usklađen je sa svim evropskim i svjetskim standardima i zato su se u ovoj sezoni praktični dio obuke i ispiti sprovodili po izmijenjenim, međunarodno usklađenim normama.

“Sadržaj praktičnog dijela ispita, sa normama, podrazumijevao je plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom, plivanje 300 metara za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja, transport davljenika 25 metara, koristeći tri tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika, plivanje 400 metara za 9 minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul), ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika (tri metra dubina) – tri puta za tri minuta. Provjera je uključivala, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija)”, preciziraju u saopštenju.

Pravilnikom o uslovima koje moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta, koji je donijelo Ministarstva održivog razvoja i turizma, propisani su uslovi za organizaciju spasilačke službe na svim uređenim i izgrađenim kupalištima.

Spasilačka služba mora biti organizovana od najmanje jednog spasioca, koji je završio obuku za spasavanje na vodi i posjeduje legitimaciju važeću za tekuću godinu na svakih 50 m dužine obale u julu i avgustu, odnosno na svakih 100 metara dužine obale u ostalim mjesecima. Na svim plažama moraju biti postavljene kule za spasioce na svakih 100 metara dužine obale, sa istaknutim natpisom “spasilac” na crnogorskom i engleskom jeziku i jedan spasilački punkt na svakih 50 metara, između dvije kule, u neposrednoj blizini vode.

Na plažama mora biti postavljen jedan čamac na svakih 200 metara dužine obale, kao i signalizacione zastavice i informativna tabla na kojoj je definisano njihovo značenje na crnogorskom i engleskom jeziku.

“Zelena boja zastavice označava bezbjedno i bezopasno kupanje, žuta da je kupanje ograničeno i može biti opasno, crvena da je kupanje zabranjeno ili spasilac nije na dužnosti”, podsjećaju iz Morskog dobra i Crvenog krsta.

Spasilačka oprema obuhvata opremu na kuli i punktu (dvogled, specijalna spasilačka sredstva, signalizacione zastave, mobilni telefon i oprema za prvu pomoć) i ličnu opremu spasioca. To su uniforma – majica i šorts sa oznakom spasilačke službe na crnogorskom i engleskom jeziku, pištaljka, mobilni telefon, bova za spasavanje i laka ronilačka oprema.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code