SRĐAN KOLJEVIĆ SA FILMOM „BRANIO SAM MLADU BOSNU“

SRĐAN KOLJEVIĆ SA FILMOM „BRANIO SAM MLADU BOSNU“

83
0
Podijeli

U okviru takmičarskog programa 29. HFF Montenegro film festivala na Kanli kuli je sinoć prikazan film Srđana Koljevića, „Branio sam Mladu Bosnu”, priča koju je kako kaže autor stvarao na onsnovu primarnih istorijskih izvora.

U Narodnoj biblioteci grada Beograda i Državnom arhivu BiH on se sreo s pričom našavši stenograme suđenja nakon atentata kojeg je na Franca Ferdinanda izvršio Gavrilo Princip.
Posebnu vrijednost, kako je naglasio, predstavljao je direktor Arhiva Vojislav Bogićević, jedan od pripadnika pokreta Mlada Bosna.
Koljević je kazao da je godinama isključivo sakupljao i koristio primarne izvore, te da ga je u Arhivu naročito potresao govor advokata Rudolfa Cistlera, jer je riječ o toliko rijetkoj pojavi spoja moralnog integriteta i građanske hrabrosti.
– Ovo je arhetioska priča i arhetipski junak. Istorija ga ne pamti, a trebalo bi i zato govorim o njemu. Osim njega tu je porodica Čubrilović sa čijim sam potomcima imao priliku da razgovaram. Oni su mi dostavli i niz privatnih zapisa.
Čini mi se da je Cistler predak Srđana Aleksića, jer je riječ o istoj vsti moralne vertikale koja je utoliko veća koliko vrijeme oko nje diktira drugačije.
Po Koljeviću krunski zadatak umjetnosti je da probudi svjetlo na kraju tunela. Etika i estetika moraju ići ruku pod ruku.
Glumici Vaji Dujović je najveći izazov bio taj što glumi osobu koja je zaista postojala.
– Postojale su činjenice kojih sam se morala pridržavati. Imala sam i obavezu i tremu. Uloga me je oplemenila, a najveći kompliment sam dobila od unuka Jovanke Čubrilović koji su mi kazali da su gledajući film, imali osjećaj da vide svoju baku.
Marko Grabež, je takođe istakao da su mu je činenica da su rečenice koje izgovara u filmu bile stvarno izgovorene, predstavljle dodatnu odgovornost.
– Scena izricanja presude, čitavoj ekipi pala je izuzetno teško, jer iako mladi, nekoliko godina su stariji od junaka koji glume a koji su bili praktično djeca. Djeca koja su smogla i snage i hrabrosti.
Milošu Đuroviću je bila izuzetna čast, što je glumio Principa. Za njega je ova uloga predstavljala veliki izazov, ali i podrazumijevala ogromnu odgovornost i oplenjivanje, jer je razmišlajo o tom devetnaestogodišnjaku, koji je imao hrabrosti, ali i o današnjim generacijam i uslovima u kojima žive, a u kojima nema tog prostra za pobunu, bar ne takvu.

Picerija i restoran

FILM „AUTOFOKUS” BORISA POLJAKA RAZGALIO PUBLIKU

U okviru dokumentarne selekcije, na Trgu Mića Pavlovića prikazan film „ Autofokus” Borisa Poljaka, a selektor Vladimir Perović je ocijenio da je film razgalio publiku.
– Ostvarenje je razgalilo publiku ne zato što je donijelo turbo folk, već što je riječ o jednom eksperimentalnom dokumentarcu, koji napravljen tehnikom opservacije, kazao je Perović.
Poljak je objasnio, da bi gledaoci trebalo da odgledaju njegov prethodni film „Splitski akvarel”, na koji se „Autofokus” oslanja u tretiranju teme turista i selfija.
– Stajao sam dovoljno udaljen od crkve Sv Nikole i snimao turiste na kraju dobivši groteskni kaleidoskop ponašanja. Kada dođu u grad, njih ne zanima istorijski spomenik, oni snimaju samo sebe. Naravno da se stav autoravidi i spram odabira teme, ali trudio sam se da u montaži filma napravim otklon, kako stav ne bih nametao. Sada smatram da je taj selfi, nekako i ogledalo svih nas, kazao je Poljak.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code