Srednja škola iz Herceg Novog predstavlja Crnu Goru na takmičenju u Ljubljani

Srednja škola iz Herceg Novog predstavlja Crnu Goru na takmičenju u Ljubljani

11
Podijeli

JUSMŠ Ivan Goran Kovačić jedna je od 44 učesnice regionalnog takmičenja srednjih škola, koje se već 15 godina održava u okviru Sajma turizma u Ljubljani. Škola učestvuje drugi put i jedina je predstavnica Crne Gore na ovom takmičenju. Osim Crne Gore učestvuju škole iz bivših republika Jugoslavije, osim Makedonije, koja iako je pozvana, nije poslala predstavnike.

„Takmičenje se odvija na temu „Više znanja, više turizma“, odnosno „Više znanja za bolji turizam“. Konkretno ove godine je tema „Kultura i turizam“, jer je 2018. proglašena godinom kulturnog turizma. Školu predstavlja 5 učesnica III TU odjeljenja: Katarina Seferović, Andrea Pešić, Anđela Šiljegović, Valentina Bojanić i Tatjana Nakićenović. One su napravile video prezentaciju grada, u kojem su objedinjene najatraktivnije lokacije Herceg Novog“, priča za Radio Jadran prof. turističke grupe predmeta, Ksenija Odalović.

Picerija i restoran

Kako je pojasnila, uz kratak film koji nije smio da prelazi minutažu od propisana 3 min, sastavile su i tekstualnu prezentaciju na 10 strana na engleskom jeziku, o kulturi Herceg Novog, a naziv je „Pođimo kroz vjekove kroz Herceg Novi“.

„Tu je obuhvaćeno sve od Tvrtka do danas. Film je dostupan na sajtu takmičenja, a prezentacija je najavljena za srijedu u hali C sajma, na štandu koji su takođe osmislile učenice. Inače, sala je čitava „u duhu“ Ex Yu i jako se osjeća ta jugonostalgija, kao „Jugoslavija u malom“. Slovenci, uglavnom, prilaze štandu i prisjećaju se doba socijalizma kad su dolazili u Igalo. Mislim da je ovo lijepa promocija grada, a i čitavo takmičenje je lijepo koncipirano i drago mi je da učestvujemo drugi put. Prošle godine osvojili smo srebro za učešće, a dobrom rezultatu nadamo se i ove godine, jer smo se bolje pripremili“, kaže uz osmjeh Odalović.

Takmičarski dan, odnosno prezentacija biće obavljena 31. januara u hali C, od 9 – 18 h. Štand je u ambijentalnom duhu Starog grada, sa tvrđavama i Trgom Bellavista, a učenice će predstaviti razne periode u razvoju grada. Nagrade su zlato, srebro i bronza za učešče, a sabiraju se poeni za film, prezentaciju, štand kao i komunikacija učenica sa žirijem.

Kratak film o Herceg Novom koji su radile učenice dostupan je na sajtu takmičenja, tj. na linku http://www.turisticna-zveza.si/spoti-2018/ i za njega se može glasati „klikom“, a JUSMŠ Ivan Goran Kovačić je pod brojem 43.

Odlazak delegacije škole na takmičenje podržala je Turistička organizacija Herceg Novi.

11 Komentari

 1. A sta cete u Sloveniju? bolje vam je da idete u Jagodinu ili u Svilajnac, tamo je pravo trziste za nas! U stvari, bolje je da idete tamo na ljeto kad bude drugi praznik mimoze, sto rece pametni Palma!
  Ajde nesto ljepo i dobro da se desava i kod nas! Ova mladost ce mozda biti pametnija od nas!

  12
  4
 2. Bravo djeco , svaka cast !!! Raduje me sto ce u nekom skorijem buducem vremenu na celo T.O.Herceg Novi napokon doci neko pametan i skolovan , ali nazalost ,vjerovatno samo ako budu imale debelu vezu da se zaposle !!!

  20
  2

Ostavite komentar

*

code