SRETAN 1. MAJ MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

SRETAN 1. MAJ MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

240
0
Podijeli

U znak sjećanja na oko 40 hiljada radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. godine, danas se obilježava Međunarodni praznik rada, 1. maj.

U Sjedinjenim Američkim Državama tada je organizovano oko pet hiljada štrajkova nezadovoljnih radnika koji su zahtijevali obezbjeđivanje dnevnog radnog vremena od osam sati, odmora i kulturnog uzdizanja.
U Čikagu su 3. i 4. maja izbili sukobi između radnika i policije, bilo je poginulih, a vođe štrajka osuđene su na smrt.
Predstavnici radnika iz cijelog svijeta tri godine kasnije, u Parizu na Drugom kongresu Internacionale, odlučili su da svake godine slave Prvi maj kao međunarodni praznik radničke borbe i solidarnosti.
Od tada radnici svakog 1. maja organizuju priredbe, zborove i demonstracije, izlaze na ulice tražeći bolje uslove života i rada. Prvi maj je kao i u većini zemalja svijeta, državni praznik i u Crnoj Gori.
Unija slobodnih sindikata (USSCG) obilježiće Međunarodni praznik rada protestnom šetnjom, pod parolom Udahnimo slobodu, na Trgu Republike.
Iz USSCG su ranije najavili da će organizovati protestnu šetnju kako bi podsjetili građane da su robovi neoliberalnog poretka, nečinjenja i mirenja sa sudbinom. Oni su saopštili da će se, sve dok postoje takvi uslovi u državi, Međunarodni praznik rada obilježavati protestnom šetnjom.
Savez sindikata Crne Gore će u ovogodišnjim aktivnostima povodom obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, staviti akcenat na mlade i društvenu odgovornost, saopšteno je iz te radničke asocijacije.
Rukovodstvo SSCG će, kako je najavljeno, u 11 sati organizovano dati krv u prostorijama Zavoda za transfuziju krvi u Podgorici.
Na izletištu Čipovina na Podima organizuje se prvomajski uranak. U programu će učestvovati folklorni ansambl „Igalo”, Mjesna muzika Đenovići, a sve koji se odluče da ovdje provedu praznik rada, zabavljaće Zoran Kilibarda.
U sportskom dijelu programa biće organizovana takmičenja u bacanju kamena s ramena , skoku u dalj i finale turnira u malom fudbalu za mlađe i starije kategorije. Organizatori ove popularne prvomajske manifestacije su Opština Herceg-Novi i Mjesna zajednica Podi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code