SRETEN PEROVIĆ: ”LOŠE JE PROLAZNO A DOBRO SE PAMTI”

SRETEN PEROVIĆ: ”LOŠE JE PROLAZNO A DOBRO SE PAMTI”

269
0
Podijeli

sreten perovic knjiz vece1Akademik Sreten Perović je ne samo značajni stvaralac, koji je doprinio afirmaciji crnogorske književnosti, jezika i kulture, već i primjerom građanske hrabrosti i društvenog angažovanja u afirmaciji Crne Gore na unutrašnjem i međunarodnom planu – kazala je sinoć na večeri posvećenoj Peroviću u Perastu, predsjendica opštine Kotor, Marija Ćatović. Raznim poljima djelovanja u Crnoj Gori Sreten Perović je obilježio period od druge polovine 20. vijeka do danas.
„Kao pjesnik sa dvadesetak zbirki, dramski pisac, pozorišni i književni kritičar i istoričar, teatrolog, kulturolog, prevodilac petnaestak zbirki makedonske poezije, antologičar i publicista” – podsjetila je Ćatovićka na obiman stvaralački opus i izuzetan kreativan i životni put Sretena Perovića. On je, kako je kazala, na raznim poljima svog djelovanja u Crnoj Gori obilježio period od druge polovine 20. vijeka do danas.
sreten perovic knjiz vece2Vesna Vičević je opazila da se u palati Bujovića u Perastu sluša poezija crnogorskog pjesnika, velikana, tihog, skromnog i nenametljivog čovjeka, gospodina sa manirima nekog davnog peraškog plemića, vlasnika osobina koje su upravo nedostajale vlasniku nekadašnjem ove palate i »da su kojim slučajem živjeli u istom dobu teško da bi onakav Vicko Bujović pozvao u ovaj svoj salon ovakvog pjesnika i čovjeka finih plemićkih manira, savjesnog i hrišćanskim vrlinama privrženog Sretena Perovića«.
Pročitano je i pismo Radmile Vojvodić u kojem ona, pored ostalog navodi: „Stvaralačka individualnost i stvaralačka hrabrost su ono što Perovića određuje savremenim i vanvremenim”.
Sreten Perović je kazao da je za Perast vezan i saradnjom koja je postojala između njega i don Gracije Brajkovića i dr Miloša Miloševića. Primjetio je zadovoljno da je u publici dosta dama i zato je jedan od onih koji smatraju »da Crnu Goru nisu spasili Crnogroci već Crnogorke u građanskom smislu«.
Iako je u nekim periodima imao nimalo lak život, Perović kaže da ne pmanti uvrede.
„I pored svega ne bih puno toga mijenjao, a posebno ne prijatelje i dobre ljude. Loše je prolazno, a dobro ostaje da se pamti i to radimo i ove godine kada proslavljamo 200. godišnjicu Njegoševog rođenja”, istakao je Perović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code