Šta bokeljski ribari, uzgajivači ribe i školjaka mogu dobiti iz Agrobudžeta, a...

Šta bokeljski ribari, uzgajivači ribe i školjaka mogu dobiti iz Agrobudžeta, a šta EU zahtijeva od njih?

2344
1
Podijeli

Prezentacija mjera Agrobudžeta za podršku sektoru ribarstva za 2017. godinu za ribare i uzgajivače iz Kotora, Tivta i Herceg Novog, održaće se sjutra u Institutu za biologiju mora u Kotoru.

Predstavnici Ministarstva poljoprivede i ruralnog razvoja upoznaće ribare i uzgajivače sa prirodom investicija, uslovima prihvatljivosti, rokovima za prijavu, dokumentacijom koja im je neophodna da bi ostvarili podršku, kao i procedurom sprovođenja javnog poziva.

Picerija i restoran

Uzgajivačima će biti predstavljeni obrazac i način popunjavanja dnevnika uzgoja riba i drugih morskih organizama.

Nakon prezentacije mjera Agrobudžeta, biće predstavljen i program prikupljanja podataka u ribarstvu Crne Gore (DCF-DCRF), kako bi se ribari sa ovog područja upoznali sa zahtjevima EU u pogledu dostavljanja podataka o stanju ribarstva svojih zemalja članica.

Naime, u okviru zajedničke politike ribarstva  EU, države članice moraju prikupljati biološke, ekološke, tehničke i socio-ekonomske podatke potrebne za upravljanje ribarstvom, ali i upravljati tim podacima i učiniti ih dostupnim krajnjim korisnicima. Generalna komisija za ribarstvo Mediterana takođe zahtijeva prikupljanje podataka o ulovu, floti, ribolovnom naporu, socio-ekonomskih i bioloških podataka.

Istraživanja u ribarstvu su neophodna radi boljeg razumijevanja potreba sektora ribarstva, postizanja ciljeva odgovornog upravljanja, kao i identifikovanja novih mogućnosti za upravljanje morskim ribarstvom na održiv način. Crna Gora mora sprovoditi naučna istraživanja u kontinuitetu i vršiti prikupljanje svih relevantnih podataka o stanju sektora morskog ribarstva, kao i obezbijediti uspostavljanje i implementaciju efikasnijih i selektivnijih tehnika ribolova i mehanizama za smanjenje nelegalnih ribolovnih aktivnosti, odnosno primijeniti sve mehanizme za održivo iskorišćavanje resursa koji su propisani

1 komentar

  1. Zanimljivo nema ovih starosjedioca, feštađuna, lokal patriota da komentarišu, kao da je vijest o snijegu na Žabljaku. A da grafit uefa mafia, strašno . Treba tražit pare od EU da se prvo okreče sramotni natpisi, lako će mo za ovo .

    3
    2

Ostavite komentar

*

code