Šta donosi Herceg Novom titula Evropska prijestonica kulture?

Šta donosi Herceg Novom titula Evropska prijestonica kulture?

1703
7
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

prezentacija evropska pr kul 1 161115Od nekada zatvorenog Herceg Novi je postao grad spreman za promjene, savjete i izazove i novi Koncept “Frenemis” u kandidaturi Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture pomoći će njegovom putu koji donosi perspektivu u regionu i jedinstvenom jeziku i kulturi. Ovo se čulo na prvoj u nizu prezentacija nakon što je Herceg Novi aplicirao kod Evropske komisije u Briselu za Evropsku prijestonicu kulture 2021.
Intrigira i dalje planirani budžet za Evropsku prijestonicu kulture, od 15 miliona eura, od čega je 6 miliona obaveza lokalne zajednice. Sve zvuči i utopijski, ali, kako je saopštio direktor projekta Aleksandar Peković, iskustva drugih gradova koji su ponijeli ovo laskavo priznanje, govore koliko je zapavo riječ o suštinskom ulaganju u sve oblasti društvenog života. Zvanično je i potvrđerno da se nakon jednog uloženog eura gradu vraća 8 do 10 eura.
prezentacija evropska pr kul 2 161115Sam projekat omogućava opšti razvoj grada, regije i države, sa mogućnošću učešća u evropskim fondovima za razvoj. Svakom nosiocu titule, ovaj projekat donosi veliku korist na kulturnom, obrazovnom, sportskom, socijalnom i ekonomskom planu, a posebno u domenu turizma, kazao je Peković.
Zato ulaganje u projekat, koji je jedan od pet najprestižnijih svjetskih događaja pored Olimpijade i Art Ekspo-a, nije trošak već investicija:
– Strateški ciljevi su stvaranje i održavanje kulturnog sistema, uvođenje EU standarda, učešće javnog, privatnog i civilnog sektora, tranzicija i inkluzivnost. Kapitalne investicije su revitalizacija tvrđava, kulturnih centara i umjetničkih škola. Ovdje nije riječ o izboru za mis, već se projekat grada učesnika definiše prema onome šta on treba da bude, a ne samo ono šta ima, istako je Aleksandar Peković.
Herceg Novi je dobio neophodnu podršku gradova partnera Kotora, Tivta, Budve, Cetinja i Vlade Crne Gore.
Početkom naredne godine znaće se da li će Herceg Novi proći prvi krug u trci za laskavu titulu.
prezentacija evropska pr kul 3 161115Koordinatorka projekta, Tamara Lepetić je govorila o simbolici logoa kojim se Novi predstavlja Evropi, i naglasila da je projekat dobio podršku od Ljubljane, Dubrovnika, Trebinja, Amiena, Srpske pravoslavne crkve, Muslimanske zajednice, Evropske asocijacije festivala, a da su u procesu davanja podrške Budva, Kotor i Rimokatolička crkva.
V.d. direktorka TO Bojana Blagojević vjeruje da je Herceg Novom data šansa da se nađe u društvu 52 grada koja su do sada osvojili titulu, kao i da je ovdje riječ o ulaganju u infrastrukturu kroz kulturu i kulturne manifestacije koje bi trajale tokom čitave godne. To bi se odrazilo ne samo na razvoj turizma već i na otvaranje velikog broja novih radnih mjesta.
Cijela priča možda zvuči utopistički, kazao je dramski pisac i v.d. direktor Herceg festa, Stevan Koprivica, ali konkretni podaci govore suprotno.
– Ovo je prvenstveno poslovni poduhvat, gdje je poslovno premisa, a ishod kultura. Kultura, u smislu kreativne industrije, proizvodnje, koji se i te kako tržišno vrednuje. S jedne strane jesu civilizacijske, kulturološke, etničke vrijednosti kojima ovaj grad barata, a sa druge strane to je stavljanje u jedan proizvodni sistem u koji se novac ulaže, ali koji donosi novac. Ovo je jedinstvena prilika i šansa da Herceg Novi ne bude u kolonijalnom kulturnom položaju kao što smo godinama bili, da se svodimo na servis gostujućih ljetnjih festivala, koji jesu dobri, i koji će biti argumnet kulturne ponude, ali kada festivali prođu i kada se svjetla ugase, onda Herceg Novi živi u memli i čamotinji, mirovanju, inerciji i apatiji. Ovo je način da Herceg Novi živi punim plućima i punim aktivitetom i pokaže svoj veliki energetski potencijal, poručio je Koprivica. Zato je ovo za njega veliki poduhvat kojim ovaj grad može izaći iz letargije i postati ono što mu po tradiciji pripada.

7 Komentari

 1. 8 do 10 eura se vraća ako grad ponese ovo laskavo priznanje…ok. A u suprotnom? Pošto spomenu uvaženi g-din kako je projekat prvenstveno poslovni.
  0  0
 2. Komentar:Nikada vam nista nece valjati kad ste tako sujetni.
  U grad se poceli ulagati al ni to vam ne valja.
  Na klupi sjede i oni sa diplomom mnogo vecom nego sto vecina nas-vas moze da dosegne al ni to vam ne valja.
  Pojavili su se ljudi koji pokusavaju da podignu nivo naseg grada koji navodno svi mi volimo, samo smo lijeni guzicu mrdnuti pa makar i papir sa ulice podignuti da doprinesemo tome, ali ni to vam ne valja.
  Onima sa vecernjim skolama ili nazovi fakultetima nogu podmetnite jer oni bar petlju imaju da nesto ucine za ovaj grad.
  Novljani zar je moguce da nam nista nije po taman.
  0  0
 3. A sta dobro ovom gradu mogu donijet dva Krusa i Niksa. Krtolu od 50 eura, rastan, besplatan parking, hladnjacu, 1000 radnih mjesta itd. Lazi i samo lazi.
  0  0
 4. Kakvu kulturu prezentuje grad bez vode? Sta to nudi grad u kom ako podignete pogled rizikujete da upadnete u otvoren saht ili neku jamu… Grad opustosenog zelenila i nesredjenih rusevina na svakom koraku. Taj grad se bori za ovu titulu?? Sta ce nam to doneti? Da li ce muzej otvoriti svoja vrata i prezentovati preostale eksponate koje igrom slucaja neko nije odvukao ko zna gde? Grad u kom ukradeno nacionalno blago stoji u privatnom posedu i ruga se svakom prolazniku? Ma dajte, ovo je tragicno.
  0  0

Ostavite komentar

*

code