Šta je tajna neodoljivog italijanskog sladoleda i čokolade?

Šta je tajna neodoljivog italijanskog sladoleda i čokolade?

1585
0
Podijeli

U tivatskom hotelu Magnolija u toku je zanimljiva slatka radionica, odnosno kurs za izradu kolača, ručno pravljenih domaćih sladoleda i proizvoda od čokolade. Meštri su iz Italije, a sve je osmislila Zajednica Italijana u Crnoj Gori, uz pokroviteljstvo TO Tivat, tivatskog Vodovoda i hotela Magnolija.

Vrsni italijanski instruktori-poslastičari i majstori za pravljenje sladoleda i čokolade, došli su iz Venecije, odnosno regije Friulli Venetto. To su Federico Fracassi i Gabriele Dalle Frate. Radionica će trajati do subote, za kada je zakazana degustacija na kojoj će polaznici predstaviti praktično sve što su naučili.

Picerija i restoran

Odziv je više nego odličan, jer se prijavilo oko 400 učesnica. Selekcija je bila neminovna, pa je na kursu prvog dana bilo 30 polaznica. Predsjednik Zajednice Italijana u Crnoj Gori, Pavo Peruđini, kaže nam da su priroritet ipak imale domaćice iz Boke, te da je prvog dana odbijeno 80 Ruskinja koje su takođe željele da nauče vještinu pravljenja italijanskog sladoleda i ostalih delicija.

“Najviše interesovanja je, ipak, za sladoled. Zaista sam oduševljen onim što je već prvog dana napravljeno. Jer, zamislite da ovdje jedete slani sladoled kao antipod. Mentori su donijeli sve neophodne sastojke iz Italije koji su skroz prirodni, uz konstataciju da se i ovdje može praviti dobar sladoled, jer imamo sve što je neophodno – dobro voće i mlijeko. Čak se i sladoled rangira prema količini masnoće mlijeka – za neke 2,8, za neke 3,2”, kaže Peruđini.

Svakog dana do subote, organizuju se po tri kursa za amatere i  profesionalce u pravljenju sladoleda, čokolade i kolača.

Ipak, tajnu čuvenog gelata neće otkriti nijedan italijanski meštar, ističe Peruđini, jer to je receptura koja se čuva i prenosi, no u osnovi svega najvažniji su prirodni sastojci, prije svega svježe, kvalitetno voće, brašno i šećer.

Peruđini dodaje da mu je žao što sve polaznice nijesu mogle prisustvovati ovom, drugom kursu, jer je kaže grehota da se ovakvo znanje ne prenosi i širi, naročito kada za to ima uslova.

No, svi koji nijesu bili u prilici da uče kako se pravi italijanski sladoled ili poslastice, mogu u subotu veče, u 20 h, doći u hotel Magnoliju, za kada je zakazana degustacija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code