Šta je u vazduhu, polen ili pijesak iz Afrike?

Šta je u vazduhu, polen ili pijesak iz Afrike?

7
Podijeli

Već tri dana žitelji Boke Kotorske “opasani” su čudnom žućkasto-sivom maglom. I Herceg Novi je u “mutnom” vazduhu, vidljivost je smanjena, a žitelji se pitaju što je uzrok tome. Tim prije, jer je i slaba kiša bila toliko prljava da su sva auta i bašte pod prljavim žućkastim slojem.

To je rezultat povećane polinacije, kazali su Radiju Jadran u Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine.
Sličan „problem“ evidentan je i u Podgorici, gdje je nivo polinacije trenutno najveći. Koncentracija polena zavisi i od drugih čestica koje se nalaze u vazduhu, kaže za Radio Jadran doktorica bioloških nauka i samostalna savjetnica u Agenciji, Ruža Ćirović:

Picerija i restoran

„Prema podacima polenske mjerne stanice u Tivtu, koja ima obuhvat od 50 km u prečniku, zabilježena je povećana koncentracija polena na čempresima, tisama, borovima i jelama. Međutim, javljaju se polenova zrna i ostalih biljnih vrsta, ali naša mjerenja pokazuju da koncentracije nijesu visoke. Tzv. „crveni semafor“ javlja se u slučaju pomenutih četinara, a niža koncentracija je za platan, topolu i koprivu“, kaže Ćirović.

Prema posljednjim mjerenjima koncentracije polena, područje Boke je pod tzv. „crvenim semaforom“, odnosno visokim stepenom koncentracije polena na čemprese, tise i borove koji prelazi 60 pikograma po m3. Niski stepen aleregenosti ( od 0 – 30 pikograma po m3 ), odnosno „zeleni semafor“ evidentan je za platane, topole i koprive, čiji je stepen polinacije u porastu.
Period polinacije ovog drveća trebalo bi da traje do sredine juna, kada kreće polinacija trava koja traje do avgusta, a koje su izuzetno alergene ( ambrozija ).

Ipak, ova pojava u Boki ne liči na polen, vise na prašinu, odnosno pijesak iz Afrike. U Hidrometeorološkoj stanici u Igalu, nijesu mogli precizirati zbog čega je evidentna povećana izmaglica i zasićen vazduh, ali ne isključuju mogućnost da je riječ o „naletu“ prašine iz Afrike.

7 Komentari

 1. Nikad prije mladi nijesu zapazili prirodnu pojavu, to gradivo se ne uči u njihovim školama,stare ništa ne pitaju i ne slušaju,sve vode i sad se čude.Čini im se da i ovo ima veze sa politikom i menadžmentom.

  • Kažem ja 100% chemtrails, zaprašujuuuuu, stavili veeeelju pipu, a zemlja ka’ pitar uBoku najplića pa se unas sliva sve.
   Stavio sam alu folju naglavu i uključio sam se u homeopatsku infužju, a na TeVe sam puštio Marića, Farmu i Mjenjam ženu!

   AJ ne prdite, časti vam!

   7
   6

Ostavite komentar

*

code