STAMBENE ZGRADE MORAJU IMATI SKUPŠTINE I UPRAVNIKE, A STANARI MORAJU PLAĆATI ODRŽAVANJE

STAMBENE ZGRADE MORAJU IMATI SKUPŠTINE I UPRAVNIKE, A STANARI MORAJU PLAĆATI ODRŽAVANJE

289
0
Podijeli

U toku ove godine, hercegnovski komunalni inspektori su obišli desetak stambenih zgrada i izdali naloge za formiranje skupština stanara.

U tri slučaja su donijeli rješenja o plaćanju investicionog održavanja, a kontrolisana su i tri upravnika na zahtjev stanara.
Prema riječima savjetnika načelnika Komunalne policije Borislava Setenčića, Zakon o svojinsko pravnim odnosima je predvidio formiranje Skupštine stanara i izbor predsjednika Skupštine stanara i upravnika zgrade. Predsjednik mora biti i vlasnik stana, dok upravnik nema tu obavezu.
Drugi važeći propis je Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada donijet u decembru 2010. godine, a godinu kasnije je počela njegova primjena. Kako objašnjava Setenčić, namjera zakonodavca je da dio poslova koji su do sada obavljali inspektori za stanovanje Uprave za inspekcijske poslove, pređu u nadležnost Komunalne policije.
Nerijetko se dešavalo da se stanari obraćaju Komunalnoj policiji zbog kvarova u posebnim dijelovima zgrade (stanovi i poslovni prostori), što ne spada u njihovu nadležnost. Kod stanara ne vlada veliko interesovanje za formiranje organa upravljanja. Dešavalo se i da stanari formiraju skupštine samo kako bi izvršili nadogradnju nad zgradom ili podrume pretvorili u poslovne prostore. Nakon toga, skupštine bi bile rasformirane.

Picerija i restoran

POSTUPAK I PROBLEMI KOJI PRATE ZAVOĐENJE REDA U ZGRADAMA

– Skupštine stanara su zakonska obaveza. Međutim, zbog obima posla komunalnih inspektora, obilaske svih zgrada „po službenoj dužnosti” nije moguće organizovati – pojašnjava Setenčić. U slučaju da se neko od stanara – vlasnika posebnog dijela, obrati Komunalnoj policiji sa informacijom da nisu uspjeli da formiraju skupštinu stanara, tada komunalni inspektor vrši nadzor i donosi pojedinačna rješenja stanarima u kom roku treba da se formira skupština. On zakazuje i prvi sastanak, tj. osnivačku skupštinu, kojoj i prisustvuje. Stanari koji se ogluše o poziv komunalnog inspektora podliježu prekršajnom postupku, odnosno izriče im se novčana kazna.
U funkcionisanju skupština stanara javljaju se razni problemi, od toga da su vlasnici stambenih jedinica nepoznati i stranci, pa do „vikendaša” koji ne izmiruju obaveze investicionog održavanja.
Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada propisana je minimalna visina troškova održavanja koju su etažni vlasnici dužni mjesečno da plaćuju na zajednički račun. Ona iznosi 20 centi po metru kvadratnom korisne stambene površine, 60 centi po kvadratu poslovnog prostora i 10 centi po kvadratu garažnog prostora. Nerijetko se dešava da se stanari dogovore o plaćanju manjih i istih iznosa i to na godišnjem nivou.
– U slučaju kada stanari ne izimiruju svoje obaveze, upravnik zgrade nam dostavlja spisak sa zahtjevom da tim licima donesemo rješenje kojim mu nalažemo da ubuduće izvršava svoje obaveze. Jedina mjera koju za to možemo izreći je novčana kazna od 30 eura, rekao je Setenčić.
Komunalna policija ne kontroliše samo rad skupštine stanara. Rad upravnika takođe se kontroliše i o tome se obavještavaju stanari, premda inspektori nemaju zakonska ovlasćenja da kazne upravnika zbog neizvršavanja obaveza prema skupštini sa kojom je u ugovornom odnosu. Ipak ima izuzetaka:
– U slučajevima kada upravnik ne vodi evidenciju o sredstvima namijenjenim održavanju stambene zgrade ili ako upravnik nije dostavio pisano obavještenje nadležnom organu lokane uprave o podacima o izdavanju u zakup posebnih dijelova stambene zgrade, komunalni policajac može izreći novčanu kaznu od 30 do 2000 eura, kazao je Setenčić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code