Štampan Atlas seobe ptica Crne Gore

Štampan Atlas seobe ptica Crne Gore

822
0
Podijeli

Nakon Liste ptica Crne Gore sa bibliografijom, Centar za zaštitu i istraživanje ptica izdao je jednu od najzančajnijij publikacija – Atlas seobe ptica Crne Gore. Autori ove publikacije su Darko Saveljić i Bojan Zeković. Recenzent izdanja je Krešimir Mikulić.

U Atlasu su predstavljeni nalazi 246 prstenovanih ptica od 52 vrste. Najviše nalaza očitano je na flamingosu (78) i vrancu (33) dok je najveći broj prstenova očitan na Skadarskom jezeru i Ulcinjskoj solani, saopštili su iz Centra.

Picerija i restoran

Listom ptica Crne Gore definisano je koje su vrste u Crnoj Gori gnjezdarice, zimovalice, stanarice ili migratorne. Pretragom sa istorijskim podacima čak iz 19. vijeka navedene su sve vrste sa podacima koji su bili dostupni tada. Sa podacima sa interneta kao i kroz evropske projekte u Centru su došli do saznanja da neke vrste češće posjećuju Crnu Goru, kazao je Radiju Jadran, Bojan Zeković iz Centra za zaštitu ptica:

“One su se u toj prvoj knjizi navodile kao istorijski podaci, a mi smo radeći na ovom Atlasu, ustanovili da neke vrste koriste Crnu Goru češće. Razlika između te liste i Atlasa je u tome što se Atlas definiše kao neki popis, odnosno sve vrste koje borave u Crnoj Gori, s tim da smo 4 vrste dodali. Riječ je o vrstama koje smo otkrili prošle godine, a prvi put su registrovane”, pojasnio je Zeković.

U Atlasu su predstavljeni nalazi 19 ptica označenih satelitiskim transmiterima, koje su u određenom periodu svoje migracije koristile  teritoriju Crne Gore za odmor ili prelet. Time je otkriveno da neke vrste o kojima decenijama nismo imali podatke, kao što su orao krstaš i stepski soko koriste teritoriju Crne Gore za prelet. Jednostavan pregled dat je kroz tabele, a kada su prstenovane ptice u pitanju i kroz mape.

U zaleđu Novog otkivene dvije nove ptice grabljivice

Kad je riječ konkretno o području Boke, u Centru su došli do podataka da dvije ptice grabljivice koriste novsko zaleđe:

“Kroz rad na ovom Atlasu našli smo te ptice koje su bile praćene satelitskim transmiterom – riječ je o orlu krstašu i stepskom sokolu, koji koriste prostor Orjena, odnosno nebo iznad njega, za prelet odnosno migracije ka jugu. To znači da se Orjen može uzeti kao dosta bitno i jako područje za ornitofaunu Crne Gore”, zaključio je Zeković.

Prvi nalaz prstenovane ptice u našoj zemlji star je 108 godina i odnosi se na galeba koji je prstenovan u Mađarskoj 1909. godine i iste godine uhvaćenog u Crnoj Gori.

Batoglava patka koja je prstenovana u SSSR-u, u Sibiru 1967. godine a  ubijena na Skadarskom jezeru 1972. godine prešla je 2 857 km i u Atlasu se navodi kao vrsta sa najdalje destinacije prstenovanja.

Atlas dokazuje značaj položaja Crne Gore na Jadranskom migratornom koridoru i potrebu zaštite pojedinih staništa za ptice koje iz Sibira i Evrope lete ka Africi i obratno.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code