ŠTANDOVI, TEZGE, REŠETKE SA ĐINĐUVAMA I DRUGOM ROBOM – PONUDA BEZ KOJE...

ŠTANDOVI, TEZGE, REŠETKE SA ĐINĐUVAMA I DRUGOM ROBOM – PONUDA BEZ KOJE (NE)MOŽEMO

215
0
Podijeli

Duž Šetališta Pet Danica, ali i cijelom novskom rivijerom godinama su postojani „suvenir”, razne tezge sa različitom, jeftinom ponudom.

Često su domaćima i fureštima i dominantan utisak o turističkoj ponudi grada. Načičkani jedan do drugog, na bilo kom mogućem slobodnom kvadratnom mjestu, nudili su i ove sezone skoro sve – „od igle do …”.
Zahtjevi za više komunalnog reda i sankcionisanje onih koji nijesu imali dozvole postavljanje privremenih objekata, čini se, urodile su plodom. Broj štandova od Igala do Meljina „desetkovan” je u velikoj mjeri, a ni Call centar Komunalne policije ove sezone nije primio nijednu pritužbu na postavljene štandove, saopštio je našem radiju načelnik Komunalne policije, Zoran Bijelić.
„Međutim, inspekcijskim nadzorom, komunalna policija konstatovala je proširivanje prodaje asortimana na nekim štandovima (proširivanje ka šetalištu). Takav slučaj zabilježen je i na nekim lokacijama na području Igala (na lokaciji koja je na fotografijama) kao i ispod Titove vile. Na lokaciji koja je na slici (imanje Bajića) postoji Rješenje za postavljanje sedam štandova. Protiv lica koja su postupala suprotno Odluci o postavljanju privremenih objekata izdato je ukupno 17 prekršajnih naloga u rasponu od 30-150 eura”, pojašnjava Bijelić.
On dalje navodi da je Sekretarijat za prostorno planiranje, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine izdao 129 Rješenja za postavljanje privremenih objekata i to: na potezu od Titove vile-Galeba – 54 (od toga 21 rješenje za postavljanje reklamnih tabli, štafelaja za slike i sl. u Omladinskom parku), na potezu od Galeba do Meljina 27 (od toga 5 rješenja za postavljanje reklamnih tabli na Škveru), na području Meljina 7, na potezu Kumbor-Đenovići 9, na području Baošića 26 i na području Bijele 6.
Inspekcijskim nadzorom komunalna policija je zatekla 10 nelegalno postavljenih objekata, kojima je izdat nalog za uklanjanje. Dva zakupca su ispunila nalog, dva su pribavila odobrenje u predviđenom roku, dok su 3 objekta sa područja bivšeg hotela Tamaris uklonjena putem izvršne salužbe. Protiv tri lica izdato je više prekršajnih naloga za neizvršenje rješenja, dodaje Bijelić.
Komunalna policija ne obavlja nadzor u zoni morskog dobra već je za to nadležna Uprava za inspekcijske poslove, te samim tim u opštini ne znaju koliko je bilo postavljenih objekata uz plažni zakup, kao ni na samom Šetalištu, koje je takođe u zoni morskog dobra.
„Posjedujemo jedino podatak da je ukupno zakupljeno 64 kupališta koji su dobili Rješenje za izdavanje ležaljki i suncobrana od Sekretarijata za finansije, ekonomski razvoj i turizam”, navodi Bijelić..
Plan privremenih objekata od 2011. godine važi još ove godine koji, ali i Odluka o privremenim objektima Sekretarijata za prostorno planiranje, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine koja izdaje odobrenja.
Za očekivati je i da Sektetarijat za iduću sezonu donese bolji Plan, pogotovo da u saradnji sa „Morskim dobrom” utiče i na vrstu i ponudu privremenih objekata. Jer, goste ne zanima da li je nadležnost opštine ili Morskog dobra ponuda na samoj „pjeni od mora” ili malo dalje od nje. Svakako, morao bi konačno da postoji komunalni i turističi red.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code