Stanovnici Kumbora i Đenovića trpe zbog radova na kolektoru i gradilištu Portonovi

Stanovnici Kumbora i Đenovića trpe zbog radova na kolektoru i gradilištu Portonovi

2864
5
Podijeli

djenovici sut na parkingu 280416 1Dio hercegnovske rivijere dobija nove vizure, jer je završeno već 30 odsto budućeg rizorta Portonovi na mjestu stare kasarne u Kumboru. Prije par dana ozvaničen je i početak radova na prvom evropskom hotelu “One&only”, a investitor azerbejdžanska kompanija Azmont investments najavila je ulaganje u elitno naselje, sa vilama, hotelom, spa i teniskim centrom, marinom i drugim sadržajima, od čak 650 miliona eura.

Međutim, stanovnici Kumbora i Đenovića, koji žive u blizini gradilišta, za sada nijesu mnogo oduševljeni činjenicom kako se gradi kompleks. Obratili su nam se zbog problema sa bukom, parkiranjem kao i radovima na kolektoru.

Picerija i restoran

Neuređen je parking pored zgrade Pošte u Đenovićima, na kojem je još prije dvije godine iskipovano kamenje koje je zauzelo veći dio parking prostora. Učestalo je i bahato parkiranje zaposlenih na gradilištu po trotoarima i konstantno ignorisanje predviđenih parking prostora, koji se nalaze u sklopu bivše kasarne, tvrde mještani. Oni posebno negoduju zbog buke mašina sa gradilišta u toku večernjih i noćnih sati.

Možda onima koji ne žive u blizini sve djeluje pretjerano, jer treba malo i pretrpjeti dok se gradi “poduhvat vijeka”, kakav je Portonovi, ali građanska prava ne smiju biti ugrožena. Zato smo potražili odgovore u Službi komunalne policije.

Načelnik Službe, Zoran Bijelić potvrdio je Radiju Jadran da su imali prijave zbog buke u noćnim satima prilikom izvođenja građevinskih radova u Portonovom.

– Reagovali smo, održali sastanak sa investitorom, izvođačem radova, kao i mještanima. Upoznali smo ih sa odredbama Zakona o zaštiti od buke. Postigli smo dogovor da prekinu sa radovima na šipovanju nakon 22 časa – kazao nam je načelnik Službe komunalne policije, Zoran Bijelić.

On je objasnio da nije potrebna posebna dozvola za građevinske radove tokom noći, a investitor posjeduje odobrenje za izvođenje radova nadležnog Ministarstva.

Inače, visina buke koja je dozvoljena u zoni u kojoj se nalazi gradilište podrazumijeva: dnevnu buku od 7-19 časova 60dB, večernju buku od 19-24 časa 60dB i noćnu buku od 24-07 časova 50dB.

Kada je riječ o neuređenom parkingu (koji nije parking već površina u privatnom vlasništvu), vlasnik te površine nije dostupan već duži period, kaže Bijelić:

zoran bijelic 2–  Firma je ugašena. Pokušaćemo sa izvođačem radova na kolektoru da dogovorimo da ukloni kamenje sa površine. S obzirom da su i mještani koristili kolovoz za parkiranje svojih vozila usljed zatvaranja priobalnog puta zbog izgradnje kolektora nijesu sankcionisana takva vozila. U narednom periodu biće pojačan inspekcijski nadzor naše Službe – obećao je Bijelić.

5 Komentari

  1. Majke sa kolicima ne mogu da izadju iz zgrade jer se parkiraju bukvalno oko cijele zgrade,po prolazima…ne znam gdje da ostavim auto kada dodjem kuci? imate li neki predlog? Sta da radimo sa pjeskom i kamenjem ispred vrata?
    0    0
  2. A ko li će njih trpjeti kad se sve završi pa sa sadašnjih 5 eura krevet dignu na 50 ko oni u Tivtu?? I onda počnu prosipati pamet i da ne kažem šta sve raditi po gradu iz objesti!! Oće li tada zvati opštinu i državu u pomoć da plate porez ili se sakrivati po soba i kredenaca a?? I da li imaju svi dozvole za kuće a da ne pitam za izdavanje!?!?!?
    0    0

Ostavite komentar

*

code