Starac postao mladić: Školski brod Jadran raširiće jedra za dva do tri...

Starac postao mladić: Školski brod Jadran raširiće jedra za dva do tri mjeseca

4
Podijeli

Generalni remont školskog broda Jadran nakon tri godine ulazi u završnicu, a njegovo isplovljenje očekuje se za dva do tri mjeseca.

brodogradiliste brod jadran 070316 5Tada će opet iz Brodogradilišta u Bijeloj zaploviti ka matičnoj, tivatskoj luci Pine. U toku su finalni radovi podešavanja, puštanja u rad i ispitivanja novougrađenih sistema, kao i sređivanje unutrašnjosti broda, kao i njegova priprema za završno dokovanje, priča za Radio Jadran, komandant broda, kapetan korvete, Goran Pajović:

Picerija i restoran

Prvu, probnu vožnju, radi testiranja rada novog motora na svim režimima rada, Jadran je imao po akvatorijumu Tivatskog zaliva, 27. oktobra, ističe Pajović. Pod njegovom komandom je i testiran 83 godine stari motorni jedrenjak, najvredniji brod Mornarice Vojske Crne Gore. On potvrđuje da nije evidentiran nijedan problem. Kada ponovo raširi jedra podmlađeni jedrenjak opet će biti “poligon” za obuku budućih pomoraca:

goran-pajovic“On će i dalje obavljati svoju funkciju u obuci pomorskog kadra za vojne i civilne potrebe, pa je u skladu sa tim, za narednu godinu planirano više krstarenja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Brojno stanje posade nije se mijenjalo. Imaće i dalje  40 članov”, kaže Pajović.

Kompletan remont broda koštaće 1,5 milion eura, bez PDV-a, što je u skladu sa prvobitnom odlukom Vlade Crne Gore, ali i zaključenim ugovorom sa Jadranskim Brodogradilištem Bijela, dodaje Pajović.

Jadran je u Brodogradilište stigao u septembru 2013. godine, a prema prvobitnom planu, svi poslovi na ovom, preko osam decenija starom jedrenjaku, trebalo je da budu okončani sredinom ljeta 2014. Međutim, remont je kasnio zbog više razloga, pojašnjava Pajović:

“Prvobitan plan je sa srednjeg preinačen u generalni remont, što je samim tim povećalo obim poslova za nekih 30%, ali i produžilo sami proces remontovanja. Teška finansijska situacija u Brodogradilištu uslovila je kašnjenje i “probijanje” rokova za završetak remonta. Ministarstvo odbrane pokrenulo je sudski spor za naplatu “penala” zbog probijanja rokova. Međutim, ostvarena je i ušteda angažovanjem brodske posade za obavljanje određenih radova, za koje je ugovorom bilo planirano da ih izvodi Brodogradilište”, naveo je Pajović.

Šta je obnovljeno na Jadranu?

brod_jadran_79_1Trogodišnji remont obuhvatio je velik broj različitih poslova remontovanja, ali i inoviranja opreme:

“Na brodu je izvršena zamjena svih sistema u mašinskom prostoru. Ugrađeni su novi brodski motor i tri agregata sa svim pratećim elementima, nove pumpe opšte službe, odnosno morske vode, zamijenjen je kompletan sistem cjevovoda i elektroinstalacija. Ugrađen je novi desalinizator većeg kapaciteta, kao i novi sistemi hidrofora morske i slatke vode. Nabavljeni su novi uređaji elektronske navigacije i splavova za spasavanje. Projektovana je i izrađena kontrolna kabina sa pultovima upravljanja i glavnom razvodnom pločom. Zamijenjeni su drveni elementi snasti, jarbola i koloturnika, kao i oštećenih  drvenih elemenata palube. Kompletno je bojadisana oplata broda i unutrašnje brodske prostorije. Izvršena je rekonstrukcija sanitarnih prostorija na brodu.

Radi poboljšanja uslova života i rada na brodu, ugrađen je sistem klimatizacije za sve kabine i zajedničke prostorije na brodu, ugrađeni su novi kreveti i ormari u prostorima za smještaj studenata i mornara, sa novim dušecima i jastucima. Proširena je i renovirana brodska kuhinja, te nabavljene nove brodske komore za smještaj hrane. Napominjem i da su zamijenjene sve plafonske i podne brodske podloge”, kazao je Pajović.

Osim radnika Brodogradilišta, za remontovanje starog Jadrana angažovano je nekoliko kooperantskih firmi iz Crne Gore i Hrvatske: Tehnos group Zagreb za ugradnju glavnog i pomoćnih motora, Interval Zagreb za ugradnju elektrorazvodne ploče i elektroinstalacija, Frigos Beograd za ugradnju sistema klimatizacije, Sloen d.o.o. Kotor za ugradnju podnih i plafonskih brodskih obloga i sanitarnih prostorija, Dekor Iva Nikšić za izradu i montažu enterijera, Frigo elektro Podgorica za ugradnju rashladnih sistema u brodskim komorama za smještaj hrane, Arsenal Rem Tivat i firma Naprijed za ugradnju drvenih elemenata palube, bakarska stolarija Linea Legno Kotor za izradu drvenih elemenata snasti i firma Krokon Zagreb za ugradnju i isporuku navigacijskih uređaja.

4 Komentari

  1. Evo Žarko da ti ja objasnim po kom pravnom osnovu. Nema potrebe za navodnicima, jer tu ništa nije navodno, nego su u pitanju činjenice. Osim za ovo da smo “braća”, to si u pravu. Braća nikad nismo bili. Brod je pripao CG, jer je brod od uvijek bio vlasništvo JRM (Jugoslovenske ratne mornarice), ne Hrvatske ratne mornarice. Kako je uslijed ratnih prilika i slijedom događaja Hrvatska proglasila nezavisnot, i napustila SRJ, brod je ostao u sastavu JRM. A znamo svi da Srbija koja je činila tadašnju novu SRJ (zajedno sa CG), nema more, pa brod nikako nije mogao odploviti, na primjer, za Valjevo !? Ostao je u CG. Obnovom CG nezavisnosti 2006. godine, brod je u sastvu Mornarice Crne Gore. Sasvim prirodno, i logično objašnjenje. Lijep pozdrav 🙂

    43
    3
  2. Nije bitna cijena,najvažnije je da ponos nekadašnje mornarice i praktični poligon za obuku pomoraca,ponovo zaplovi u domaćim i medjunarodnim vodama! Ne bih,ovom prilikom,otvarao pitanje- “po kom ste pravnom osnovu Vi “braćo” Crnogorci dobili ovu starinu- ponos bivše JRM i države Jugoslavije”? Osobno mislim da ste Vi najmanje imali prava dobiti ovaj brod,kao i sve ostale,u vlasništvo! No sve je to “čudna”politika ,slobodno mogu reći nesposobnih ljudi s kraja 20.i početka 21.vijeka,koji su nam svojim “pametnim”odlukama doneli mnogo zla i nevolja,tako da je i ova,mada nepravedna,ipak beznačajna!!! Sretna plovidba i mirno more ljepotanu i jednom od najstarijih i najlijepših jedrenjaka, danas u svijetu!!!

    2
    41

Ostavite komentar

*

code