Početna Kultura Stare fotografije Novog bude emocije i opominju kako izgleda tradicionalni mediteranski pejzaž

Stare fotografije Novog bude emocije i opominju kako izgleda tradicionalni mediteranski pejzaž

3

Panorama Tople bez stambenih zgrada i objekta Crvenog krsta, Škver sa starim jedrenjakom i prugom, crkva Svetog Spasa ispred koje nije asfalitirani kolovoz, samo su neki od motiva fotografija porodice Laforest, iz 30-ih godina prošlog vijeka. Dio se može pogledati na izložbi “Novi na starim fotografijama” koju je sinoć u Dvorani Paprk piredio Miodrag Gabo Golubin.

Time je počeo pogram Oktobarskih dana, ali i otvorena mogućnost  da se mlađe generacije upoznaju sa starim vizurama Herceg Novog. U foajeu je prikazan samo mali segment od nekoliko desetina hiljada fotografija iz kolekcije Laforesta.

To su svjedočanstva jednog vremena i veliko bogatstvo koje je ostavio najproduktivniji fotografski studio u Boki kotorskoj – atelje Laforest. One su dokument, umjetnost i osjećaj, kazala je potpredsjednica Opštine, Danijela Đurović  otvarajući postavku:

– Nadareno oko lovilo je detalje od Igala do Kamenara i sačuvalo nam priču o Herceg Novom iz prošlog vijeka, koja budi nostalgiju i emocije, oživljava ulice, ali i opominje kako izgleda tradicionalni mediteranski, bokeški pejzaž. Porodica Laforest pionir je fotografske umjetnosti i začetnik tradicije koju decenijama slijede talentovani Novljani – ističe Đurović.

Ona je podsjetila da su Laforesti među osnivačima Plivačko vaterpolo kluba Jadran i vatrogasnog društva, kao i autori prvih razglednica Herceg Novog.

U bogatoj kolekciji porodice Laforest nalazi se, pored ogromnog broja fotografija, oko 40 hiljada negativa, 10-ak hiljada staklenih ploča raznih formata, pomoću kojih se nekada snimalo, kazao je Golubin.

– To bi trebalo da se prebaci u digitalni zapis, ali to je veliki posao. Vidjećemo. Opština ima interesovanja da to pokrene. Nadam se da ćemo napraviti još neku bolju izložbu – navodi on.

Najstarije fotografije datiraju još iz 1901. godine, kojih nema puno. Najviše ih je iz perioda od 1921. do 1941. godine, na kojima su razni motivi, događaji kao i krati filsmki inserti.

Golubin je kazao da su video zapisi u procesu digitalizacije, te da se u Španiji pravi kratki film o porodici Laforest. Pored toga nasljednici žele da atelje prodaju Opštini Herceg Novi, ali da to ostane kao trajni spomenik na staru austrijsku porodicu. Pregovori su u toku.

Jedan od posjetilaca i starijih sugrađana, Mitar Đurović u Novi je došao za vrijeme hotela Boka, kojeg, kaže dobro pamti.

– Pamtim onaj raj kad se uđe u hotel Boku i pamtim dosta toga, željezničku stanicu, cijeli grad… Sve u svemu, ovo mi navuće malo osjećaj nostalgije. Grad mi je tada bio mnogo ljepši, jer sam imao bolje oči, bolje se kretao i uživao u njemu – priča kroz smijeh.

Nekadašnji  pomorac, publicista Petar Palavršić smatra da je danas Herceg Novi na pojedinim mjestima vizuelno devastiran, ali da su Novljani ponekad prestrogi u tom ocjenjivanju.

– Još uvijek možemo reagovati, što nam se sviđa, što ne i što da planiramo za ubuduće. Da zaustavimo gradnju preko noći. Grad je danas funkcionalniji. Nekada nije funkcionisalo kako treba. Sad se žalimo da imamo masu skalina koji nisu dobri, a nekada su svi bili takvi. Voda i kišnica su bujali na sve strane, danas je to rijetkost. Nije sve tako crno, kao što mi kažemo – objašnjava Palavršić.

On je posjetio svaku Gabovu izložbu, veliki broj fotografija poznaje, ali uvijek se nađe neka nova. Najvažnije, svaka ga povezuje sa mladošću.

Postavka u foajeu Dvorane Park biće otvorena do kraja manifestacije „Oktobarski dani“.

3 Komentari

  1. Mediteranski pejzaz Parka u Igalu prekriven kukuruzima, kolicama laznim umjetnicima, dzempwrima po zidovima sa sve njihovom rasvjetom i sarenim suncobranima. Ne dozvolite vise lokacije zbog par hiljada eura unistiti onako lijepi park!!

    23
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code