Startuje regata “EST 105 Terra da mare” od Barija do Herceg Novog...

Startuje regata “EST 105 Terra da mare” od Barija do Herceg Novog i Tivta

1381
1
Podijeli

Tradicionalna međunarodna regata EST 105 Terra da mare, koja se održava XII put, kreće danas iz Barija, a prvi brodovi u gradskoj luci Škver, ako vremenski uslovi ostanu povoljni, očekuju se u toku noći i do sljedećeg jutra. Kako  je za Radio Jadran kazao direktor jedriličarskog kluba “Jugole Grakalić”, Predrag Vukčević prijavljeno je 62 plovila. Pola njih će jedriti po ORS premjeru i oni će biti prihvaćeni u marini Porto Montenegro, a ostali, koji će biti na vezu na Škveru, po OPEN-u. Od ukupnog broja učesnika za sada je izgleda samo  jedan iz Crne Gore.

Jugo koje je zahvatilo Jadran pogoduje regati, sve dok ne pređe u olujni vjetar.

Picerija i restoran

– Biće malo teži uslovi. Biće juga na sred Jadrana, biće kiše, ali nema nevremena. Znači, za jedriličare ne bi trebalo da bude loše, jer nije olujno jugo, nego je fino. Biće im, što se mene tiče iz ugla jedriličara, super uslovi – navodi Vukčević.

On je najavio i doček jedriličara na Škveru u okviru koga će biti upriličen koktel uz muziku. Prošle godine bio je najavljen veliki broj brodova, čak 60, pa nije bilo uslova da svi budu na vezu u gradskoj luci u Herceg Novom, zbog čega je jedan broj njih pošao u Porto Montenegro.

– Zbog tog problema, ove godine smo ih podjelili na dvije grupe. Jedan ide u Porto, koji jedre po ORS premjeru, a kod nas druga, koja jedri po OPEN-u. To manje-više dođe po pola brodova. Zavisi kakvi su vremenski uslovi i kako se ko prijavi – objašnjava Vukčević.

Na Škveru će na vezu biti oko 25 brodova, što je, kako je kazao Vukčević, idealno ako se u obzir uzme kapacitet naše gradske luke.

Dodjela nagrada za grupu jedriličara koja ovu regatu jedri po OPEN premjeru biće upriličena u gradskoj Luci Škver u subotu, 29. aprila u 19 časova, a koktel nakon uručenja nagrada biće organizovan u lokalu “Paluba”, koji se nalazi u blizini prostorija kluba “Jugole Grakalić”, u 20 časova.

– U toku dana biće organizovane razne aktivnosti: sajam zdrave hrane i proizvoda, biće pjesme uz bend Castelnuovo, kao i raznih zabavnih i drugih manifestacija. Spojičemo ekolologiju, turizam, zdravu ishranu, sport sa jedrenjem – navodi Vukčević.

JK „Jugole Grakalić“  ove godine je uložio dosta truda da iznese ovu tradicionalnu regatu. Organizatori  su još Sportski univerzitet iz Barija i Yachting club Porto Montenegro iz Tivta.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code