STEČAJCI NEĆE DA RADE BEZ GARANCIJA, KOOPERATIVA JOŠ NIJE STIGLA, ŠTETA ZBOG...

STEČAJCI NEĆE DA RADE BEZ GARANCIJA, KOOPERATIVA JOŠ NIJE STIGLA, ŠTETA ZBOG „ZAROBLJENIH“ BRODOVA NEPROCJENLJIVA

94
0
Podijeli

Na ulazu u Jadransko brodogradilište Bijela jutros se okupilo oko 200 bivših radnika i penzionera koji insistiraju da im Vlada obezbijedi pismene garancije za dogovoren način ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Kooperanti se nijesu pojavili, iako je stečajni upravnik Žarko Ostojić najavio da će ih uvesti u posao umjesto radnika Brodogradilišta koji to odbijaju. Na poziv odbornicima da dođu s njima na protest odazvalisu se Milovan Baždar (PZP), Mirko Mustur (Demokrate Herceg Novog) i Danijela Đurović (SNP).
Stečajci su jedinstveni da se prvo ispune njihovi zahtjevi, odnosno daju pismene garancije Vlade, pa onda da počnu da rade. Riječ je prije svega o isplati tri i po zarade, povezivanju radnog staža i otpremninama po kolektivnom ugovoru. Uprkos razgovorima u Vladi, sa resornim ministrima, sa dobrim ishodom, podrške Komisije za kontrolu privatizacije, kao i dva puta lokalne Skupštine, oni insistiraju na pismenim garancijama.
– Mi smo dobili uvjeravanja na riječ, ali na to ovi ljudi ne pristaju, jer smatraju da su ranije izigrani. U Vladi su nam odgovorili da pismena garancija u formi koju tražimo ne postoji, nego postoji zapisnik sa sjednice koju smo imali sa njenim predstavnicima. Mi smatramo da to nije relevantno i da se na to ne možemo osloniti – kazao je član pregovaračkog tima, Mladen Krivokapić.
On nije mogao da predvidi šta će se dalje dešavati ukoliko stečajni upravnik dovede kooperativu da umjesto njih obave remont brodova. Krivokapić smatra da, ipak, kooperantni ne mogu završiti posao kao radnici Brodogradilišta.
– Radnici uopšte nijesu krivi zato što je neko uveo brod dan uoči stečaja, a znao je da će biti stečaj – kaže Krivokapić.
On je podsjetio da im je podrška građana, sindikalaca, političara u protestima dobrodošla, mada je ona očigledno danas u očekivanom broju izostala. Na pitanje zar im nije dovoljna podrška novske Skupštine koju su dobili u dva navrata jednoglasno kroz paket zaključaka prema Vladi, kojima se prihvataju svi njihovi zahtjevi, Krivokapić je odgovorio da jeste, ako to bude relevantno za Vladu Crne Gore.

Picerija i restoran

TEK STIŽU ODŠTETNI ZAHTJEVI

Gatovi, dizalice, mašine, radionice Brodogradilišta, miruju. Na vezu i dokovima šest brodova čeka remont, a rok je istekao još prije 20-ak dana. Na malom doku je italijanski „South river”, za kojeg je intervenisala i italijanska Ambasada, koja je uputila zvanični protest Vladi i menadžmentu Brodogradilišta. Upravo na njemu bi trebalo što prije početi radove. Tu su još i italijanska barža 92, zatim Prometheus i Moondance, putnički italijanski brod „Lucky star” i školski brod Mornarice Crne Gore, “Jadran”.
Brodovi su praktično „zarobljeni” u Bijeloj. Njihovi vlasnici gube ugovorene terete, a ne mogu da isplove bez obavljenog remonta. Neprocjenljiva je to šteta za državu, jer biće naplate penala, zbog prekoračenja rokova, izgubljene dobiti i drugih nepredviđenih troškova koje su imali brodovlasnici zbog stečaja u JBB. Kolike su tačno finansijske posljedice zaustavljenog remonta u Bijeloj znaće se tek kada kompanije ispostave odštetne zahtjeve.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code