STEČAJCI “VEKTRA BOKE” “SPASILI” SEZONU U “PLAŽI”

STEČAJCI “VEKTRA BOKE” “SPASILI” SEZONU U “PLAŽI”

81
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Nakon stečaja u AD Vektra Boka umjesto 130 stalno zaposlenih i 70 sezonaca ostalo je 65 radnika i 23 sezonca.

Oni su „izvukli” još jednu sezonu i to uspješno, smatra predsjednik Sindikata Vektra Boke, Vojo Miljanić.
On kaže da je u jedinom hotelu ove kompanije, u „Plaži” ostvareno u junu 3.500 noćenja, u julu 7.200, u avgustu oko 10.000.
Ugovori će trajati sa agencijama do 20. septembra i imće 4.200 noćenja. Sezonci nijesu primali više od 193 eura, mada su imali obezbjeđen smještaj i tri obroka.
– Uz isplaćeni prekovremeni rad plate zaposlenima iznosile su ipak do 250 eura, kaže Milajnić, koji prenosi uvjeravanja stečajnog upravnika, Sretena Mrvaljevića da će hotel najvjerovatnije raditi do 1. oktobra, a onda će i radnici ostati bez minimalaca.
On podsjeća i da plan reorganizacije kompanije mora biti dostavljen do 12 oktobra. Ukoliko on bude usvojen Sindikat će tražiti da svi radnici koji su bili u firmi do uvođenja stečaja, a koji nisu ostvarili pravo na penziju ili nisu našli drugi angažman, da budu vraćeni na posao na neodređeno vrijeme.
Sindikat “Vektra Boke” djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata Crne Gore i do momenta uvođenja stečaja imao je 75 članova, ali bivši predsjednik drugog Sindikata pri SSSCG, Pavle Radović , u kome je 20-ak radnika, već prikuplja potpise svojih članova da se usvoji plan reorganizacije koji još niko nije vidio -upozorava Miljanić.
– Radović je nezakonito na toj poziciji jer je već dvije godine u penziji. Ako taj Sindikat hoće da djeluje po zakonu moraju da izaberu novog predsjednika. Hoćemo da vidimo plan kako bismo mogli da intervenišemo da se u njega uvrsti da svi budu zaposleni na neodređeno vrijeme, da se tačno odredi datum dinamike isplate, da potpišemo kolektivni ugovor i da se ispoštuju sve pravosnažne sudske presude – poručuje Miljanić i upozorava da sada vlasnik kompanije Dragan Brković ne mora ništa da ispoštuje od radničkih zahtjeva.
Menadžment još duguje radnicima tri i po plate, 23 prevoza, doprinose za pet godina, radnici imaju i izvršne sudske presude za dva regresa kao i za dvije razlike u platama, neisplaćene godišnje odmore za 2014. i 2015. godinu, kao i novac za prekovremeni rad i otpremnine. Pokrenuti su i sudski procesi ali su zbog uvođenja stečaja oni prekinuti.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code