STEČAJNI UPRAVNIK BRODOGRDAILIŠTA, ŽARKO OSTOJIĆ, POSTAVIO MEDIJSKU BLOKADU

STEČAJNI UPRAVNIK BRODOGRDAILIŠTA, ŽARKO OSTOJIĆ, POSTAVIO MEDIJSKU BLOKADU

440
0
Podijeli

Od uvođenja stečaja u Jadransko Brodogradilište Bijela, 30. juna, Radio Jadran je skoro svakodnevno pratio situaciju u toj kompaniji, sve dok stečajci, odsnono sindikat nije postigao sa Vladom dogovor oko ispunjenja njihovih zahtjeva i nastvaka remonta brodova.

Zbog navoda koji su se posljednjih nekoliko dana pojavili u crnogorskoj štampi, da u JBB poreski inspektori utvrđuju kolika su potraživanja povjerilaca JBB, te da je zbog toga odgođeno ročište za ispitivanje potraživanja povjerilaca za 3. novembar, Radio Jadran tražio je zvaničnu potvrdu od trenutno jedino odgovornog lica, stečajnog upravnika, Žarka Ostojića. U telefonskom razgovoru kazao nam je kratko da on “ne daje izjave za medije”, te da se za “dozvolu” obratimo predsjedniku Privrednog suda, Blažu Jovaniću. Na našu opasku da se neki crnogorski portali pozivaju upravo na njega, jer im je on potvrdio određene informacije vezano za Brodogradilište, takođe je kratko pojasnio da to nisu njegove izjavem, te da to novinari paušalno pišu.
Želeći, ipak, da, kao i do sada, ispoštujemo “proceduru” gdje se pitanja od novinara traže pismenim putem, u Privrednom sudu nam je rečeno da pitanja dostavimo predsjedniku Blažu Jovaniću, koja je on odmah proslijedio Ostojiću. Time je on automatski dobio “odobrenje” da na njih i odgovori.
Međutim, danas je šesti dan kako smo pokušali da od Osotojića “iznudimo” odgovore, jer nam je prethodnih dana u telefonskom razgovoru uglavnom odgovarao da je “u gužvi i da nema vremena”. Ostojić nas je i danas udostojio kulture javljanja na poziv, ali smo umjesto odgovora na pitanja dobili „opravdanje”:
“Ja sam u gužvi 24 sata, a vi ste strašno uporni. Postavili ste previše pitanja na koja ne možete da dobijete odgovor, jer vi niste stranka u postupku”.
Na našu konstataciju da samo obavljamo novinarski posao i da su nam potrebne informacije radi informisanja javnosti, te da smo prethodno ispoštovali proceduru koju je od nas zahtijevao, Ostojić je drsko upitao “I šta sada hoćete? Kad budem mogao odgovoriću vam na neka od njih”.
Radio Jadran postavio je 8 pitanja stečajnom upravniku i to :
1. Da li je tačno da je u JBB u stečaju u toku kontrola Poreske inspekcije, i ako jeste, do kada će ona trajati?
2. Da li je tačno da je ročište za ispitivanje potraživanja povjerilaca predviđeno za 3. novembar?
3. Koliko je povjerilaca (ako ne tačan broj, onda približno) i kolika su njihova potraživanja prema JBB u stečaju?
4. Koji povjerioci imaju najviša potraživanja?
5. Koliki je ukupan dug JBB u stečaju?
6. Od čega zavisi koja će potraživanja biti priznata u stečajnom, a koja u parničnom postupku?
7. Da li su prema JBB u stečaju upućeni odštetni zahtjevi – ako jesu, koliko ih je i od kojih su kompanija, kao i kolika je pojedinačna/ukupna vrijednost odštetnih zahtjeva?
8. Kada bivši/sadašnji radnici završe remont na postojećim brodovima, da li će biti primani novi brodovi na remontovanje, jer, prema našim informacijama, interesovanje nekih kompanija postoji, iako je JBB u stečaju?
Zašto su naši slušaoci i čitaoci ostali uskraćeni za odgvore na ova pitanja iako smo učinili sve da ih dobijemo? Možda Ostojića jednostavno nije bilo volja, ko zna. No, budući i da je demonstrirao ne baš uljudnu i profesionalnu komunikaciju, Radio Jadran taj nivo nije želio da prihvati. Ipak, možda će nam se stečajni upravnik Brodogradilišta i javiti „kada nađe vremena”. Nije preša.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code