STEFAN, ILI STJEPAN, TEK, TVRTKO PRVI BIO JE BOSANSKI KRALJ IZ DINASTIJE...

STEFAN, ILI STJEPAN, TEK, TVRTKO PRVI BIO JE BOSANSKI KRALJ IZ DINASTIJE KOTROMANIĆA

372
0
Podijeli

stefan tvrtkoPredlog Odluke o podizanju spomen obilježja Kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću, prva je od osam tačka dnevnog reda koja će se sjutra naći pred hercegnovskim odbornicima na 13. redovnoj sjednici Skupštine.
Stefan ili Stjepan, ili da li uopšte ima potrebe da to stoji ispred naziva kralja Tvrtka I, moguće je da će izazvati polemiku među odbornicima, mada i istoričari imaju dileme. Činjenica je da je kralj Tvrtko bosanski kralj i potomak je Kotromanića, po muškoj lozi i nije ni srpski, niti hrvatski, iako ga svi svojataju. On nije potomak Nemanjića, kažu nam dobri poznavaoci istorijske građe, iako mu je baba bila od te dinastije.
stjepan tvrtkoZa poznatog srpskog istoričara i akademika Vladimira Ćorovića kralj Tvrtko Prvi Kotromanić je Stjepan, koji se oženio Dorotejom kćerkom bugarskog kralja. U povelji o osnivanju grada Herceg Novog, čiji se original čuva u Dubrovačkom arhivu, čitamo da se pominje Stefan.
Ovaj, kako kažu, trovjernik, kovao je vlastiti novac, na kome je ljiljan, što je za mnoge u Bosni danas dovoljna činjenica o pripadnosti.
Njegovo preuzimanje imena Stefan (ili, realnije, u latinskom nazivu Stephanus) znači da se okrunio i za kralja dijela srpskih i pravoslavnih zemalja. Njegovo pravo, kršteno ime je Stjepan ili Stipan (kao i nekih potomaka), što je oznaka katolčke pripadnosti – te dvije varijante su postale jasnije nakon vjerskoga raskola u 11. vijeku.
Bilo kako bilo, spomenik osnivaču Hreceg Novog Tvrtku I, biće sjutra postavljen na Škveru, a svečano otkriven u nedjelju 26. oktobra na dan kada je po nekim podacima i krunisan za kralja Bosne 1377.

O OSTALIM TEMAMA SKUPŠTINE

Picerija i restoran

Osim o kontraverznom kralju, pred odbornicima će se naći i četri predloga rješenja o imenovanju Odbora direktora DOO “Vodovod i kanalizacija”, DOO “Komunalno stambeno”, DOO “Sportski centar Igalo” “Parking servis” DOO Herceg-Novi, kao i Predlog Odluke o organizovanju Javne ustanove kulture “Hercegfest” Herceg-Novi.
Raspravljaće se i o predlozima odluka o izmjenama i dopunama odluka o regulisanju drumskog saobraćaja i javnog prevoza putnika u gradskom linijskom drumskom saobraćaju.
Odbornici će dobiti informaciju o ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog prevoza u opštini Herceg-Novi, a odnosi se na gradski prevoz autobusom i taksijem, te trajektom.
U dijelu informacije o radu AD Pomorski saobraćaj kaže se da trenutno imaju više kapaciteta na moru uslijed nabavke dva nova broda, nego na kopnu, gdje je sagrađeno samo jedno mulo. Uz to su, kako navode, ostali bez jednog mula u Kamenarima uslijed nemogućnosti operativnog korišćenja. Stoga, je zaključak da je
izgradnja još jednog pristanišnog mula u Kamenarima, neophodna i hitna, u čemu očekuju i podršku Skupštine opštine.
Sjednica je zakazana za sutra u 8.30.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code