Štetni organizmi u jadranskim lukama ne brinu nadležne

Štetni organizmi u jadranskim lukama ne brinu nadležne

852
0
Podijeli

images_slike_gradovi_luka_barU osam luka na Jadranu, gdje se u okviru BALMAS projekta rade istraživanja sastava i kvaliteta morske vode, pronađeni su štetni organizmi. Međutim, njihova brojnost ne zabrinjava, navode iz kotorskog Instituta za biologiju mora. Istraživanja se obavljaju u lukama Bari, Ankona, Venecija, Trst (Italija), Koper (Slovenija), u Hrvatskoj u lukama Pula, Rijeka, Šibenik, Split, Ploče, u albanskoj luci Drač i crnogorskoj Bar.

U Luci Bar pronađene su dvije unesene vrste i štetni organizmi u manjoj brojnosti. U preliminarnim izvještajima o realizaciji BALMAS projekta, koji su predstavljeni u Mostaru na šestom redovnom sastanku partnera BALMAS projekta (Sistem upravljanja balastim vodama za zaštitu Jadranskog mora), nedostaju još rezultati istraživanja za četiri luke na Jadranu.

Picerija i restoran

Iz kotorksog Instituta saopštavaju da nije moguće sa sigurnošću utvrditi da li su štetni organizmi u jadranske luke uneseni balastnim vodama sa brodova.

–      To će biti poznato na kraju projekta, izradom baze podataka u kojoj ćemo imati informacije o vrsti i štetnosti tih organizama, kako i o načinu na koji su dospjele u luke, navode stručnjaci Instituta i najavljuju  krajem maja nova uzorkovanje vode u akvatorijumu luke Bar. U junu će biti urađena i uzorkovanje u tankovima brodova u luci Bar. Kraj trogodišnjeg projekta BALMAS predviđen je u oktobru.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code