Štetni organizmi u jadranskim lukama ne brinu nadležne

Štetni organizmi u jadranskim lukama ne brinu nadležne

795
0
Podijeli

images_slike_gradovi_luka_barU osam luka na Jadranu, gdje se u okviru BALMAS projekta rade istraživanja sastava i kvaliteta morske vode, pronađeni su štetni organizmi. Međutim, njihova brojnost ne zabrinjava, navode iz kotorskog Instituta za biologiju mora. Istraživanja se obavljaju u lukama Bari, Ankona, Venecija, Trst (Italija), Koper (Slovenija), u Hrvatskoj u lukama Pula, Rijeka, Šibenik, Split, Ploče, u albanskoj luci Drač i crnogorskoj Bar.

U Luci Bar pronađene su dvije unesene vrste i štetni organizmi u manjoj brojnosti. U preliminarnim izvještajima o realizaciji BALMAS projekta, koji su predstavljeni u Mostaru na šestom redovnom sastanku partnera BALMAS projekta (Sistem upravljanja balastim vodama za zaštitu Jadranskog mora), nedostaju još rezultati istraživanja za četiri luke na Jadranu.

Iz kotorksog Instituta saopštavaju da nije moguće sa sigurnošću utvrditi da li su štetni organizmi u jadranske luke uneseni balastnim vodama sa brodova.

–      To će biti poznato na kraju projekta, izradom baze podataka u kojoj ćemo imati informacije o vrsti i štetnosti tih organizama, kako i o načinu na koji su dospjele u luke, navode stručnjaci Instituta i najavljuju  krajem maja nova uzorkovanje vode u akvatorijumu luke Bar. U junu će biti urađena i uzorkovanje u tankovima brodova u luci Bar. Kraj trogodišnjeg projekta BALMAS predviđen je u oktobru.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code