Stevan Katić: Gradićemo novu Autobusku iduće godine, stara treba da bude stajalište...

Stevan Katić: Gradićemo novu Autobusku iduće godine, stara treba da bude stajalište za turističke autobuse

49
Podijeli

Za prodaju glavne Autobuske stanice, koja je do prije par dana bila u vlasništvu Vektra Boke, hercegnovska lokalna uprava saznala je iz medija. Niko ih o tome nije formalno obavijestio, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

U prethodnom periodu Opština je namjeravala kompenzacijom, odnosno aranžmanom sa Vektra Bokom, da otkupi Autobusku stanicu, zbog velikih dugovanja koje to preduzeće ima prema Opštini. Lokalna uprava je na prvoj licitaciji iskazala intreresovanje, međutim postojala je zakonska prepreka da se pojavi kao kupac, objašnjava Katić:

Picerija i restoran

„Tražile su se zatvorene ponude koje je trebalo dostaviti, a mi smo na Skupštini opštine morali da donesemo Odluku o pribavljanju imovine i da jasno naznačimo cijenu koju bi Opština ponudila. Tako da bi bilo deplasirano da smo izašli unaprijed sa iznosom već poznatim ostalim kupcima. Zato smo od te namjere odustali“, kaže Katić.

U tom momentu u Opštini nijesu razmišljali da treba da ostane postojeća lokacija Autobuske stanice, jer su njeni kapaciteti prevazišli potrebe grada:

„Namjeravamo da pravimo novu Autobusku stanicu, a za staru smo planirali da ostane kao stajalište za turističke autobuse. Održali smo do sada dosta sastanaka oko lokacije nove stanice, koju hoćemo i želimo da gradimo. Nastojaćemo da već u sljedećoj godini sagradimo stanicu“, obećava Katić.

Moguće tri lokacije

Stručni saradnici u izradi planskih dokumenata za grad predložili su tri lokacije :

„Jedna je na Solilima u Igalu, druga na Šištetu koja je i ranije bila prepoznata kao lokacija za stanicu i treća u Meljinama, odnosno parcela Jabučnjak koja je u privatnom vlasništvu. Sad smo na prekretnici da odlučimo koja će to lokacija biti“, kaže Katić.

Sve bi trebalo da bude preciznije definisano u procesu donošenja PUP-a koji je poslat na saglasnost nadležnom Ministarstvu, kada bi trebalo da bude utvrđena lokacija. Sredstva za izgradnju obezbijediće lokalna uprava :

„Vidjećemo da li da idemo kroz neki kreditni aranžman sa komercijalnim bankama ili kroz privatno javno partnerstvo – da uđemo u izgradnju stanice sa nekim privatnikom, kao što je uradila Opština Tivat u saradnji sa kompanijom Franca iz Bijelog Polja. Svakako, bliži smo opciji da je izgradimo sami, da uđemo u aranžman sa nekom komercijalnom bankom i da na našoj parceli u Igalu gradimo stanicu. Jer, za druge lokacije Opština bi morala da uđe u proceduru pribavljanja imovine“, pojašnava on.

Izgradnja Autobuske bila je jedan od ključnih djelova izbornih programa partija, kojima su „koketirali“ sa biračkim tijelom. Prošla vlast je imala naum da gradi Autobusku u Meljinama, čak pored Vatrogasnog doma, a ona prije nje preko puta Instituta Igalo. Postavlja se i pitanje gdje će autobusi do tada dolaziti ?
Katić kaže da su iz lokalne uprave razgovarali sa budućim vlasnicima, koji su, stanicu kupili da bi nastavili sa dosadašnjim aktivnostima:

„Imali smo čak i zahtjeva za izgradnju krovne konstrukcije odnosno nadstrešnice, tako da u ovom trenutku ne vidim problem da i takva stanica i dalje funkcioniše u ovakvom obliku“, navodi on.

Planskom dokumentacijom nije planirana prenamjena lokacije. Razmatrana je mogućnost da se uradi i podzemna parking garaža koja je u tom dijelu grada neophodna, uz autobusko stajalište uz određene sadržaje.

Katić je na kraju dodao da Vektra Boka Opštini Herceg Novi duguje oko 2 miliona i 600.000 eura. To preduzeće Odlukom Privrednog suda u obavezi je da proda svu „manju“ imovinu kako bi se namirili povjerioci, međutim prodaja hotela Igalo, lokacije gdje je bio Tamaris i hotela Plaža nije moguća.

„Nije dobro za grad su ti hoteli u ruiniranom stanju. Zato apelujem na Vladu da raskine ugovor sa Vektra Bokom i dovede kredibilnog investitora – poručuje Katić.

On je podsjetio da u Herceg Novom nije bilo pozitivnog efekta od investitora koji su privatizacijom napravili dobar posao. Primjer je situacija i sa Bolnicom Meljine i Atlas grupom.

49 Komentari

 1. U Novome su sve komunalne rabote rijesene (rasvijeta, vodovod, kanalizacija, setaliste, revitalizacija starog grada, parkiranje vozila i dr.) pa ostaje samo da se izgradi nova autobuska stanica. Sto prije to bolje da ne propadnu pare. Odabir lokacije prepustiti “strucnjaku” iz Agencije za izgradnju. On to najbolje zna. Moze li mi ko reci postoji li DUP grada i, ako postoji, dje je predvidjena nova stanica ili za Katica vazi ono “Drzava tj. Opstina-to sam ja.”

  • Kad vec gospoda iz Demokrata prodavaju Motel Borici za 200hiljada koji je u nikakvom stanju ko ce ga kupit. Niko. Najbolje da se to sve sravni za zemljom i motel Borici i citave Borice i napravi gore jer ce onda i MZ KAMENO I MZ UBLI procvjetali

 2. Jos u doba Mandica pregovaralo se za autobusku, park Boke i kancelarije u njegosevoj kao nadoknada za dug Vektre. Samo, lose se pregovaralo, Brkovic je po ko zna koji put izigrao Opstinu uz pomoc Vlade.

  15
  2
 3. Autobuska dje god bila,autobusi ce nastavljati prema igalu i stajati na ostatak stanica(nemaju dje drugo da parkiraju no na kraj igala),bice i gradski i kruzni autobus za one koji nemaju pare za taksi…e sad sto bi neki htjeli da ih autobusi voze do kuce to nije problem grada.

  11
  4
  • Hoce – kako da ne, nastavljaće prema Igalu, baš kao što i sada nastavljaju autobusi koji dolaze iz Podgorice ili Kotora, znači – neće, autobuska im je krajnje odredište. Izuzimam Blueline, jer su im garaže u Igalu, ali oni ne voze te linije, koje su urgentne za normalno funkcionisanje nas mještana.

   4
   5
 4. Autobusi prave ljeti gužvu uz Nemilu. Rješenje , stanica u Meljinama. Katić bi volio na Solila, znamo radi čega. Upadljivo forsira sve neke detalje oko Igala, tu mu je blizu kuća ?? Zašto nijesu njegovi pravnici upisali teret duga na imovinu Vektre , pa kada se što proda -isplata? Čuli iz medija da se prodala autobuska. Pa misli li Katić da smo tolike budale da mu vjerujemo. Gdje on sjedi. I vrapci na grani su znali za prodaju. Šta mu rade činovnici??? On je već razgovarao sa kupcima , kojim povodom. Kupili ljudi i kraj. Nije ni pogledao Pup da vidi gdje je predviđena autobuska, nego nagađa kao da ON odlučuje gdje će biti. Nije ni trepnuo a već “kreditni aražmani”. Samo da vam napomenem : vrijeme leti , a vi još “NIŠTA” ne učinjeste. Pozdrav sa totalno zapuštene rivijere.

  25
  5
 5. Svi koji zagovaraju da autobuska ne bude u Meljine neka podju u bilo koji grad pa ce se uvjerit da nidje nema da medjugradski autobuski prevoz dolazi u cijeli grad svakome pred vrata. Obicno na periferiju grada sa neke strane a ponedje davno izgradjena obrela se vremenom i u samom centru, tako da nije presudna lokacija nego da se izgradi a to nazalost nece za dugo.b

  25
  7
 6. Katicu pusti autobusku stanicu, za to ima stručnijih koji će da kažu.Nego kad će guslarske večeri, diplari i frulaši u dvorani Park da se malo odmori mozak od ove kulture ne uklapa se ništa drugo u ovu renesansu koja nas snađe.Imam informaciju da je zakazano za 24.decembar.Ako može Mica da dovede navijače a Danijela i Seferovic one kampere sa protesta da se upotpuni koreografija.

  23
  10
  • Ja se kao gradjanin i starosjedilac Novog iskreno nadam da cemo imati prilike negdje pred Novu Godinu da cujemo guslarski koncert a znam da bi ti volio koncert beckih djecaka u nasem gradu

   10
   5
 7. U cijeloj skalameriji oko autobusne stanice osjeti se da nema strucnig konsultanta, sva se diskusija svodi na – ovizi, onizi, s mame na tatu, s tate na mamu a djeca bez gaca, znaci da autobusi nece vise voziti za Novi, Meljine ili Igalo, Novi se brise kao destinacija,

  15
  9
 8. Nejasno mi je što su se ovdje neki toliko zapalili za Meljine. Ili se možda očekuje da će nam u budućnosti većina autobusa dolaziti iz pravca Dubrovnika. Pa valjda je normalno da autobusi prođu kroz Novi i dođu do Igala. Neće valjda turisti, a i domaći plaćati taksi iz Meljina do Novoga i Igala.

  17
  15
 9. Kako lupa,agencija za razvoj i izgradnju na celu sa Niksom Grgurevicem je napravila projekat,autobuske stanice.Na Meljine.Gdje je sada vatrogasni dom,koji bi se obnovio i ostao u sklopu autobuske stanice sa druge strane.PUP su takodje zavrsili i konacno posle 20 god.Mnogim investitorima bilo je onemoguceno da investiraju je ga nije bilo.To je ostalo iza Izbora.Vi ste preuzeli vlast i obavezni ste da to realizujete.A ne da se pravdate kako vi sad pravite studije lokacije,projekte jer je to vec uradjeno.Obezbjedite finansije i radite.Ostavite se sujete,da su vese i ideje i projekti bolji.

  21
  5
 10. Ne razumijem zašto se uopšte pominje Meljine.
  Neka mi neko objasni.
  Do Meljina ne stanuje ni 20 % stanovništva,niti boravi više od toliko gostiju.
  Kako će ostala većina do svog odredišta i polazišta?
  Mislim da je Sutorina optimalno rješenje.
  Prvo,svi putnici i domaći i turisti bi stigli do svog odredišta.
  Takođe i polazak je optimalan kraj Igala tj.Sutorina.
  Drugo,ima dosta neizgrađenog zemljišta,jeftino je.
  Vraćeno je vlasnicima,može i pravična naknada,kompenzacija i sl.
  Dobra je i lokacija sadašnji parking Bijelića.
  Ali uvjereni smo da se neće raditi ništa.
  Bar do narednih izbora.A onda,svemirske stanice,Dubai,jedra i sl.
  A Đekna još nije,ali polako umire.

  19
  17
  • “Do Meljina ne stanuje ni 20 % stanovništva,niti boravi više od toliko gostiju.”

   Prijatelju na kojim drogama si ti ? Pogledaj malo bolje podatke i statistiku.. Po tebi ispade, od Meljina do Kamenara, nema ni tri kuće.. Samo kod mene u Bijelu, imaš tri hotela velika, (plus još jedan u izgradnji u Žageru), i nekoliko manjih, plus priv. smještaj, a brojčano smo tu neđe oko 5 000 mještana. Samo Bijela. Nego vi iz šireg kruga HN, gledate strogo, samo sa vaše bande. Sjećam se priče oko izmještanja vatrogasnog doma. Pa je bila na portalu polemika, treba li se pravit u Igalo, treba li u HN, treba li neđe u Meljine..I koliko će im trebati da stignu na mjesto intervencije se računalo. A koliko će im trebati do Kamenara, Bijele, Baošića..To nije bitno.. Tražićemo i mi onda ovamo, od Kamenara do Zelenike opštinu, pa neka nas je po tvom ni 20%

   9
   2
 11. Dajte anketu, Igalo ili Meljine. Po meni meljine kao najblize geografskom centru opstine a da ne govorimo o smanjenju saobracajne guzve uz Dubravu i kroz grad u sezoni. Takodje, bilo bi korektno prema stanovnicima rivjere da im autobuska bude malo blize.

  21
  8
 12. Autobuska u Igalo.Jer svi autobusi ce proci preko postojece autobuxke stanice sa kratkim zadrzavanjem.Jedino ako pojedinim odgovara da Igalo izuzmu od Herceg Novog.A Igalo ima i Institit pa treba misliti i na pacijente koji dolaze autobusom ne dobiju svi kola hitne pomoci

  12
  16
 13. Ljudi napraviće oni autobusku samo da bi zaposljavali rodbinu, lokacija nije bitna biće 10 radnih mjesta pogotovo ovi iz Novske Liste ima još nekoliko Konjevica i Obradovica bez posla samo naprijed na izbore nikad vise gori ste od Dps.

  34
  11
 14. Može li u ovom gradu bilo kakav projekat da krene sa realizacijom odmah i sad? Sve samo nekakva izmotavanja i obećanja – od naredne godine… te zbog ovog ili zbog onog, a vrijeme brzo leti i na kraju ništa ne bude i opet se obećava i čeka ta sljedeća spasonosna godina nakon sezone. Eto, tim tempom i načinom i ova zima će proći pospano i neradno, a ljeto će nas opet ošamariti sa još većim ruglom od magistrale, još razorenijim kolovozom kroz donji dio grada, otužnim šetalištem i LED rasvjetom iz jeftinog horora.. nerješenom kanalizacijom, prevaziđenom autobuskom i nepostojećom gradskom garažom i šlagom na kraju – osušenim palmama.

  Za početak, uprava da skokne na kaficu u Trebinje, možda dobiju smjernice kako se djeluje za dobrobit svog grada.

  38
  2
  • Bravo! konacno jedan odlican komentar! vise mi je muka od ovih drugih komentara koji se ostavljaju ispod svakog teksta, a da niko nista konkretno ne predlaze, vec svako navija za svoju gu…. i svako se ravna prema svom interesu! zato nikud s mjesta necemo ni mrdnut!

   4
   3
 15. Samo neka obecanja,obecanja od nove vlasti :,,Mi cemo poceti ovo,mi cemo poceti ono,,.. Nista vi niste ni poceli ni uradili do sad.Grad stoji u mjestu i kako vidimo nece za dugo mrdnuti

  31
  2
  • Upravo tako, kakvo crno Meljine, pa kako misle da gosti dolaze do Igala, a i mi domaci. Treba placati taksi 10 € u sezoni da bi dosli do svojih kuca. A zamislite ko svakodnevno putuje do Kotora, Tivta poslom ili skolom, a bus uglavnom ide do autobuske stanice. Pa kako doci do svoje kuce, nema svako auto niti privatnog vozaca da ga stalno ceka kada je potrebno, sta, treba placati taksi (i to pod uslovm da ima slobodnih vozila) od Meljina, koji bi bio skuplji nego sama karta od Novog do Kotora ili Tivta.

   15
   21
   • A koliko bi trebao da plati neki Bijeljanin taksi iz Igala, nije opstina samo Igalo, od Zelenike do Kamenara zivi malo manje od pola opstine.

    17
    5
    • Postovani anonimni, svaki autobus, izuzev onog koji dolazi preko Sitnice, ide preko Bijele, pa tu putnici mogu izaci, zasto bi uopste isli do Novog/Igala pa se vracali nazad. Sigurno niko ne ide u skolu ili na posao u Trebinje (to je druga drzava), kao sto je to slucaj sa Tivtom i Kotorom, da bi svakodnevno morao placati taksi da bi dosao kuci, kako navedoste do Bijele. A vama koji navijate za Meljine, ocito smeta Igalo, pa je najbolje je da ga precrtate sa mape HN, tako bi vam najvise odgovaralo. Lijep pozdrav.

     14
     8
 16. a sto kaze stucnjak KONJEVIC on vjerovatno nece na MELJINE zato sto je to bila KRUSOVA ideja , nebi vam dao dvije ovce da cuvate koliko ste sposobni a o postenju necu jer svi znamo sta ste obecali pogotovo sto se zaposljavanja tice ,samo mi nije jasno zasto ovo sve trpi MILOOS BIGOVIC kojegb poznajem jos iz skole i zbog njega sam podrzao ovu vlast !!!!

  31
  11
 17. Bravo Stevo tako se odnosi domacinski prema rodnom gradu,dok gospoda iz novskog DPS-a idu po Cetinju,Mojkovcu i Petnjici i tamo obecavaju kule i gradove za svoje sefove kad je novi u pitanju tu samo znaju izvuc pare

  20
  26
 18. Jao meni pa sta ima tu da se razmislja? Autobuska stanica na Meljinama je pravo rjesenje i jedino logicno. Najvise autobusa dolazi iz Pravca Trebinja i Budve. Sve ostalo sto napravite bice skuplje i bice kolaps. A ako je stavite na totalno nelogicnu lokaciju to ce znaciti dil za uzimanje para. Koliko se ko ugradjuje. Ajde bre ne pravite ovaj narod budalama! Kakve 3 lokacije pa to je apsurd. Stvoricete guzvu jos vecu nego sto je sada. I sklonite semafor i napravite kruzni tok ako je poteskoca, sta s pjesacima? Onda fino ili napravite pasarelu ili stavite komunalne viska policajce na dezurstvo u ljetnim mjesecima. Pa ima li iko od Vas tamo dvije ciste u glavi? A svi patite od nekakvih faca koje izigravate, uradite nesto pametno. Ne trebaju rijeci nego djela gospodo! Ako treba da vas ucim javite se

  24
  12
 19. Opstina je mogla sa Vektrom ispregovarati direktnu kupovinu i onda na Skupstinu to potvrditi, ali su se svega trebali sjetiti prije raspisivanja licitacije.
  Ispada i ubjedjuju nas da za sve postoji prepreka i da se ne može. Nije tačno, samo da je znanja i planiranja može se. Već ste zaposlili preko 50 ljudi. Od struke i depolitizacije ni S ni D. Sto bi vas slogan rekao pobjede a ne podjele e ne može se šuplje glave u pobjede!!!

  40
  5

Ostavite komentar

*

code