Stevan Koprivica: Adio, Milena

Stevan Koprivica: Adio, Milena

12
Podijeli

Glumcima je dato jedno prokletstvo. Ne umiru. Da li Dragana Nikolića, Nebojšu Glogovca, Predraga Ejdusa, Ljuibišu Samadžića, Pavla Vujisića, Hemfri Bogarta, Ričarda Bartona i niz drugih velikih doživljavamo kao mrtve ljude? Ne. Fizička smrt glumca nije njegova kreativna i umjetnička smrt. Ostaju filmovi, ostaju pozorišne role koje su ih svrstale u red besmrtnika, iako znamo da besmrtnost ne postoji, da poslije života ostaje ništavilo i tama. Osim kod glumaca. To im dođe kao nagrada, ili usud, za njihovo umijeće koje im je nekom providencom dato.

Milena Dravić je juče zakoračila u vječnost. O njenim velikim ulogama, filmskim, pozorišnim, televizijskim, pisaće teoretičari filma i pozorišta. U ovom oproštaju sjetićemo se njenog pripadanja Boki Kotorskoj, Herceg Novom i Tivtu, Rosama i Kostanjici, mjesta i predjela koja su postali, prema njenim riječima, njen drugi zavičaj. U foršpanu koji prati Milenu /uz Dragana/ u Boki vidimo je kako se prhivata zvona male crkve u Rosama i zvoni na uzbunu dok se požar približava moru.

Picerija i restoran

Vidjećemo je na balkonu kuće u Rosama kako se duri jer se sa megafona brodice koja plovi ispod kuće čuje: “U ovoj kući žive Milena Dravić i Dragan Nikolić, naši veliki glumci”. Vidjećemo je kako se spušta skalama prema Škveru sa cegerima u ruci, a u portu je čeka Dragan na gumenjaku. Vidjećemo je u zimsko doba, u vrijeme “Mimoze” kako upada na probu koja se održava u konobi “Bonaca” kod Toma Marina te Dragana i potpisnika ovog foršpana grdi jer je po njenom mišljenju previše čaša ispred njih.

Najžeća prijetnja je bila da će obavjestiti naše mame. Vidjećemo je kako odlazi sa Rosa, u Đenoviće, pa u Kostanjicu, ali nikada iz Boke. Vidjećemo je na rivi u Tivtu sa makijatom dok čeka probe jedne od najvećih uloga koje je podarila teatru u predstavi “Bokeški d mol”. Vidjećemo je kako šotobraco ide sa Milenom Radojević, direktorkom CZK Tivat i traži da igra još, da igra. Vidjećemo je u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu kako se zajedno sa Novljankom Jelenom Đokić, Mladenom Nelevićem, Andrijom Miloševićem i ostalima klanja petnaestominutnim ovacijama na Sterijnom pozorju.

U pulskoj Areni kada ispred nje stoji više hiljada ljudi u dobokom poklonu Njoj. Vidimo je u mandraću u Kostanjici kada, poslije Draganove smrti, brine o njegovoj barci i predlaže da barku prevezemo na vez “Jugola Grakalića” i da barka mora da plovi, ne smije da stane. Sada je ta barka kod Radeta Šerbedžije. I plovi. U tom foršpanu vidimo nju i Dragana kako se u zlovrijeme devedesetih, pošto je ona dospijela na “crnu listu” umjetnika koji se nisu slagali sa tadašnjim sistemom, sklanjaju u Herceg Novi, dok neverin prođe. Vidjećemo je na našem filmskom festivalu kao gosta, učesnika, iskrene i snažne potpore Festivalu. Ove godine ovaj fošpan je trebalo da bude dopunjen njenim nastupom na svečanom otvaranju. Milena je poslala dirljivu poruku jer je onemoćala ostala u Igalu. Bio je to njen posljednji pozdrav gradu i Festivalu koji je voljela i koji je volio nju. Zapravo, kod glumaca je zabranjena upotreba “vremena prošlog”. Rečenica glasi: “Gradu koji voli u koji voli nju”. Zavazda.

Stevan Koprivica

12 Komentari

 1. I Bogu ce milo bit’ da u Nebeskom teatru pogleda “Obraz uz obraz”. Srecan ti put divo, na mjesto gdje ces se obuci u haljinu svjetlosti.

  14
 2. Milena Dravic – skromna, plemenita, njezna… Jedno predivno ljudsko stvorenje. Sta god da kazem, bilo bi malo. Pamticemo te, dobroto nasa. Mirno putuj… Do nekog novog susreta. Voli te Herceg-Novi.

  35
 3. Treba da im se podigne spomenik na teritoriji novske opstine , da se novljani zahvale Draganu i Mileni sto su promovisali ovaj grad ! jer takvi glumci su bili nasi najbolji promoteri.

  47
  • Nece ne brini se,postaviti spomenik Mirku Komnenovicu,Zuku Dzumhuru,Mileni i Draganu i ostalim velikanima koji su Herceg Novi stavili na mapu kulturoloskog fenomena jugoistocne Evrope je jako komlikovan poduhvat za ljude koji vladaju ovim gradom u nazad 25-30 god.

   24
   3
 4. Dođu trenuci kada rečima nije moguće opisati osećanje. Smrt MILENE je samo odlazak fizičkog tela sa ovozemaljskog. DIVA MILENA DRAVIĆ OSTAĆE VEČNA.

  42

Ostavite komentar

*

code