Stevan Lepetić (Bokeljski demokratski savez): Cilj našeg programa je povećanje kvaliteta života...

Stevan Lepetić (Bokeljski demokratski savez): Cilj našeg programa je povećanje kvaliteta života u Herceg Novom

1996
0
Podijeli

„Naša kampanja će biti isključivo pozitivna. Od nas nećete čuti ni jednu jedinu ružnu riječ. Trudićemo se da iznesemo naš program čiji je cilj povećanje kvaliteta života u Herceg Novom, a koji smo podijelili na 4 tematske cjeline“, navodi u saopštenju nosilac liste Bokeljski demokratski savez, Stevan Lepetić.

1) Jačanje lokalne samouprave i regionalni razvoj

Picerija i restoran

Iako i Ustav CG u svom čl. 22 i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi u čl. 3 jemče pravo lokalnom stanovništvu da ima osposobljeno lokalno rukovodstvo koje djeluje u njihovom interesu, u Herceg Novom to već duže vrijeme nije slučaj. Stiče se utisak kao da se lokalni funkcioneri jedino bave sami sobom i svojim funkcijama, a ne problemima građana. Npr., Sekretarijat za urbanizam ne izdaje građ. dozvole lokalnom stanovništvu, već uglavnom moćnicima, koji nisu s ovog područja. Komunalna policija često postupa po sopstvenom nahođenju. U poslednje 4 godine, Opština 2 godine nije imala predsjednika (već potpredsjednika koji ga mjenja), a za godinu ipo dana se uopšte ne zna da li je postojao predjsednik, imajući u vidu presude Upravnog suda CG. Ili, u zgradu Opštine Herceg Novi se ne može ući, a da vas portir na zaključanim vratima ne ispita gdje idete, kod koga, zašto, znate li koliko je sati, pauza…

Svakako da takva lokalna samouprava nije efikasna. Svakako da se to mora mjenjati, a to je jedino moguće učešćem novih ljudi kojima stranačko rukovodstvo iz Podgorice neće diktirati koga moraju zaposliti, kako, šta i kada (ne)će raditi…

Jedino tako organizovana lokalna samouprava Herceg Novog može biti servis građana i zajedno sa ostalim bokeljskim Opštinama može razvijati ovu regiju. Jedino tako organizovana lokalna samouprava najveće bokeljske opštine može dati doprinos na izradi novog Zakona o lokalnoj samoupravi na osnovu kojeg će biti moguća regionalna saradnja i organizovanje opština pojedinih područja u zajednicu opština, pa samim tim i Boke.

2) Lokalna ekonomija, privreda i komunalna infrastruktura

Kao što je svima poznato, Opština preko Uprave lokalnih javnih prihoda, utvrđuje i naplaćuje godišnji porez na imovinu, te određuje stopu poreza od 0,25 % do 1 % tržišne vrjednosti nepokretnosti. U Herceg Novom, ta stopa se utvrđuje po principu „copy/paste“ u odnosu na prošlogodišnju, a ne po principu stručne analize, kojoj bi prethodila javna rasprava, uz uvažavanje principa regionalnog razvoja. Prvenstveno rivijere, zaleđa i seoskih domaćinstava koji su ostavljeni bez bilo kakve podrške. Tako npr., građani koji imaju velika imanja, koja samo na papiru „puno vrijede“ i koji imaju devastirane stare objekte, se dovode u položaj da ne mogu da plaćaju svoje obaveze i da stiču utisak da im „plata ili penzija nije dovoljna ni za račune“. Iako do tih imanja nemaju normalnog puta, iako…

Ili, boravišna taksa za koju danas čujemo da se neće moći plaćati u turističko-informativnim biroima (jer je TO blokiran račun), se plaća u istom iznosu (0,9 €) i u npr. Hotelu „Park“ na obali mora, i u poljoprivrednom seoskom domaćinstvu u npr. Bijelskim Kruševicama. To je neprihvatljivo i mora se mijenjati u okviru zakonskog okvira od 0,1 € do 1 €.

Uz put Herceg Novi-Trebinje (Meljine-Petijevići), potrebno je stvarati ambijent privredne zone po ugledu na Radanoviće. Na tom području već posluju uspješne firme, pa je takav trend neophodno pospješiti. Tako bi se dugoročno, naplatom taksi za korišćenje javnog puta, mogla nadomjestiti naplata putarine, koju plaćaju isključivo i samo građani. Na taj način bi se put koji CG nikada nije htjela da uvrsti u regionalni, a kamoli međunarodni (već „lokalni“), mogao popraviti.

Neophodno je do kraja ove godine započeti, a do kraja sledeće završiti jedan veliki kapitalni objekat – podzemnu garažu između Opštine i Pošte, sa poslovnim prostorima u nadzemnim etažama. Idejni projekat i dio sredstava već postoje, a time bi se oživio i davno zaboravljeni projekat izmještanja i proširenja Njegoševe ulice. Na taj način se kod građana ne bi i dalje produbljivala impresija da se jedino u njihovom gradu ništa nije napravilo unazad decenijama.

O potrebi završetka kolektora, proširenja i popločavanja šetališta bez obzira da li će se zamjeriti vlasnicima restorana i kafića do kojih je šetalište prošireno i iznalaženja rješenja za završetak projekta LED rasvjete i njenog budućeg servisiranja i održavanja, nije više ni potrebno trošiti medijski prostor i pažnju građana.

3) Morsko dobro

Prevaziđeni, neprincipijelni i nepravični koncept upravljanja morskom obalom, ustanovljen Zakonom iz davne 1992. god., će zasigurno biti promjenjen u narednom periodu. Jedan nacrt Zakona, je nakon oštre kritike javnosti, prošle godine povučen iz procedure.

Opština Herceg Novi na to mora biti spremna i u tome mora uzeti konstruktivno učešće. Dobro bi bilo ugledati se na Opštinu Ulcinj, koja i te kako brani svoju obalu i lokalno stanovništvo i ne dozvoljava centralnoj vlasti da im obalu tek tako „otme“ iz posjeda.

Potrebno je promovisati princip zaštite privatne svojine i u ovom području.

Prvenstveno na pontama i mandraćima, koji su po starom kat.premjeru (zemljišnim knjigama), bile privatna svojina Bokelja.

Jer veoma se lako može doći u situaciju da lokalno stanovništvo neće imati pristup moru na hotelskim kupalištima Hotela „Park“, „Žager“, „One and only“, „Lazaret“, a imajući u vidu iskustva sa Sv. Stefana, Miločera…, kao i odredbu iz čl. 2 st. 7 Pravilnika o uslovima, koje moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta CG.

4) Razvoj kulture

Dobro urađeno iz prethodnog perioda moramo pohvaliti. Prvenstveno u „Herceg Festu“ (g-din Koprivica) i u „Orjenu“ (g-din Starčević).

Kulturnu ponudu bi trebalo uvezati sa turističkom ponudom, po principu koncetracije programskog sadržaja u maju, junu, septembru i oktobru, kako bi se turistička sezona koliko toliko produžila i u tim periodima.

Potrebno je vratiti se konceptu turist biroa, uz bližu saradnju sa MZ koje treba da budu osnovna ćelija organizacije društvenog života i turističke ponude, a ne isturena odjeljenja partijske infrastrukture.

Kule se pod hitno moraju turistički valorizovati na pravi način.

U narednih 20-ak dana, što putem medija, što neposredno, pokušaćemo da građanima Herceg Novog približimo ovaj naš program, za koji smatramo da je realno ostvarljiv u narednom četvorogodišnjem periodu, a do tada im želimo da Uskršnje praznike provedu sa svojim najmilijima u sreći, ljubavi, miru i slozi – poručuje na kraju saopštenja Stevan Lepetić.

Plaćeni izborni program

Nema komentara