Stigao avion iz Ukrajine, očekuju se još tri letjelice

Stigao avion iz Ukrajine, očekuju se još tri letjelice

8256
20
Podijeli

Protivpožarni avion iz Ukrajine sa devet članova posade i pratećeg osoblja sletio je oko 20.30 na tivatski aerodrom – javlja RTCG.

Riječ je o avionu tipa Antonov AN32P, čiji kapacitet je 8.000 litara vode, koji će sa dva „dromadera“ Direktorata za vanredne sutuacije MUP-a gasiti požare na Luštici.

Picerija i restoran

On vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara i to pri brzini od 240-260 km/h.
Kanader iz Ukrajine u Crnu Goru dolazi kroz NATO-ov mehanizam za civilnu pomoć, poručio je ranije danas predstavnik NATO-a Pjer Kazalet

Takođe, ujutro se očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma.

“Na osnovu zahtjeva za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u , oko 21 h očekuje se slijetanje na Tivatski aerodrom ukrajinskog protivpožarnog aviona AN 32P, čiji kapacitet je 8000 litara vode, a sjutra ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode”, saopštio je Direktorat za vanredne sutuacije MUP-a.

Pomoć crnogorskim vatrogascima pružiće i protivpožarni avion Air Tractor iz Izraela, kapaciteta 3000 litara vode, koji bi bio operativan narednih dana.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev obavijestio je crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića o spremnosti te zemlje, kao NATO saveznice i priatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara koji bi u toku sjutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mjestima požara u Crnoj Gori.

Radev je naglasio da je Bugarska spremna da pruži i svaku drugu pomoć našoj zemlji. Vujanović je kazao da to doživljava potvrdom bliskosti i prijateljstva dvije države.

Crna Gora uputila je juče poziv NATO-u za pomoć u vidu 2 Kanadera kako bi se na poluostrvu Luštica izborila sa velikim požarima.

“Čim smo dobili poziv proslijedili smo zahtjev državama članicama koje posjeduju ovu vrstu avijacije i pronalaženje je u toku. Crna Gora će odmah nakon toga stupiti u kontakt sa zemljom koja posjeduje traženu vrstu Kanadera i pomoć će biti upućena na lice mjesta “, saopšteno je Televiziji Crne Gore iz sjedišta NATO-a u Briselu.

Takođe, MUP se zahvalio na podršci koju su, u kritičnim trenutcima, iskazale Srbija i Bosna i Hercegovina.

20 Komentari

 1. ubjedjen sam kada se sve zavrsi i pogasi iz crne gore uletjeti svojim kucama bar 5 aviona i 10 helikoptera koji su bili da nam pomognu u gasenju pozara.Kada se sve spapunja dobicemo pomoc garant!!!

  1
  1
 2. ZA MITRA:

  Ako je to Mitre tačno kao što si napisao, a vjerujem da jeste, onda samo si izbjegao da napišeš jedan istinit detalj, a to je da su novci od Kanadera završili u Crnu Goru preko Sveta Marovića, a on će i za to da odgovara zajedno sa njegovim logističarima kada DPS ne bude više vlast u Crnoj Gori. Imaš sve to napisano na internetu, tako moj ” mitre” ne kvari ovu djecu netačnim informacijama.

  4
  1
  • Moj dobri,mora da pripadaš ovim crvenim kmerima što su u koalciji sa ovima što im se sudi u Podgorici danas,pa sada spinuješ.,i okuražen malim magistrom,kao i on,pričaš besmislice.Ne boj se ti,Katnić hapsi i za pronevjeru od 500 €,a ne za te tvoje “interent “insinuacije.
   Istina je da su pare od Kanadera završili kod JAT-a,o onda za specijajne akcije vlasti u Beogradu,trebalo je ratove voditi.

   3
   4
   • Mnogo mi dobro barataš svim izrazima tako da samo potvrdjuješ svoju pripadnost, a to nije Boka, pa zbog toga ti želim lijep i ugodan boravak u Boki Kotorskoj. Bila bi to najnovija Nemoguća Misija u asimilaciji dođoša u Boku Kotorsku koji kad se vrati u postojbinu sa ponosom ističe da živi u Boki, ali Boka na žalost nije u njemu.

 3. NAROD JE NA MUCI, A OVI “NAŠI” KOJI SAD TRAŽE POMOĆ OD DRUGIH SU SVOJEVREMENO PRODALI “NAŠE” KANADERE I DOVELI “NAŠU” DRŽAVU NA RUB EGZISTENCIJE, PA ZBOG TOGA NEMA KOMENTARA. ZA OVO TRENUTNO ŠTO SE DEŠAVA NE TREBA “MudroRazmišljati” NEGO KUKATI I LELEKATI NAD SUDBINOM DA SAD “MOLE” ZA POMOĆ ONI KOJI SU DO TE MOLITVE I DOVELI DRŽAVU.

  16
  2
  • O Kanaderima:
   Iz Beograda je tada stigla vijest:”bombardier CL 215″ iz sastava protivpožarne eskadrile tadašnje Vojske Jugoslavije, njih četiri sa 13 rezervnih motora i kompletnom pratećom opremom prodati su Grčkom biznismenu za 24 miliona $. “Pokušali su iz Podgorice da nekako spriječe odlazak aviona,uz obrazloženje da nijesu konsultovani,ali bez uspjeha.Tadašnja komanda Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije,smjenila je i neke starješine Vojske Jugoslavije na Aerodromu Golubovci,koji su se javno pobunili o genijalnoj ideji bračnog para sa Dedinja,da se Crna Gora ostavi bez kanadera.
   Papiri su oprani preko JAT-a i tako je izvšen trasver novca,i to na račun JAT-a.
   Sramno!

   9
   11
  • O kanaderima.—
   1995 god.Iz Beograda je tada stigla vijest:”bombardier CL 215″ iz sastava protivpožarne eskadrile tadašnje Vojske Jugoslavije, njih četiri sa 13 rezervnih motora i kompletnom pratećom opremom prodati su Grčkom biznismenu za 24 miliona $. “Pokušali su iz Podgorice da nekako spriječe odlazak aviona,uz obrazloženje da nijesu konsultovani,ali bez uspjeha.Tadašnja komanda Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije,smjenila je i neke starješine Vojske Jugoslavije na Aerodromu Golubovci,koji su se javno pobunili o genijalnoj ideji bračnog para sa Dedinja,da se Crna Gora ostavi bez kanadera.
   Papiri su oprani preko JAT-a i tako je izvšen trasver novca,i to na račun JAT-a.
   Sramno!

   7
   9
  • Vidi ti MUDRA osobo, bolje je nekada se pokriti po ušima nego li prosipati nebuloze unaokolo. Kad ne znaš povijestne podatke iz novije Crnogorske historije onda bi ti najbolje bilo da se suzdržiš komentara. Crna Gora je imala najveći kapacitet u rejonu na protivpožarnom odbrambenom sustavu. Trebas da pitaš NADLEŽNE šta su oni sa tim sustavom uradili, a odgovor je da su taj sustav transformirali u novac koji su strpali u svoje džepove da bi njihova djeca mogla da udišu život punim plućima, a mi će mo dim i pepeo sa zgarišta.

   20
  • Zato što je nekima teško preko usta prebaciti činjenicu da su Ukrajina,Švajcarska i Izrael u sistemu:
   “NATO Civil Emergency Response Mechanism”

   7
   11

Ostavite komentar

*

code