Stigla saglasnost Ministarstva za postavljanje spomen ploče Sv. Leopoldu Mandiću

Stigla saglasnost Ministarstva za postavljanje spomen ploče Sv. Leopoldu Mandiću

1415
12
Podijeli

images_slike_razno_sv_leopold_mandic_ikona_rjOpština Herceg Novi dobila je saglasnost Ministarstva kulture saglasnost na Predlog oduke o postavljanju spomen-ploče Sv. Leopoldu Mandiću. Takođe, u Predlogu plana postavljanja spomen obilježja za 2016. godinu nalaze se predlozi za četiri nova spomen obilježja: Radovanu Ogurliću, popu Savu Nakićenoviću, kapetanu Špiru Daniloviću i admiralu Marku Vojnoviću. Taj plan je Opština Herceg Novi proslijedila Komisiji za spomen obilježja Ministarstva kulture, od koje  sada čeka saglasnost.

Iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu istakli su da je Odluka o postavljanju spomen ploče Sv. Leopoldu proslijeđena skupštinskoj službi. Nakon završetka procedure, naćiće se pred odbornicima lokalnog parlamenta.

Picerija i restoran

– Usvajanjem ove odluke u Skupštini opštine Herceg Novi biće ispunjeni zakonski uslovi da se na rodnu kuću Sv. Leopolda na Škveru u najkraćem mogućem roku postavi spomen ploča – saopšteno je iz lokalne uprave.

Opština je primila i rješenje Vlade Crne Gore, kojim se daje saglasnost za podizanje spomen-obilježja Radovanu Ogurliću, prije isteka roka koji za to predviđa Zakon o spomen obilježjima (20 godina od smrti zaslužnog građanina). Time su se stekli uslovi da plan za postavljanje ove spomen-ploče uđe u Predlog postavljanja spomen obilježja za 2016. godinu. Taj plan je Opština Herceg Novi proslijedila Komisiji za spomen obilježja Ministarstva kulture, od koje se sada čeka saglasnost.

Planom je predviđeno da na Karači bude postavljena spomen ploča sa natpisom: „Radovan Rade Ogurlić, 1922-2007, Cijeli sam život posvetio hercegnovskoj košarci”.

“Ovim Herceg Novi želi da oda počast i sačuva sjećanje na osnivača košarkaškog kluba “Primorje”, jednog od pokretača ženske košarke u Crnoj Gori, dugogodišnjeg trenera koji je zaslužan za uređenje košarkaškog terena na Karači i čovjeka koji je svojim snažnim sportskim duhom i energijom uspješno okupljao oko sporta novsku omladinu”, navodi se  u obrazloženju Sekretarijata za društvene djelatnosti i lokalnu upravu.

Predlogom plana postavljanja spomen obilježja za ovu godinu, obuhvaćeno je i podizanje spomenika popu Savu Nakićenoviću i spomen-bista kapetanu Špiru Daniloviću i admiralu Marku Vojnoviću. Na ovaj način Opština Herceg Novi želi da sačuva uspomene na istaknute ličnosti,  njeguje ljudske ideale i kulturno–istorijske tradicije.

Pop Savo Nakićenović bio je paroh Sasovićki, omiljen u narodu, učitelj, naučnik čiji je rad iz oblasti etnologije značajan za Boku i Crnu Goru. Prema predlogu Opštine Herceg Novi, u njegovu čast u Kutima bi bilo podignuto kameno guvno sa bronzanom bistom i pločom na postamentu na kojoj bi pisalo: “Protojerej  Savo Nakićenović, 1882-1926.g, istoričar i etnograf, nosilac ordena Sv. Save”.

Jedna od ličnosti od istorijskog značaja, za koju je Opština Herceg Novi takođe predložila spomen obilježje, je i kapetan Špiro Danilović, jedan od najznamenitijih Bokelja i pomorskih kapetana 19. vijeka i prvi pravoslavni gradonačelnik Herceg Novog, u vrijeme kada je grad pripadao Austro-ugarskoj imperiji. Planirano je da u Đenovićima bude postavljena bista na kojoj bi pisalo: “Kapetan Špiro Danilović, Gradonačelnik Herceg Novog 1862 -1865”.

Inicijativu za postavljanje biste admiralu Marku Vojnoviću, u ulici koja nosi njegovo ime, Opštini su uputili Nevladina organizacija Matica Boke Herceg Novi i Slovenska alijansa.

“Rođeni Novljanin Marko Vojnović bio je admiral ruske flote i uspješan zapovjednik u najvećim pomorskim bitkama rusko-turskog rata u 18. vijeku,  čiji napori su imali nedvosmislen uticaj kroz brojna spoljnopolitička prelamanja na dalji tok istorije Crne Gore i osvajanje njene nezavisnosti”, stoji u obrazloženju.

12 Komentari

 1. Skupstina i ministarstvo su vec bili dali saglasnost. Ako se u medjuvremenu skupstina stanara raspusti ocemo li opet slati ministarstvu i skupstini istu istu inivijativu i vrcet se u krug? Moze li Dzeletovic da odgovori na ovo?
  0  0
 2. Moja ideja,koju sam dao u jednom intervjuu listu “DAN”ostvarila se.Postavlja se ploca svecu Leopoldu Mandicu.Ovom plocom dobija grad Herceg Novi.cijela opstina i Boka Kotorska,jer treba znati da je vjerski turizam sa zdrastvenim najmnogoljudniji.Bravo za ljude koji su doprinjeli ovom velikom kulturnom i vjerskom dogadjaju.Na kraju jedna recenica:Postuj,da bi bio postovan.
  0  0
 3. Pop Savo Nakicenovic vec ima postavljenu bistu na kamenim guvnu u kutima samo sto je zatvorena i zapececena odlukom komunalne policije jer pola sela kaze da to nije njegov lik i hoce da je uklone.
  0  0

Ostavite komentar

*

code