Stjepčević u Turskoj: Kotor i Gaziantep saradnja pod krovom Unesco-a

Stjepčević u Turskoj: Kotor i Gaziantep saradnja pod krovom Unesco-a

758
0
Podijeli

stjepcevic istanbul 210216 1Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević susreo se u Istanbulu sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. On je pozvao turskog predsjednika da posjeti Crnu Goru i dođe u UNESCO-ov Kotor.
Stjepčević, koji je boravio u Istanbulu na poziv gradonačelnice grada pobratima Gaziantepa Fatme Sahin, kako bi prisustvovao prvom sastanku članstva u UNESCO kreativnim gradovima, razgovarao je i sa turskim ambasadorom pri UNESCO-u Huseinom Avni Botsalijem.
Gaziantep je šesti grad po veličini u Turskoj i dobio je mjesto na listi gastronomskih gradova u okviru Mreže kreativnih gradova UNESCO-a. Mreža obuhvata 116 gradova iz 54 zemlje i pokriva različite kreativne oblasti, kao što su: zanati, folklorna umjetnost, dizajn, film, gastronomija, književnost, muzika.
stjepcevic istanbul 210216 2Povodom nove titule Gaziantepa, u istanbulskoj Ciragan palati održan je sastanak kojem su prisustvovali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i guverner Gaziantepa Ali Jerlikaj. Mjesto Gaziantepa na listi gastronomskih gradova imaće pozitivan efekat na saradnju među članicama UNESCO-ve Mreže kreativnih gradova. Na zvaničan zahtjev gradonačelnice Gazientepa Fatme Sahin, Opština Kotor je podijelila uspjeh Gaziantepa sa svim svojim pobratimskim gradovima i drugim međunarodnim mrežama čiji je član.
Gaziantep i Kotor sarađuju još od 2012. godine, a početkom novembra 2014. prilikom boravka zvaničnika Gaziantepa u Kotoru, potpisana je Povelja o bratimljenju dva grada. Oba grada su članovi međunarodnog foruma gradova duž “Puta svile”.
Sa predsjednikom Stjepčevićem, u Istanbulu je boravila i savjetnica za međunarodnu saradnju u Opštini Kotor Lena Pasinović. Skupu su takođe prisustvovali predstavnici Prijestonice Cetinje, kao grada pobratima turskog Gaziantepa.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code