Što studenti i mlade arhitekte mogu preduzeti u zaštiti Mezzalune?

Što studenti i mlade arhitekte mogu preduzeti u zaštiti Mezzalune?

6
Podijeli

Početkom vikenda na staroj Citadeli, na pjeni od mora, postavljena je zaštitna skela, jer bi tokom naredne dvije sedmice trebalo da uslijede konkretne mjere zaštite od mogućeg daljeg urušavanja kule.

Aktivnosti se sprovode u okviru prve radionice restaruracije za studente iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, kao i mlade arhitekte iz Crne Gore i Francuske, koji se bave zaštitom i revitalizacijom graditeljskog nasljeđa.

Picerija i restoran

Inicijativa za pokretanje projekta obuke i organizacije škole restauracije na važnom spomeniku kulture, tvrđavi Mezzaluna, proistekla je iz jednogodišnje saradnje NVO Sinergija i Fondacije Petrović Njegoš na izradi Studije graditeljskog nasljeđa za Stari grad Herceg Novi, koja traje od jula 2016. godine. Kako za Rdaio Jadran ističe izvršni direktor NVO Sinergija, spec. sci. arh Vuk Čvoro, skele su postavljene na istočnom zidu, koji je nagnut  4-5 stepeni ka istočnoj strani i nije sasvim stabilan. Vide mu se temelji, a intervencije su komplikovane. Skela je takođe postavljena i na zapadnom zidu. Cilj radionice je da se na licu mjesta odrede mjere koje će stabilizovati ta dva zida:

“Tamo ima dosta samoniklog zelenila i  stablo smokve koje u samom zapadnom zidu. Nju treba prvo uništiti herbicidima, jer će ona ponovo niknuti. Na mjestima gdje voda prolazi, treba zaštititi i postaviti gornje slojeve od maltgera, krečnog maltera ili fugovanjem da ne bi voda prolazila. Jer, tu su idealni uslovi za razvoj mahovine, a od vode koja prodre zidovi propadaju”, pojašnjava Čvoro.

Ovo su samo preventivne mjere zaštite od daljeg propadanja kule, međutim, zaštitna arheologija, uz veće iskope i duže radove, sada nije u planu. JU Muzej i galerija  uradili su elaborat zaštite, međutim, pitanje je ko će dati sredstva. Uz to, neophodno je kaže Čvoro, da lokalna uprava, ali i nadležni državni organi angažuju adekvatan tim stručnjaka koji bi napravili projekat dalje zaštite. Radovi koji će, u zavisnosti od vremena biti izvođeni po planu do 6. oktobra, finansirala je Fondacija Petrović Njegoš i Ministarstvo kulture.

U nastavku radionice i Škole restauracije, u Dvorani Park, sjutra od 18 h biće prezentovana Studija graditeljskog nasljeđa Starog grada na kojoj je NVO Sinergija radila zajedno sa Fondacijom Petrović Njegoš i arhitektom Princem Nikolom Petrovićem Njegošem, glavnim arhitektom za istorijsko nasljeđe – Benjamin Moutonom, Archipat studijom iz Lyona, Ministarstvom kulture, Upravom za zaštitu kulturnih dobara, arhitektama konzervatorima iz Crne Gore i Opštinom Herceg Novi.

“Studija se bavila generalno analizom samog konteksta, analizom zelenila i kretanja kapija. Riječ je o kompletnom opusu Starog grada, sa detaljima kao što je tipologija krovova kuća, materijala koji se koriste, najširih pojmova gdje je analizirano stanje tla, koja su mjesta gdje su moguća veća pomjeranja, do detalja kao što su autentični oblici korišćenja škura i vrata”, pojasnio je Čvoro.

Zaključeno je i da se neki djelovi grada mogu valorizovati – ali i kako je moguće, na primjer,  privremeni objekat  postaviti na Trgu od knjige, kako bi mogla izgledati Peraška vrata ili Mezzaluna. Sve će biti prezentovano u vidu knjige na našem i francuskom jeziku, uz velike panele sa istorijskom analizom i hronologijom istraživanja i zaključaka.

6 Komentari

 1. Sredjujete citadelu da bistei je izdali nekom imvestitoru kao i mamulu sto ste izdali na 99 godina,hahaha ,mozda ce i proci ova prica,ma sta mozda ,procice

 2. Zalaganje da se revitalizuju stare građevine, posebno Citadela, naravnp i Mamula, pokazuje da se obnavlja svijest kod građana, a izgleda i kod “opštinskih otaca” da se počelo brinuti i o stvarima koji pokazuju bogatu istorijsku prošlost grada. Ko je god putovao po primorskim mjestima Italije, Španije, Grčke itd. mogao je da vidi kako se štite stara zdanja bilo koje vrste. To turista želi da vidi. Turista u jednom hotelu, bilo sa jednom ili pet zvijezda, i u jednom i u drugom prespava, ruča ili večera, a onda ide u obilazak stare arhitekture i tamo uživa. Nije sve ni u parama. Kad izgubite dušu, izgubili se sve.

  10
  3
 3. Bez pokretnih stepenica ili lifta ,sve je priča u prazno,ko će se penjati da vidi sve građevine.Grad treba vertikalnu komunkaciju,tek tada će da oživi. Fenomenalan projekat Mezzalune napravila je neka studentkinja iz ovog,mislim kao diplomski rad u Beogradu,treba je pronaći. Ovim momcima svaka čast na zalaganju. Spajanje svih tvđava i starog grada je neophodnost. Pogledajte one jadne ljude ljeti kada ih dovode brodovima iz Budve,kada izađu do starog grada, ne mili im se živjeti ,a ne uživati u ljepotama. Novca uvijek ima ,vjerujte, to je manji problem od nerada i neukih ljudi

  16
  4
  • A ko “voza” one “jadne” turiste po Dubrovačkim bedemima, pa ih je iz godine u godinu sve više. ‘Ajde ne lupetaj “roki” kad očigledno nemaš pojima!

   9
   6
 4. A šta je sa Predlogom zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Valjda se i taj Zakon dotiče problema. Uključite se, molim vas, pričajte i pišite o tome. Zašto ćutite? To je fundamentalni zakon i od životnog interesa za našu opštinu. Ako se, ovakav kakav je predložen usvoji, propadosmo. Kao što smo i svakako propali.

  17
  2

Ostavite komentar

*

code