Strategija održivog upravljanja plažama

Strategija održivog upravljanja plažama

2
Podijeli

U okviru  9. Festivala nekretnina i investicija – FREI 2018. u hotelu “Avala” u Budvi od 07-10. maja, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizovalo je panel pod nazivom “Održivo upravljanje plažama”.

Iz JP Morsko dobro podsjećaju da je ovo preduzeće iniciralo izradu Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori koja predstavlja inovativni okvir za prilagođavanje plažne ponude modernim turističkim zahtjevima i trendovima. Rješenja i smjernice koje nudi ova Strategija usmjerena su na diversifikaciju i tematizaciju plažne ponude, te je na panelu, pored postojećih tematskih kupališta na crnogorskom primorju, predstavljen i prijedlog novih vrsta odnosno kategorije plaža.

Picerija i restoran

“Cilj strategije koja bi trebalo da bude usvojena možda narednog mjeseca, jeste da crnogorske plaže prilagodimo onom impulsu turističke tražnje koju imamo sa domaćeg i inostranog tržišta. Kroz tu strategiju trebalo bi jasno da prepoznamo standarde koji se tiču porodičnih, pet friendly plaža, sportsko rekreativnih plaža, izletničkih, FKK plaža ( plaža za nudiste ), odnosno svih plaža koje su interesantne poštujući određene standarde, kako bi turističku tražnju usmjeravali prema plažama kojima raspolažemo, poštujući karakteristike i specifičnost crnogorske obale”, kazao je direktor MD, Predrag Jelušić.

Kao primjere dobre prakse upravljanja plažama namijenjenim ciljnim grupama posjetilaca, na panelu je predstavljeno dugogodišnje iskustvo korisnika koji upravlja plažom za pse – „Pet friendly“ u Hrvatskoj, a koja je i dobitnik priznanja najbolje plaže na Jadranu, kao i više prestižnih nagrada iz oblasti turizma.

Pored ove kategorije predstavljeno je upravljanje plažom za sportsko rekteativne aktivnosti u Crnoj Gori, koja nudi usluge kite-surfinga na području Velike plaže u Ulcinju, te iskustva u upravljanju plažama u regiji Emilia Romagna u Italiji.

Kako je saopšteno iz Morskog dobra, na panelu su govorili Aleksandra Ivanović, rukovoditeljka Službe za održivi razvoj u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom, profesor dr. sc. Dragan Magaš sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilište u Rijeci, Ruby Montanari-Knez, korisnica plaže za pse u Crikvenici u Hrvatskoj, Petar Delić korisnik dijela Velike plaže u Ulcinju o iskustvima u upravljanju plažom za sportsko rekteativne aktivnosti u Crnoj Gori (kitesurfing),  Olga Sedioli kroz video prezentaciju na temu “Organizacija i upravljanje plažama u Riminiju, Regija Emilia-Romagna u Itakliji i dr. sc. ekonomskih nauka Branko Bogunović u ime  d.o.o.“Hotelsko i destinacijsko savjetovanje“ iz  Zagreba o prezentaciji Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori. Moderator panela bio je Dragoljub Marković, pomoćnik direktora i rukovodilac Službe za upravljanje lukama od lokalnog značaja u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Nakon prezentacije panelista organizovana je diskusija o upravljanju kupalištima.

2 Komentari

  1. Мене занима да ли ће ико икада да забрани закупцима плажа да сваку пјешчану плажу покрију лежаљкама ? Нема пјешчане плаже на црногорском приморју на којој може нормално да се простре пешкир, а има и оних на којима се не може од лежаљки доћ до воде. Мене је баш брига, могу и шатор да разапну преко плаже. Никад не носим пешкир на плажу, нити се сунчам. Али, ко зна колико пута сам слушао од људи који долазе на љетовање у Х.Н. да не могу честито на плажу да оду, а да неко не навали на њих да узму двије лежаљке и сунцобран. Друга варијанта је да висе по зидовима или да се ломатају по камењару.

    1
    1

Ostavite komentar

*

code