STRATEGIJU ZA OČUVANJE MORSKIH SISARA I KORNJAČA TREBA DA POTPIŠU SVE ZEMLJE...

STRATEGIJU ZA OČUVANJE MORSKIH SISARA I KORNJAČA TREBA DA POTPIŠU SVE ZEMLJE JADRANSKE REGIJE

267
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U kotorskom Institutu za biologiju mora u toku je dvodnevni partnerski sastanak u okviru projekta NET CET – Mreža za očuvanje morskih sisara i kornjača u Jadranskom moru. Riječ je o posljednjem sastanku u kojem Institut učestvuje kao partner iz Crne Gore, u projektu koji se finansisra iz IPA, odnosno pretpristupnih fondova EU.

Projekat je prema riječima direktora Instituta dr Mirka Đurovića donio izvjesne rezultate, prije svega u analizi i istraživanju brojnosti i populacije morskih sisara, prije svega delfina na području Jadrana. Biće predstvljeni i rezultati praćenja morskih kornjača koje su “obilježene” satelitskim transmiterima:
“Institut je prošle godine obilježio transmiterom jednu zelenu morsku kornjaču i prema posljednjim signalima ona je još uvijek u našem zalivu. Zbog toga smo posebno zadovoljni, jer je ta vrsta rijetka u Jadranu, za razliku od velike glavate kornjače koja je najbrojnija u Jadranskom moru”, pojašnjava za Radio Jadran, Đurović.
Na ovom sastanku biće predstavljena i strategija za očuvanje odnosno održivo upravljanje morskim sisarima i kornjačama, koju bi trebalo da potpišu sve zemlje jadranske regije, kao osnov za upravljanje ovim vrstama, zbog njihove zaštite i nastavka vrste.
U okviru projekta NET CET trenutno se radi i standardizacija baze podataka vezana za stradanje morskih sisara i kornjača:
“To će biti osnovna baza za sve jadranske zemlje, u koju će se ubacivati podaci kako više ne bi bili “rasplinuti”, pa ćemo imati precizne informacije o stradanju morskih sisara i kornjača, kao i o uzrocima zbog kojih se to dešava”, navodi Đurović.
Finalna konferencija biće održana 3. i 4. decembra u Veneciji, na kojoj će osim predstavnika Instituta za biologiju mora biti i predstavnici iz opština Kotor, Budva, Tivat i Ulcinj – odnosno onih opština koje su potpisale sporazum o pristupanju mreži NET CET gradova.
“Biće to jedinstvena prilika da se predstavnici opština upoznaju sa projektom, ciljem mreže NET CET gradova, takođe da se međusobno upoznaju predstavnici NET CET gradova zemalja koje su potpisale “umrežavanje” – Italija, Albanija, Slovenija i Hrvatska, da razmijene iskustva o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou i predstatve projekte – kazao je Đurović.
Dio dvodnevnog sastanka biće posvećen i prezentaciji preliminarnih rezultata istraživanja brojnosti populacije dobrih delfina u Albaniji, koje je Institut za biologiju mora realizovao zajedno sa Institutom Plavi svijet iz Hrvatske.
“Ovi strateški dokumenti treba da budu osnova za upravljanje ovim zaštićenim vrstama kako bi svi zajedno uradili dodatni napor na njihovom očuvanju” zaključio je naš sagovornik.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code