STUDENTI I NAUČNICI ZAJEDNO U BIOMONITORINGU ŽIVOTNE SREDINE I MORSKOG EKOSISTEMA BOKE

STUDENTI I NAUČNICI ZAJEDNO U BIOMONITORINGU ŽIVOTNE SREDINE I MORSKOG EKOSISTEMA BOKE

231
0
Podijeli

U kotorskom Institutu za biologiju mora, a u sklopu Centra izvrsnosti, u toku je škola za polaznike Biotehničkog fakulteta iz Podgorice.

Studenti-polaznici imaju priliku da se praktično upoznaju sa onim što su svakodnevne aktivnosti Instituta kad je riječ o biomonitoringu životne sredine i morskog ekosistema.
Školu “pohađa” 25 polaznika, koji su i danas angažovani u zalivu, kaže za Radio Jadran šef laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo, dr Aleksandar Joksimović:
“Jedna ekipa pomoću tehnologije na istraživačkom čamcu Instituta, duž zaliva uzima uzorke vode, sedimenta i tkiva mušulja. Druga ekipa je na Grahovskom polju gdje se obavlja analiza zemljišta. Uzorci će se obrađivati u laboratorijama Instituta, dok ćemo petak posvetiti u prezentacijama”, pojašnjava Joksimović.
Prema njegovim riječima želja im je da vide šta su studenti usvojili i da li imaju neke nove prijedloge i sugestije za starije kolege, čime se ujedno utiče i na svijest mladih da se jednog dana opredijele za nauku, naučno istraživački rad čime bi dali doprinos razvoju nauke u Crnoj Gori:
“Riječ je o studentima uglavnom doktorskih studija, a uključili smo i studente doktorskih studija koji su angažovani preko projekata fakulteta-partnera u projektu. Oni će biti tzv. supervizori studentima osnovnih studija i prenijeti iskustva koja su stekli tokom rada na ovom projektu. Najveća vrijednost ovog projekta jeste upravo angažovanje tih mladih ljudi, obezbjeđivanje njihovih plata i radnog angažovanja. Ono na što smo posebno ponosni jeste nabavka sofisticirane i vrijedne opreme”, pojasnio je Joksimović.
O rezultatima koje su postignuti u Centru izvrsnosti još je rano govoriti jer su terenska istraživanja započeta u novembru prošle godine, a za bilo kakve ozbiljnije rezultate i njihovu prezentaciju i publikovanje potrebno je još godinu, odnosno još jedna sezona istraživanja, budući da su sada u III sezoni, navodi naš sagovornik.
“Mi se nadamo da ćemo krajem ove godine i početkom sljedeće uspjeti da sa naučnom javnošću podijelimo rezultate našeg rada, kroz razne konferencije ili publikovanje u visoko rangiranim naučnim časopisima” zaključio je Joksimović.
Prvi Centar izvrsnosti u Crnoj Gori pokrenut je prošle godine 1. juna pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i uz pomoć sredstava Svjetske banke. Saradničke institucije su Elektrotrhnički fakultet, Biotehnički fakultet, Institut za javno zdravlje kao i Institut za biologiju mora iz Kotora. Partneri na projektu su još i “Cogimar” iz Kotora i “Greenhouse Jovović” iz Podgorice. Cilj projekta kojim je Institut za biologiju mora aplicirao za sredstva kod Svjetske banke, uz još pedesetak naučnih institucija iz Crne Gore, je ICT – monitoring životne sredine – mora, vazduha i vode.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code