Studenti na Luštici učili o organskoj proizvodnji maslina

Studenti na Luštici učili o organskoj proizvodnji maslina

2153
0
Podijeli

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Univerziteta Donja Gorica, organizovao je posjetu domaćinstvu porodice Moric na Luštici.

studenti-u-posjeti-moric-151116-1Kako je saopšteno iz IPER-a tako su 25 studenata sa Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjedost hrane i ekologiju upoznali tradiciju maslinarstva na Luštici. U razgovoru sa ljubaznim domaćinima, saznali su više informacija o proizvodnji i preradi maslinovog ulja u skladu sa strogim pravilima organske proizvodnje.

Picerija i restoran

Dr Ilija Moric je objasnio studentima značaj agroturizma za opstanak ruralnih naselja u primorskom regionu Crne Gore, a studenti su kroz razgovor sa domaćinom mogli da se uvjere da maslinarstvo može biti istovremeno i hobi, ali i izvor zarade za cijelu porodicu.

Porodica Moric proizvodi organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta poštujući tradiciju, ali i  koristeći savremene metode.

studenti-u-posjeti-moric-151116-2Masline se uzgajaju u vlastitim maslinjacima na oko 3 hektra (oko 1000 stabala maslina). Stogodišnji zasadi se nalaze na lokalitetu Klasari, a uz stogodišnja stabla maslina posađene su i mlade masline na krševitom tlu koje se obrađuje motikom ili kultivatorom.

Od septembra 2016. do kraja marta 2017. godine Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj samostalno sprovodi projekat “Život među maslinama”, pod pokroviteljstvom “International Olive Council (IOC)”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code