Studija za Lepetane, podloga za gradnju mosta na Verigama

Studija za Lepetane, podloga za gradnju mosta na Verigama

29
Podijeli

Državna studija lokacije – DSL za Lepetane, kojom se, između ostalog, definiše gradnja mosta preko Veriga, naći će se uskoro na javnoj raspravi. Termin će organizovati Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Opština Tivat i Republički zavod za urbanizam i projektovanje, kao obrađivač plana, odlučila je juče Vlada. Rasprava će trajati 15 dana, saopšteno je nakon sjednice.

Iz Vlade obrazlažu da će DSL-om za sektore 20 i 21 biti obuhvaćen prostor u zahvatu Prostornog plana područja posebne namjene za morsko dobro, od Crkve Gospe od Anđela, preko naselja Opatovo, do Donje Lastve, a Jadranska magistrala predstavlja granicu u zaleđu. “Obuhvata neizgrađenu stjenovitu obalu, naseljsku strukturu, izgrađenu obalu i trajektno pristanište u Lepetanima”, preciziraju iz Vlade.

Picerija i restoran

Prelaz preko Bokokotorskog zaliva u Vladi smatraju ključnim za “trajno i funkcionalno rješavanje problema drumskog saobraćaja”. Kako se navodi, uža lokacija prelaza preko Bokokotorskog zaliva definisana je Prostornim planom Crne Gore iz 2008. godine, koji je planiranim koridorom prejudicirao položaj između rta Sveta Neđelja i Opatovo, ispred tjesnaca Verige”. Time je 2,5 km udaljen od granice zaštićenog prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora u okviru UNESCO-a.

Vlada je u novembru prošle godine centrali UNESCO-a dostavila Procjenu uticaja na baštinu HIA studiju Boke Kotorske, prema kojoj je zaštićeno područje sa Kotorskog i Risanskog prošireno na cijeli Bokokotorski zaliv, uvođenjem takozvane bafer zone.

29 Komentari

 1. Hvala Bogu da se krece. MOST je spas za sve gradjane Boke, kao i za razvoj turizma. Prelazak trajektom kao da smo u 19 vineku donosi samo profit znamo kome. MORA se rasteretiti saobracaj(sta kad nekome pozli i ne moze do bolnice ljeti, jer je kolaps svuda. npr.). Takodje da bi dobili i zaobilaznice, most je prvi korak ka tome. Kljucno je izgradnju mosta DA SVI PODRZE. Ne dozvolimo da oni sto ih ‘kamenarac’ plati sa 200e pisu kako se narusava izgled Boke. To je klasicna prevara i laz. Dal u Dubrovniku onaj most lose izgleda? Naravno da ne. Ili Milenijum u Pg? Ili most na Tari? Neka neko pokaze ruzan most. Zato se borimo da dodje do mosta i ko je kontra njega, DOBIO JE PARE da tako pise.

  14
  1
  • Potpuno podržav i potpisujem do zadnje riječi, a vjerujem i ogromna većina Bokelja koji misle svojom glavom. Mostovi uljepšavaju i mijenjaju krajolik nabolje, svuda u svijetu!

 2. Kada je Dusko Kruso to predlago onda su se smijali i govorili da je ne izvodljivo.Kako je sad izvodljivo odjednom?Inace projekat je uradila Agencija za izgradnju i razvoj H novi na celu sa Niksom Grgurevicem.

  5
  3
 3. Zašto most a ne tunel?Očito da neko ko treba da uzme pare za to,nemari ni za Boku a ni za njezine stanovnike.Boka gubi epitet nevjeste Jadrana,a sa mostom unušti će mo sve ono zašto nas već decenijama prozivaju “Bogom dani raj”.Tunel nebi bio smetnja ni za koga 9249

  27
  9
  • Pjesma o ljepotama Boke, poete Alekse Šantića, koji je Boku Kotorsku nazvao “nevjesta Jadrana ” opstala je za sva vremena, a ne znam da li u nekom od gradova Boke bar jedna ulica nosi njegovo ime. Ako griješim “mia colpa”. Svojevremeno je Boka ušla u sve udžbenike geografije i prestavljena kao jedan od najljepših fjordova na svijetu, ali sada poslije divlje i svakojake druge gradnje to više nije. Zato planirani most neće ništa promjeniti i neka se gradi. A ako će bokelji da se oduže Šantiću, neka most nazovu “Nevjesta Jadrana”.

   6
   4
 4. Nije Gospa od Andjela vec jednom shvatite gospodo ovo je pravoslavna crkva SVETA NEDJELA nemojte nam oduzimati i tu jednu crkvu sto imamo.

  24
  10
  • To je sa druge strane, neće nam je niko, ne sjekiraj se. I da oće, eno je na svako brdo po jedna, biće vazda dovoljno da se vaskoliki vjerujući narod odjednom smjesti.

   7
   9
 5. Brza saobracajnica je prioritet.Ona bi mostom povezivala dvije opstine i rasteretila preoptereceni magistralni put.Sporna je pozicija mosta.Smatram da most treba napraviti na najuzem dijelu zaliva a ujedno i najmanje naseljenom dijelu.Od vremena Austrougarske pa do 1994 -te uvijek se govorilo o izgradnji mosta na tjesnacu Verige da bi te 1994-te doslo do promjene lokacije.Naslov je ostao isti ali lokacija ne.Sada se planira izgradnja mosta na rtu Sv. Ndjelje gdje je sirina zaliva skoro duplo veca nego na Verigama a i ne znam da li ce most da ugrozava crkvu Sv. Nedjelje. Most treba napraviti samo treba dobro razmisliti gdje . Mozda neko i razmisli ?!!!!

  13
  7
  • Kamenarac, vrh Veriga jeste najuzi dio tjesnaca Verige ali su problem prilazni putevi kako se popeti na most koji mora biti visok da brodovi prolaze ispod njega prema Kotoru.
   Most ne Sv Nedjelju bi isao pored ne bukvalno na crkvu.Spustao bi se dje je sad musljara a prije hotela Park spojio bi se sa magistralom.

   4
   2
 6. Jedan sam od onih koji je godinama, svaki dan, catarama prelazio od Kamenara do Lepetana i nazad. Sate, dane sam izgubio čekajući catare. I bio me je i vjetar i kiša. Most preko zaliva bi trebao biti prioritet. Ili tunel, kako je jedan naš uvaženi sugrađanin predlagao. Ali, planeri nešto zaboravljaju. Oko crkve Sv. Neđelje je niklo veliko naselje. Isto tako na Opatovu, preko puta. Neko je to dozvolio. S druge strane, lijepo dizajnirani most se može i te kako uklopiti u pejzaž Boke. Zar Golden gejt u San Francisku nije svjetsko čudo?

  33
  7

Ostavite komentar

*

code