Stvaranje zajedničke strategije očuvanja Jadranskog mora

Stvaranje zajedničke strategije očuvanja Jadranskog mora

679
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_ilustracija_more_rj_ilust2Protekle sedmice u Peskari je održan drugi sastanak u okviru Adriatic + projekta koji realizuje kotorski Institut za biologiju mora u saradnji sa 9 partnera Jadranske regije, a koji se finansira iz IPA projekta prekogranične saradnje.

Riječ je o kapitalizaciji 5 projekata NET CET HAZADR DEFISHGEAR SHAPE I BALMAS. Cilj je objedinjavanje rezultata svih programa i stvaranje jedinstevnog sistema odlučivanja tzv Decission support system u Jadranskom moru, kazao je Radiju Jadran direktor kotorskog Instituta za biologiku mora dr Mirko Đurović:

Picerija i restoran

“Evropska komisija i direktorat za more svjesni su činjenice da projekti tretiraju  oblast morskog ekosistema. Ovo je sada neka pilot-faza na nivou Jadranskog mora da vidimo da li ćemo i u kojoj mjeri uspjeti da napravimo jedinstven sistem odlučivanja koji će prije svega biti namijenjen ne naučnicima nego donosiocima odluka – Ministarstvima, agencijama i slično, koji utiču na donošenje odluka o ponašanju na moru”, naveo je Đurović.

Na odabranim ekspertima sada je formiranje dvije studije kojima će se objediniti rezultati  projekata a koji će biti obrađeni u posebnom programu MARKSAM:

“To je program koji se jako puno koristi u Americi i Australiji a vezan je za menadžment u životnoj sredini i pokazao se kao jedan od najboljih alata za pravljenje studija, koje će u nekoj budućnosti pomoći za bolje planiranje morskog prostora, prije svega postavljanje novih zaštićenih prostora u Jadranskom moru i Crnoj Gori”, dodao je Đurović.

Studije bi trebalo da budu gotove do sredine oktobra, a finalni proizvod jedinstveni sistem odlučivanja trebalo bi da bude dostupan svim zemljama Jadransje regije.

Finalni projekat biće prezentovan u novembru ponovo u Peskari, uz prethodne  obuke i treninge za mlade naučnike. Za očekivati je da će biti definisano stvaranja zajedničke strategije očuvanja Jadranskog mora kao jedinstvenog eko sistema Mediterana, zaključio je Đurović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code