Surlaš stradao od hladnoće, ili se samo primirio: Nema zaraženih palmi

Surlaš stradao od hladnoće, ili se samo primirio: Nema zaraženih palmi

2692
3
Podijeli

Invazija biljnog štetnika palminog surlaša u Herceg Novom stagnira i u proteklom periodu nije evidentiran nijedan novi “napad”. Razlog tome su najvjerovatnije niske temperature koje su bile tokom januara, a koje su ga znatno “usporile”, tako da u nadležnim komunalnim službama ne bilježe nove slučajeve palmi-kišobrana.

– Imamo još 5 dana da obavimo standardno orezivanje palmi, kao što smo radili u Igalu u ulicama Norveška 6 i 8, a nakon toga kreće redovna sezonska zaštita, kazao nam je sekretar za ekologiju i komunalne djelatnosti Ilija Peulić.

Picerija i restoran

Zbog pojave  palminog surlaša, na području hercegnovske opštine, do sada je “uklonjeno” 15 zaraženih palmi kojima nije bilo pomoći, dok je na 25 obavljena dendrohirurgija ( “skidanje” oboljelih djelova stabla do zdravog “tkiva” ), a koje bi mogle da se oporave.

– Konstantno smo u kontaktu sa fitopatolozima koji prate situaciju, analize su svakodnevne, i za sada pozitivne jer nema evidentiranih novih zaraženih stabala, a za ovih 25 tretiranih palmi vjerujemo da će uspjeti da prebole zarazu – kazao je Peulić.

Inače, na području opštine Herceg Novi je oko 2000 palmi, a samo 360 ih je na javnim površinama, o kojima brine Komunalno-stambeno preduzeće. Ostale su na privatnim posjedima.

Prema nalogu Fitosanitarne inspekcije, samostalno orezivanje palmi je strogo zabranjeno, bez saglasnosti i naloga Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju. Tretiranje palmi pesticidima košta 10 eura i neophodno ga je ponoviti tri puta u razmaku od 40 dana.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code