Surlaš u Bijeloj “jede” palme: Zaražena stabla uništavati samo uz stručnu pomoć

Surlaš u Bijeloj “jede” palme: Zaražena stabla uništavati samo uz stručnu pomoć

2839
8
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

palma surlas 1U okolini vrtića “Naša radost” u Bijeloj radnici Komunalno stambenog preduzeća su nakon prijave fitosanitarne inspekcije, uklonili još jednu zaraženu palmu, koju je napao crveni palmin surlaš.

Opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme tokom čitavog životnog ciklusa. Larve se hrane u mekom tkivu najmlađeg lišća, a u unutrašnjosti palme prave tunele i šupljine. Simptomi napada na žalost postaju vidljivi tek kada je palma skoro uništena.
Kada se utvrdi prisustvo surlaša na stablu palme, neophodno je njihovo hitno uklanjanje i mehaničko uništavanje paljenjem ili mljevenjem, isključivo u prisustvu fitosanitarne inspekcije, što znači da građani ni slučajno ne smiju samoinicijativno uništavati ove štetočine.

Picerija i restoran

Iz Sektora za zelenilo Komunalno-stambenog preduzeća, zaražena palma je, prema standardnoj proceduri, odnijeta na deponiju na Dugunji, gdje je konzervirana na dubini oko tri metra.
Prvi slučaj palminog surlaša registrovan je krajem prošle godine, u privatnoj kući, takođe u Bijeloj, gdje je palma ukonjena na vrijeme.

Iz Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine ističu da je krajem prošle godine obavljeno preventivno tretiranje palmi. Građani su u obavezi da izvrše tretiranje svojih palmi, posredstvom Komunalno stambenog preduzeća, kao ovlašćene firme.
Pozivaju se svi vlasnici palmi da ukoliko primijete ili sumnjaju da je ovaj štetni organizam napao biljku obavijeste Komunalnu policiju, na broj 031/321-919 ili fitosanitanog inspektora na 020/621-111.

palma surlas 2Prvi simptomi napada larve su da mlade grane izgledaju kao da su makazama iskrzane, a nakon toga dolazi do klonulosti listova, objašnjavaju iz Sekretarijata.
Sva fizička i pravna lica u čijem vlasništvu su palme obavezna su da pristupe tretiranju zdravih biljaka, kako bi se spriječio napad i širenje opasne štetočine.
Taj posao može da obavlja samo ovlašćeno lice, a to je na teritoriji Herceg-Novog „Komunalno-stambeno“, pa iz Sekretarijata mole sve vlasnike palmi da se za pomoć obrate ovom preduzeću.

8 Komentari

 1. Kako se surlaš uselio u naše krajeve??
  Da li je tačno da je došao sa nekim poklonjenim palmama koje nam je neko dao da navodno zaraze ove naše??
  Tako su nam došli crvi u holandskom luku pa se odomaćili i nikom ništa….
  0  0
 2. Poklonio bih 3 palme koje imam u dvoristu. Jedna je lepezasta 2m, a dvije su Kanarske od 3m i 6m. Kome trebaju neka dodje da ih uzme i presadi…
  0  0

Ostavite komentar

*

code