Surlaš ugrozio 50% palminog fonda fenix canariensisa u Novom

Surlaš ugrozio 50% palminog fonda fenix canariensisa u Novom

12
Podijeli

Herceg Novi, na žaost, i dalje mijenja vizure i gubi dominantna obilježja meditranske flore, dcenijama stare kanarske palme. Još jedna u nizu žrtava crvenog surlaša, palma ispred noćnog kluba Casa u Igalu, jutros je dendrohirurgijom ostala bez krošnje.

Radnici sektora zelenila Komunalno stambenog obavili su stručno taj posao. Iako je bilo relativno rano, ovaj zahvat su sa tugom i žalom pratili skoro svi prolaznici, zaposleni u obližnjim lokalima, kao i gosti.

Picerija i restoran

“Dolazim u Herceg Novi već 50 godina. Najljepši je u postsezonskom periodu. Međutim, ovo što vidim posljednjih dana ovdje zaista me rastužuje. Te palme bile su sigurno jedan od zaštitnih znakova grada. Koliko se sjećam, još za vrijeme stare Jugoslavije, nije bilo razglednice ili prospekta, ili bilo kakve druge slike grada, a da obavezno na njima nijesu bila raskošna stabla palmi. Ima li kraja ovome, može li se ovo zaustaviti?”, pita jedan od gostiju, koji je “akciju” pratio i slikao iz obližnjeg lokala.

V.d. direktorica Komunalno stambenog, Jasmina Konjević, kazala nam je da je surlaš pojačao napad, te da očekuju veću pomoć Fitosanitarne uprave:

“Herceg Novi je od primorskih opština posljednji pogođen, u Ulcinju su maltene ostali bez fenixa. U Budvi i Tivtu je prošle godine bio napad kakav mi sada imamo ovdje. Dendrohirurgija je posljednjih 20 dana odrađena na preko 30 palmi. Tretiranja smo uradili u skladu sa svim uputstvima Fitosanitarne uprave, ali jednostavno nije urodilo plodom. Očekujemo od njih sada neku pomoć, jer jedan fitosanitarni inspektor više nije dovoljan i on ne može da obiđe, pregleda i ispiše toliko naloga”, kaže Konjevićka.

Ona dodaje da su detektovali nekoliko zona u gradu koje su kritične, odakle se surlaš koncentrično širi, a najgora situacija je na Savini i u Bijeloj. Do sada je, iako su podaci neprecizni, zaraženo oko 50% palminog fonda fenix canariensisa u gradu. Uprkos aktivnosti ovog štetnika, i za tretiranje zaštitnim sredstvima vremenski period mora biti adekvatan:

“Ovo nije vrijeme za obavljanje dendrohirurgije jer je previše toplo i prilikom tog zahvata oni se lako razlete. Trebalo bi čekati hladnije vrijeme, što je nemoguće, jer se štetočina alarmantno brzo širi. Tada kreću i kiše, a onda je nemoguće raditi dendrohirurgiju”, kazala je Konjević.

Dendrohirurgija bi trebalo da bude obavljena sjutra i ispred zgrade Opštine, uz asistenciju Komunalne policije zbog regulisanja saobraćaja i parkiranja.

12 Komentari

 1. Molimo Vas da RADIO JADRAN sazna pravu informaciju i objavi HITAN ODGOVOR koji trebamo od nadležnih organa:
  koliko tačno košta pojedinca da u svom dvorištu pokuša spasiti palme:

  1) dolazak stručnjaka da ustanovi stanje
  2) tretman palme.

  Nezvanično kruže razne informacije kada se zove ili u Opštinu ili Stambeno komunalno preduzeće, da je to oko 150€. Po jednoj palmi.
  Ako je to istina, onda neće nijedan , ili malo njih, vlasnika u čijim dvorištima su zaražene palme, a imaju jednu, a ne više, tolika sredstva izdvojiti od svojih primanja.
  Da ne kažem da to građani koji su penzioneri ili sa lošijom materijalnom situacijom ,naravno , ne mogu da izdvoje, kao što smo nas nekoliko komšija.
  Pozdravljamo vas i zelimo srećan rad.

 2. aman ljudi ima li ikoga doma? na šta će nam grad ličit ako bez palmi ostanemo? mediji, ko boga vas molim, stiskajte, udrite, pitajte, prozivajte… ja imam utisak da u opštinu za ovo nikoga nije briga. orezi, srezi i ćeraj dalje na sledeću. pa na šta belavista liči. aloooooo belavista!!!!! čekaju fitosanitarnu isnpekciju. ej! čekate na cikotiće da vam spašavaju palme. sram vas bilo nesposobnjakovići jedni inertni u opštinu, i ovi i oni prošli i ovi što su sad, a bili su prije prošlih.

  12
  1
 3. Sramota da se tako nemarno ponaša prema nečemu što je krasilo grad i davalo mu poseban šmek. Zašto nadležni nisu ažurniji?! Kako mogu da dozvole da jedno bogatstvo tako propadne?! Od pojave prvog slučaja propadanja palmi trebalo je svaku preventivno zaštiti, ne gledajući da li je palma u privatnom dvorištu ili je ucrtana u plan grada.
  Sramota

  24
  3
 4. Ma nije 50% samo 35 palmi je zaraženo!

  Novljani su našli način da iskorjene surlaša – izgladnjivanjem. Za godinu neće biti palmi, pa ni surlaša …

  11
  1
 5. Vama nista po kisi nije moguce ljencine jedne. Ugledajte se na norvezane i svedjane koji rade po svakakvom vremenu. Obucite se adekvatno i prionite poslu!!!

  27
  3

Ostavite komentar

*

code